valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pipon pesu, hoito ja säilytys

Pipon pesu, hoito ja säilytys


Pipo ei enää ole pelkkä talvipäähine vaan markkinoille on myös tullut ns. kesäpipoja, joita toiset käyttävät imagosyistä – ja toiset taas työnsä puolesta. Monissa ammateissa hiukset saatetaankin nykyään suojata pipolla – siinä missä ne ennen suojattiin kankaisella (mainos) lippiksellä. Ohessa muutamia vaatehuoltoon liittyviä huomioita pipon pesemisestä ja hoidosta.

Pipon pesu
Tavallisen pipon pesu voidaan yleensä suorittaa pesukoneessa pipon pesumerkintöjen sallimissa rajoissa. Lähes poikkeuksetta kaikki pipot ovat vesipestäviä, mutta varmistuksen saat kun etsit pesulapusta vesipesun pesumerkin – samalla selviää myös pipolle sopiva pesulämpötila.

Koska pipoja valmistetaan useista eri materiaaleista ja useilla painatustekniikoilla vaatii pipojen peseminen hieman tarkkuutta. Tyypillisesti pipojen pesulämpötilat voivat vaihdella 30-60 asteen välillä ja pesusuosituksetkin vaihtelevat hienopesusta kirjopesuun. Jokaisen pipon pesulämpötila tulisi siis tarkastaa erikseen, sillä päähineessä on saatettu käyttää valmistustekniikkaa (tai painatusta), joka vaatii hellävaraisempaa kohtelua.

Erityishuomiota kaipaavat etenkin pipot joissa on painatuksia tai muita koristeita; tämän tyyppisten pipojen peseminen on yleensä suositeltavaa tehdä käsin, jotteivät koristeet irtoa pesun yhteydessä.

Pipon peseminen ja säilytys
Pipon pesutarve on varsin pitkälti sidoksissa kyseisen päähineen käyttöön. Esimerkiksi työmatkalla tai kauppareissulla päässä pidettävä pipo ei välttämättä edes hikisty koko talvikautena – mutta urheiluharrastuksissa käytettävä pipo tai leikki-ikäisen lapsen pipo saattaa altistua hielle useampia kertoja viikossa, jolloin pesutarve on luonnollisesti suurempi. Urheilukäytössä oleva pipo tulisikin pestä melko säännöllisesti sillä muutoin pipoon tulevat hikitahrat tekevät epämiellyttävän käyttää – – pahimmillaan hikitahrat voivat näkyä ohuimmista pipoista jopa läpi.

On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka pipo ei altistuisi hielle koko talvikautena, saattaa pipo silti altistua muille ihon eritteille tai esim. hiusten käsittelytuotteille. Tästä syystä pipon peseminen olisi syytä suorittaa viimeistään ennen kuin pipo siirretään keväällä kausisäilytykseen. Näin pipo on varmasti puhdas kun se otetaan seuraavana talvena käyttöön.

Pipossa olevat painatukset ja koristeet saattavat hieman monimutkistaa pipon säilytystä. Pipo jossa on ns. pintapainatus tulisi säilyttää mahdollisimman avoimena, jolloin painatus ei lohkeile taittelun tai rullaamisen seurauksena. Painatukset ja koristeet eivät myöskään saisi hankaantua säilytyksen aikana; sillä muutoin painatukset saattavat hankaantua irti tai koristeet saattavat hangata muita säilytyksessä olevia tekstiilejä.

Pipon ja muiden talvipäähineiden hoito
Vaikka pipon pesulle ei olisi tarvetta kannattaa pipo tuulettaa säännöllisesti. Pipo voidaan esimerkiksi kääntää ympäri ja laittaa pyykkipojalla kiinni pyykkinaruun tai pyykinkuivaustelineeseen. Näin pipo saa tuulettua raikkaassa ulkoilmassa, jolloin myös pipon hajut vähenevät.

Monet villapipot voidaan myös raikastaa talvipakkasilla lumessa – tämä on hyvä vinkki etenkin jos pipo kerää herkästi hajuja. Ensin pipo nostetaan ulos jäähtymään 15-30 minuutin ajaksi. Tämän jälkeen pipoa pyöritetään hetki puhtaassa pakkaslumessa, jolloin pakkaslumi puhdistaa materiaalin; käsittely tehdään sekä pipon sisä- että ulkopuolelle. Lopuksi lumet varistetaan piposta pois. Huomaathan että käsittely tulee tehdä ainoastaan silloin kun lämpötila on selvästi pakkasella – sillä suojalumi ei raikasta materiaaleja samalla tavalla kuin pakkaslumi (suojalumi ainoastaan kostuttaa pipon). Lisäksi käsittelyssä käytettävän lumen tulee olla ehdottoman puhdasta (pipoon ei haluta hieroa likaa). Käsittelyn aluksi tehtävän pipon ”jäähdyttämisen” ideana on laskea materiaalin lämpötilaa ennen käsittelyä, jolloin piposta lähtevä lämpö ei sulata lunta (pipo kostuisi) – – eli pipoa ei tule ottaa esim. hiihtolenkin päätteeksi pois päästä ja hieroa lumihankeen, sillä näin pipo saattaisi kastua.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.