valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Miesten puvun säilytys, pesu ja hoito

Miesten puvun säilytys, pesu ja hoito


Miesten puvun säilytys on keskeisellä sijailla puvun hoidossa, etenkin tilanteissa joissa pukua käytetään harvakseltaan, eikä esimerkiksi viikoittain työvaatteena. Mikäli pukua säilytetään väärin – vääränlaisissa olosuhteissa tai väärin aseteltuna – saadaan laadukaskin puku pilattua. Sama koskee miesten pukujen lisäksi myös suoria housuja ja bleisereitä. Ohessa muutamia miesten pukujen pesuun ja säilytykseen liittyviä huomioita.

Aktiivisessa käytössä olevan puvun säilytys

Jos pukua käytetään aktiivisesti esimerkiksi työvaatteena, voidaan puvun hyvillä säilytysrutiineilla varmistaa, että puku pysyy edustuskunnossa mahdollisimman pitkään. Aktiivisessa käytössä olevaan pukuun tulee käytön yhteydessä helposti pieniä ryppyjä, jotka monesti oikenevat itsestään kun takki ja housut laitetaan huolellisesti vaatepuulle roikkumaan käytön jälkeen. Takki tulee laittaa vaatepuulle mahdollisimman ryhdikkäästi, jonka vuoksi oikean kokoisen ja sopivan levyisen vaatepuun valinta on tärkeää. Housut tulee puolestaan laittaa roikkumaan omalle vaatepuulleen (vyö on hyvä poistaa säilytyksen ajaksi), jolloin housujen prässit pysyvät hyvässä kunnossa. Puvun housujen säilytykseen on olemassa omia vaatepuita, joissa ripustimen poikkipuun päällä on kangas tai ohut vaahtomuovi, joka estää housujen liukumisen pois puulta.

Vaikka pukua käytettäisiin pääsääntöisesti vain ns. toimistotiloissa, kerää puku itseensä ajan mittaan pölyä ja tomua, sekä jonkin verran myös käyttäjän kehosta haihtuvaa kostettua (hikeä). Tästä syystä etenkin säännöllisessä käytössä oleva miesten puku on hyvä harjata silloin tällöin puhtaaksi tomusta ja asettaa välillä ulos tuulettumaan. Tuuletus kannattaa tehdä varjoisessa paikassa, jossa puku ei tarpeettomasti altistu suoralle auringon valolle (tämä varotoimi kannattaa tehdä etenkin jos puvussa käytettyjen tekstiilien haalistumisvaarasta ei ole tarkempaa tietoa) eikä savuille joista voisi jäädä pukuun epämiellyttäviä hajuja (tupakka, pakokaasu jne.).

Aktiivisessa käytössä oleva miesten puku ei yleensä ehdi viikon aikana kaappiin asti, vaan työpukua säilytetään monesti naulakossa tai erillisessä säilytystelineessä. Puvun säilytyspaikka tulisi kuitenkin valita niin, ettei puku säilytyksen aikana altistu suoralle auringonvalolle (haalistuminen) tai tahroille.

Harvakseltaan käytettävän miesten puvun säilyttäminen

Mikäli käytät pukua pääsääntöisesti vain juhlissa, kannattaa pukua säilyttää ehdottomasti vaatekaapissa esimerkiksi hengittävästä materiaalista valmistetun pukupussin sisällä. Harvakseltaan käytettävä miesten puku ajautuu monesti itsekseen vaatekaapin peränurkkaan, jossa pukupussi suojaa vaatetta mm. pölyltä ja toisten vaatteiden aiheuttamalta hankaukselta. Kun juhlapuvulle on tiedossa käyttöä, kannattaa vaate ottaa päivää paria aiemmin pois kaapista tuulettumaan. Näin pukuun mahdollisesti tulleet rypyt saadaan silitettyä pois hyvissä ajoin ennen käyttöä.

Pitkäaikaisemman säilytyksen aikana puvun tulisi saada olla mahdollisimman ilmavasti, eikä säilytyksessä olevaa pukua ole hyvä taittaa; sillä taitosten aiheuttamat rypyt ja vekit eivät lähde helposti pois. Jos miesten pukua käytetään ainoastaan harvakseltaan on vaatepuun valintaan syytä kiinnittää huomiota, sillä vääränkokoiseen vaatepuuhun asetetun puvuntakin olkapäät voivat painua säilytyksen aikana tai housut voivat luistaa pois vaatepuulta. Tästä syystä puvuntakkien kanssa kannattaa käyttää leveäharteisia ripustimia; ja housujen kanssa kankaalla tai vaahtomuovilla päällystettyjä ripustimia (ripustimen poikkipuussa on päällyste joka estää housujen liukumisen pois puulta).

Miesten puvun hoito

Kuten edellä jo mainittiin puvun säilytys on keskeisellä sijalla miesten pukujen hoidossa. Oikein suoritetulla säilytyksellä varmistetaan ettei pukuun tule tarpeettomia ryppyjä ja housujen prässit saadaan pidettyä kunnossa. Puhtaaksi harjauksen ja säännöllisen tuulettamisen lisäksi puvun kaikki taskut on hyvä tyhjentää aina käytön jälkeen. Kaikki teräväreunaiset esineet on hyvä poistaa puvun taskuista mahdollisimman nopeasti, ennen kuin esineet alkavat kuluttaa taskua.

Etenkin harvakseltaan käytettävä puku on hyvä tuulettaa sekä ennen käyttöä että käytön jälkeen. Tämän lisäksi säilytykseen siirrettävän puvun yleiskunto on hyvä tarkastaa ennen kuin puku laitetaan kaappiin. Jos pukuun on tullut tahroja, tulee puku viedä pesulaan puhdistettavaksi. Joissain yhteyksissä pesulalle tarjotaan vaihtoehdoksi höyrytystä, mutta tämä tekniikka saattaa aiheuttaa hallaa pukujen käsityönä tehdyille yksityiskohdille (eikä automaattisesti sovi kaikille materiaaleille).

Miesten puvun pesu

Pääsääntöisesti kaikki miesten puvut – juhlapuvuista työpukuihin – pestään aina pesulassa. Puvuissa käytetyt materiaalit vaativat yleensä toimenpiteitä, joita ei ole mahdollista suorittaa kotioloissa. Tämän lisäksi puku on monesti melko arvokashankinta, jolloin pukua ei kannata pilata virheellisillä pesutavoilla.

Materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa puvun säilymiseen

Pukujen hoitoon kuluvaa aikaa voi vähentää hankkimalla laadukkaista materiaaleista valmistettuja tekstiilejä. Esimerkiksi pellavaisia bleisereitä ja puvuntakkeja pidetään monesti arvossaan, mutta käytön kannalta kyseiset materiaalit ovat helposti rypistyväisiä. Myös irtohousujen materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä monet edulliset materiaalit alkavat helposti kulua tai niihin tulee kiiltoa (housujen takamus ja polvet kiiltävät). Erittäin helposti sähköistyvät materiaalit taas keräävät itseensä pölyä ja irtohiuksia todella helposti. Tämän kaltaisia materiaaleja välttämällä miesten puvun hoito sujuu yllättävänkin helposti.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.