valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ympäristöystävällinen siivous

Ympäristöystävällinen siivous


Ympäristöystävällinen siivous tarkoittaa lyhyesti sanottuna sellaisten työtapojen ja apuvälineiden valintaa, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Suurin yksittäinen kuormittaja siivouksessa ja kodinhoidossa ovat monesti kemiallisesti valmistetut puhdistusaineet, joiden annosteluun ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Siivouksessa käytettävien puhdistusaineiden luomaa kuormitusta voidaan toki vähentää käyttämällä ainoastaan ympäristöystävälliseksi luokiteltavia puhdistusaineita (välttämällä esimerkiksi fosfaatteja sisältäviä aineita); mutta usein siivousaineiden oikealla annostuksella ollaan jo hieman lähempänä ympäristöystävällisyyttä. Ohessa muutamia huomioita ja vinkkejä, joiden avulla ekologinen siivous voidaan suorittaa helposti.

Ympäristöystävällinen siivous ja pesuaineet
Kuten jo edellä mainittiin ekologinen siivous pohjautuu pitkälti ympäristöystävällisten pesuaineiden valintaan. Monesti ns. vaihtoehtoiset siivousaineet voivat korvata monet kemiallisesti valmistetut aineet, mutta jo esim. Joutsenmerkittyjen siivousaineiden käytöllä saadaan monesti kevennettyä siivouksen aiheuttamaa kuormaa ympäristölle.

Kotitöiden yhteydessä kannattaa lisäksi käyttää voimakkaita puhdistusaineita – kuten voimakkaasti desinfioivia tai antibakteerisia siivousaineita – hyvin harkiten, sillä kyseisiä aineita ei yleensä ole edes tarkoitettu kotien puhdistukseen; vaan ne on suunniteltu tiloihin, joissa vaaditaan erittäin korkeaa hygieniatasoa.

Ekologinen siivous hyödyntää päivittäistavaroita
Ruokasooda, etikka, suola, piimä ovat elintarvikkeiksi ja päivittäistavaroiksi luokiteltavia aineita, jotka soveltuvat hyvin myös siivouskäyttöön. Koska kyseiset tuotteet lasketaan elintarvikkeiksi ei niistä ole suurempaa haittaa ympäristölle tai siivouksen suorittajallekaan. Oheisten linkkien avulla voit tutustu tarkemmin kyseisten aineiden käyttämiseen.

Ympäristöystävällinen siivous pohjautuu säännöllisyyteen
Työtavat ovat myös tärkeä osa ympäristöystävällistä siivousta. Koska pinttynyttä likaa voi usein olla hankala saada pois ilman vahvoja kemikaaleja, on siksi tarpeellista siivota hieman useammin (samalla pidät kodin myös yleissiistinä). Näin tahrat ja lika eivät pääse pinttymään ja ne ovat helpommin puhdistettavissa. Myös niissä tilanteissa, joissa käytät pesuaineita – – koeta annostella niitä tavallista vähemmän, näin säästät myös rahaa. Lisäksi esimerkiksi etikan käyttö puhdistusaineena – kemikaalien sijaan, vähentää siivoustyön aiheuttamaa kuormitusta.

Työvälineiden ympäristöystävällisyys
Myös työvälineet ovat tärkeä osa ympäristöystävällistä siivousta. Kun valitset pitkäikäisiä ja kestäviä siivousvälineitä, kuten mikrokuituliinoja (mikrokuituliinaa voidaan pitää ekologisena käyttöikänsä vuoksi) ja moppeja vältyt myös kuormittamasta ympäristöä. Pitkäikäisten siivousvälineiden hyöty tulee myös usein esille niiden hankaustehossa. Tämän ansiosta siivotessa käytettävän puhdistusaineen määrää voi vähentää, joka osaltaan myös vähentää ympäristön kuormitusta.

Ekologinen siivous mahdollistaa säästäminen
Ympäristöystävällinen siivous näkyy monesti myös pankkitilillä – – ja tällä kertaa positiivisessa mielessä. Kun kodin useimmat pinnat voidaan siivota ja puhdistaa samoilla välineillä ja aineilla – vähenee myös tarve hankkia pintakohtaisia erikoispuhdistusaineita. Vastaavasti siivouksessa tapahtuva vedensäästö ja sähkönsäästö näkyvät monesti suoraan pienempinä laskuina. Varsinkin kahdessa jälkimmäisessä tapauksessa kyse on monesti vain omien opittujen tottumusten muuttamisesta.

Muita vinkkejä ympäristöystävälliseen siivoamiseen:
– Laita patterit pienemmälle (tai kokonaan pois päältä) jo hyvissä ajoin ennen tuuletusta (minimoi sähkön kulutusta).
– Älä automaattisesti laske siivousämpäriä täyteen jos voit tehdä työn myös pienemmällä vesimäärällä.
– Suosi kestäviä siivousvälineitä (usein vaihtoon joutavat välineet = lisää jätettä).
– Lajittele kotona muodostuvat jätteet mahdollisimman hyvin.
– Jos mahdollista kompostoi kotona syntyvät biojätteet ja esimerkiksi kuolleet huonekasvit.
– Käytä kaupasta hankitut muovipussit roskapusseina, jolloin erillisiä roskapusseja ei tarvitse hankkia.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua