valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lehtokotilo – tunnistus ja torjunta

Lehtokotilo – tunnistus ja torjunta


Lehtokotilo on puutarhan kannalta yksi tuhoisimmista kotilolajeista joita esiintyy Suomessa. Kyseistä kotilolajia ei esiinny kovinkaan tasaisesti, vaan lajia tavataan suuremmissa määrin vain noin joka toinen tai kolmas vuosi (alueesta riippuen). Eli yleensä kahta ”pahaa kotilokesää” ei ole milloinkaan peräkkäin.

Tunnistus
Kyseessä on noin 1-2 cm mittainen kuorellinen kotilo. Väritykseltään kotilo on lähes musta ja kotilon kuori on puolestaan selvästi ruskeansävyinen. Yksittäisen lehtokotilon aiheuttamat haitat jäävät varsin vähäisiksi, ongelmallisen kyseisestä lajista tekee sen esiintyminen massoittain – lauma lehtokotiloita aiheuttaa puutarhalle usein varsin pahaa jälkeä.

Lehtokotilo ei yleensä viihdy hyvin ja ahkerasti hoidettavassa puutarhassa, vaan etsii elinympäristökseen rauhallisemman/vähemmällä hoidolla olevan pihan- tästä huolimatta metsissä lehtokotiloa ei juurikaan esiinny.

Tyypillisimmin lehtokotilo lähtee liikkeelle talven jälkeen vasta toukokuussa; tällöin lehtokotilo on myös kaikista nälkäisimmillään. Puutarhan tai pihaistutusten kannalta tilanteen tekee ongelmalliseksi se, että samaan aikaan puiden ja pensaiden taimet ovat päässeet kasvuvauhtiin; taimien kimppuun iskevät lehtokotilot saattavat siis aiheuttaa pahaa tuhoa uusille taimille.

Lehtokotilon torjunta ja hävittäminen
Useampien puutarhurien mukaan lehtokotiloa ei kannata alkaa myrkyttämään, vaan kasveissa esiintyvät lehtokotilot tulisi kerätä ämpäriin sitä mukaan niitä huomataan. Tämän jälkeen lehtokotilot hävitetään kaatamalla ämpäriin kiehuvaa vettä. Lopuksi kotilot kannattaa haudata maahan (noin 20-30 cm syvyyteen; mielellään kauemmaksi omasta pihasta jos mahdollista). Älä siis heitä kotilon raatoja esim. lehtikompostin päälle, sillä muiden lehtokotiloiden tiedetään käyttävän lajitovereidensa raatoja ravinnon lähteenä. Humaanimpi tapa hävittää kotilot on laittaa ne tiiviiseen/suljettuun roskapussiin ja viedä sekajäteroskiin (jos roskiksen tyhjennyspäivä on parin päivän sisällä).

Lauta-ansa kotiloille
Lauta-ansalla tarkoitetaan yksinkertaisesti pihalle asetettavaa laudan pätkää, jonka alle kotilot hakeutuisivat suojaan. Ansa kannattaa virittää esim. nurmikolle tai lähelle kasvia jossa lehtokotiloita on esiintynyt aiemmin. Ansojen avulla kotiloita ei tarvitse keräillä yksikerrallaan kasvien lehdiltä, vaan kotiloita voidaan napata talteen suurempi määrä kerralla.

Lehtokotiloiden torjuminen ja myrkytys
Erittäin pahaksi päässeessä tilanteessa kannattaa rautakaupoista tai puutarhamyymälöistä käydä kyselemässä rautafosfaatti-tuotteita, joita voidaan käyttää lehtokotiloiden torjunnassa. Myrkytyksen käyttö lisää kuitenkin torjuntaan kuluvan työn määrää, sillä kuolleet kotilot tulisi torjunnan jälkeen kerätä yksikerrallaan talteen puutarhasta. Tästä syystä monet puutarhurit eivät suosittele myrkytyksen käyttöä.

Aloita torjunta jo keväällä
Huolella tehty puutarhan kevätsiivous auttaa myös lehtokotiloiden torjunnassa. Koska lehtokotilot viihtyvät kosteissa risukasoissa ja rikkakasvien muodostamissa pöpeliköissä on näiden elementtien poistaminen pihapiiristä ensiarvoisen tärkeää – näin toimimalla lehtokotiloita ei houkutella pihapiiriin siinä vaiheessa kun kotilot lähtevät liikkeelle.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.