valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sähkönsäästö – toimivat sähkönsäästövinkit

Sähkönsäästö – toimivat sähkönsäästövinkit


Sähkönsäästö on useimmiten suorassa yhteydessä sähkölaskuun — etenkin rivi- ja omakotitaloissa joissa asukas maksaa sähköstä suoraan käytön mukaan. Pidemmällä aikavälillä sähkönsäästäminen näkyykin sähköön kuluvan rahan määrässä. Kokosimme yhteen muutamia huomioita, joiden avulla yksityishenkilö voi tarkastella sähkönkäyttöään niin asumisen kuin kodinhoidon yhteydessä.

Sähkönsäästäminen ja lämmitys
Sähkölämmitys on yksi suurimmista sähkön- ja energiankuluttajista normaalissa kotitaloudessa. Tästä syystä sähkönsäästäminen voi olla helpointa aloittaa juuri lämmityksestä. Huonelämpötilan laskeminen yhdelläkin asteella, laskee sähkönkulutusta vuositasolla jo muutamalla prosentilla. Lämpöhukkaa kannattaa myös yrittää ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti; helpoin tapa on laittaa sälekaihtimet ja verkot kiinni yön ajaksi. Tämän yksinkertaisen vinkin on jo todettu osiltaan ehkäisevän lämpöhukkaa, ja auttavan sähkönsäästössä. Syyt lämpöhukkaan kannattaa tietysti selvittää ja korjata huolellisesti, jolloin sähkönsäästöä syntyy enemmän. Etenkin omakoti- ja rivitaloissa kyse saattaa olla puutteellisesti toteutetusta eristyksestä.

Sähkönsäästäminen kotona – sähkönsäästövinkit
Ohessa vielä muutamia helposti toteutettavia sähkönsäästövinkkejä.

– Valaistus kannattaa suunnitella niin ettei kaikkia lamppuja tarvitse pitää turhaan päällä. Jos esimerkiksi suurin osa illasta kuluu olohuoneessa – voidaanko valaistusta vähentää muista huoneista. Lisäksi valaisimiin kannattaa asentaa energiansäästölamput, tai valaistus voidaan toteuttaa energiapiheillä LED-valoilla. Näin syntyvä sähkönsäästö ei varsinaisesti edellytä edes mukavuuksista luopumista.

– Viihde-elektroniikka (tv, dvd-soittimet jne.) on hyvä kytkeä kokonaan pois päältä, kun laitteita ei käytetä. Sama koskee myös esim. aktiivikaiuttimia joissa on oma virtapistoke. Jos mahdollista laitteiden tulisi irrottaa kokonaan verkkovirrasta silloin kun niitä ei käytetä; mikäli töpsöleiden repimiseltä haluaa välttyä, kannattaa asentaa laitteet jatkojohtoon jonka virransyöttö/saanti on helposti katkaistavissa (on/off –kytkin). Viihde-elektroniikka kuluttaa sähköä myös valmiustilassa (standby) ollessaan.

– Matkapuhelinten, partakoneiden jne. pienlaitteiden laturit on myös hyvä irrottaa pistorasiasta kun laite on ladattu. Laturit voidaan myös kytkeä virtakytkimellä (on/off –nappi) varustettuun jatkojohtoon, jolloin virransaanti voidaan katkaista nappia painamalla – jolloin jälleen vältytään latureiden irti repimiseltä (laturi pysyy näin myös paremmassa kunnossa).

Tietokoneet ja sähkönsäästö
– Suosi laitteita jotka on valmistettu energiatehokkaiksi, ja sisältävät energy star –merkin.
– Uudemmista koneista löytyy virransäästöautomatiikkaa; opettele sen käyttö.
– Uudet kannettavat tietokoneet kuluttavat usein vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet.


Sähkönsäästö siivouksessa
Sähkönsäästäminen onnistuu myös siivoustöiden yhteydessä – lisäksi kotitöistä syntyvä sähkönsäästö on usein yhteydessä myös veden säästämiseen ja pesuaineen kulutukseen, joten omia siivousrutiineja kannattaa myös välillä miettiä uudelleen.

Kodinhoidossa sähköä kuluttavat monet apuvälineet, kuten pesukoneet, tiskikoneet, kuivausrummut, kuivauskaapit ja imurit. Laitevalmistajat ovat luonnollisesti kehittäneet laitteitaan vuosien varrella entistä energiatehokkaimmiksi, mutta käyttäjä voi myös omilla toimillaan lisätä laitteiden energiatehokkuutta. Esimerkiksi jos pesukonetta tai tiskikonetta voidaan käyttää mahdollisimman täysillä kuormilla, vältytään laitteiden toistuvalta käytöltä – joka luonnollisesti kuluttaa sähköä. Yksittäiset tiskit voidaan myös usein hoitaa käsitiskinä, jolloin tiskikoneen käyttötarve siirtyy entisestään. Kuivausrumpujen ja –kaappien ohjelmavalinnoilla ja säädöillä voidaan puolestaan vaikuttaa kyseisten laitteiden energiatehokkuuteen. Näillä vinkeillä siivouksesta ja kotitöistä tulee ainakin jonkin verran ekologisempaa.

Joidenkin kotitöiden yhteydessä on myös mahdollista säännöstellä tietyn laitteen äkillistä kuormitusta, jakamalla tarvittava kuormitus pidemmälle aikavälille yksittäisen käyttöpiikin sijaan. Tämän tyyppinen käyttö on usein ystävällisempää laitteen koneistoa kohtaan, sekä sähkön kulutukselle. Esimerkkinä käy vaikka sulatetun pakastimen käyttöön ottaminen, jossa pakasteet lisätään paikoilleen parissa erässä; jolloin koneiston ei tarvitse viilentää sekä pakastimen sisätiloja että kaikkia pakasteita samanaikaisesti.







Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.