valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mankelointi – vinkit mankelin käyttöön

Mankelointi – vinkit mankelin käyttöön

Pöytäliinan mankelointi
Vanhatkin mankelit ovat monesti vielä täysin käyttökelposia.

Mankelointi on hyvä vaihtoehto esimerkiksi lakanoiden tai pöytäliinojen silittämiselle. Silityksen tapaan mankelointi vähentää pölyn tarttumista tekstiilien pintaan ja tätä kautta myös pölyämistä. Monesti mankelointia suositellaankin allergiaystävällisenä jälkikäsittelytoimenpiteenä, sillä mankelin käyttö vähentää jonkin verran edellä mainittua tekstiilin pölyämistä – jolloin myös huoneilmassa olevan pölyn määrä laskee. Joissain tilanteissa mankelin käytön on todettu vähentävän myös tarvetta huuhteluaineiden käyttöön. Ohessa muutamia huomioita mankelin käyttöön liittyen.

Miksi mankelit ovat harvinaistuneet
Taloyhtiöiden pesutuvista mankeleita löytyy vielä yllättävän hyvin, mutta yksityiskodeissa mankelit ovat melko harvinaisia. Tilan tarve ja säilyttäminen ovat ehkä yleisimpiä syitä siihen, ettei mankeleita löydy monestakaan kodista. Mikäli taloyhtiöstäsi löytyy mankeli, kannattaa sen käyttöä välillä kokeilla. Mankeleissa on yleensä mukana selkeät ja helpot ohjeet, joiden avulla ensikertalainenkin oppii helposti laitteen käytön – – ja pienen harjoittelun jälkeen mankelointi on varsin helppoa.

Vinkkejä mankelointiin
Mankelin käyttö sopii jälkikäsittelytoimenpiteeksi erityisesti pitkän mallisille tekstiileille, joiden käsittely on muuten hieman hankalampaa. Tästä syystä esimerkiksi pöytäliinat, vuodevaatteet ja jotkin verhot – voidaan pesun jälkeen mankeloida. Mankelin avulla tehtävä jälkikäsittely tapahtuu usein myös perinteistä silittämistä nopeammin.

Mankelointi ohjeet
Pyykki tulisi pesun jälkeen mankeloida melko nopeasti, tekstiilien ollessa vielä kosteita. Kuivumaan päässyt pyykki voidaan kostuttaa uudelleen, jotta mankelointi onnistuisi paremmin.

Mankeliin syötettävä kangas tulee olla suorassa (tekstiilin syöttölinja mankeliin nähden); mankeli saattaa helposti lähteä vetämään tekstiiliä vinoon, joten tekstiili/syöttölinja tulee suoristaa aina tarvittaessa. Tästä syystä tekstiilin syöttäminen mankeliin kannattaa tehdä kaksin käsin jotta syöttölinjan suoruus saadaan varmistettua.

Esimerkiksi lakanat saadaan mankeloitua helposti, kun ne taitetaan kahtia ja syötetään mankeliin pituussuunnassa. Mankeloitujen tekstiilien tulee antaa kuivua ennen viikkausta/taittelua ja säilytykseen laittoa. Mikäli mankeloidut tekstiilit nostetaan kosteina kaappiin alkavat ne helposti homehtua.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua