valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Turkiskoi – tunnistus ja torjunta

Turkiskoi – tunnistus ja torjunta

vaatteita tuhoava turkiskoi
Turkiskoi kuuluu vaatetuholaisiin.

Turkiskoi (tinea pellionella) on nimensä mukaisesti vaatetuholainen, joka tekee reikiä esimerkiksi kausisäilytykseen siirrettyihin turkis- ja villavaatteisiin. Kyseisen hyönteisen tekstiileille aiheuttamat vahingot ovatkin yleisin syy turkiskoin torjuntaan ja hävitykseen. Ohessa muutamia tuholaistorjunnan huomioita turkiskoin esiintymiseen ja torjuntaan liittyen.

Turkiskoin tuntomerkit ja tunnistus
Turkiskoi on pienikokoinen perhonen, joka on väritykseltään vaalean-kullanruskea. Lajille tyypillinen erityistuntomerkki on pieni tumma täplä, joka löytyy tyypillisesti turkiskoin etusiivistä. Turkiskoilla on myös pitkät tuntosarvet, jotka ovat lähes saman pituiset kuin perhosen siivet.

Turkiskoin esiintyminen
Luonnossa turkiskoi elää hylätyissä linnunpesissä, käyttäen ravinnokseen pesään jääneitä höyheniä. Mikäli nämä hylätyt linnunpesät ovat lähellä asuinrakennuksia, saattaa turkiskoi päästä siirtymään pesien kautta myös sisätiloihin. Turkiskoi käyttää sisätiloissa pääasiallisesti ravinnokseen turkiksia ja villaa, mutta turkiskoin tiedetään käyttävän ravinnokseen myös muitakin materiaaleja; joten turkiskoin ruokavalio on siis vaatekoita huomattavasti monipuolisempi, ja näin ollen turkiskoin sisätiloissa aiheuttamat vahingot eivät rajoitu vain villa vaatteisiin.

Turkiskoi pystyy myös talvehtimaan ja selviytymään pitkiäkin aikoja, esimerkiksi noin 10 asteen peruslämmön varaan jätetyissä kesämökeissä (talven tyhjillään olevat mökit), mikäli turkiskoi vain löytää riittävästi ravintoa itselleen sisätiloista – mökeillä ravintoa tarjoavat esimerkiksi säilytykseen viedyt vaatteet. Tämän tyyppisissä tilanteissa turkiskoin torjunta on monesti työlästä, sillä aiheutuneet vahingot huomataan yleensä vasta keväällä – kun koiperhonen on jo asettunut taloksi.

Turkiskoi torjunta
Turkiskoin on huomattu olevan erittäin valonarka, joten varastoidut tekstiilit kannattaa viedä ulos aurinkoon tuulettumaan säännöllisin väliajoin. Tämän lisäksi turkiskoin mahdollisesti valtaamat/saastuttamat alueet (esim. vaatekaappi) on hyvä käsitellä torjunta-aineella, joksi kelpaa hyvin marketeista saatavat pyretriini -pitoiset aerosolit. Turkiskoin saastuttamat tekstiilit (ja turkikset) voi myös pakastaa -30C asteessa noin reiluksi viikoksi (jos vain mahdollista/tekstiili ei kärsi). Tämä käsittely on tehokkain tapa päästä eroon myös turkiskoin toukista.

Koska turkiskoin on havaittu viihtyvän hyvin myös linnunpesissä, saattaa asunnon välittömässä läheisyydessä (esim. talossa kiinni) olevat linnunpöntöt olla syytä siirtää hieman kauemmas. Mikäli linnut rakentelevat pesiään asuintalon rakenteeseen omatoimisesti, saattaa olla viisasta asentaa ns. pulupiikit, joiden avulla lintujen pesintä ohjataan kauemmas rakennuksesta.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua