valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ihrakuoriaisen torjunta ja tunnistus

Ihrakuoriaisen torjunta ja tunnistus


Ihrakuoriainen tai vyöihrakuoriainen voidaan laskea elintarvikkeita tuhoaviin ruokakaapin tuholaisiin, vaikka kyseisen lajin tiedetään käyttävään ravinnokseen myös tekstiilejä, kuten villaa, nahkaa tai silkkiä. Toisin kuin esimerkiksi riisihärö ihrakuoriainen hakeutuu ravinnon lähteelle itse, sillä kyseessä on ns. ihmisten läheisyydessä elävä haittahyönteinen – eikä niinkään tehdasoloissa elintarvikkeisiin piiloutuva kovakuoriainen. Suomessa tiedetään elävän noin 15-20 ihrakuoriaiseksi luokiteltavaa lajia. Ohessa muutamia keinoja lajin tunnistamiseen ja vinkkejä ihrakuoriaisen torjuntaan kotikonstein.

Ihrakuoriaisen koko ja tunnistaminen
Aikuisen ihrakuoriaisen tai vyöihrakuoriaisen koko on n. 8-10 mm. Nimitys vyöihrakuoriainen antaa myös viitteen kyseisen lajin ulkonäöstä. Ihrakuoriainen on väriltään tummanruskea kuten ovat monet muutkin kovakuoriaiset, mutta ruumiin puolivälissä (tai aavistuksen puoliväin yläpuolella) lajilla on kuitenkin selvästi erottuva – leveyssuunnassa kulkeva – vaalea vyömäinen raita; tämä on yksi keino tunnistaa ihrakuoriainen. Koska ihrakuoriaiseksi luokiteltava lajikkeita on olemassa useita, saattaa kuoriaisten ulkonäössäkin olla eroja.

Ihrakuoriainen toukka
Myös ihrakuoriaisen toukan ulkonäkö voi vaihdella lajista riippuen. Yleensä ihrakuoriainen toukat tunnistaa niiden karvaisuudesta (lajikohtainen). Toisilla lajilla on puolestaan havaittavissa ruskeita (vyömäisiä) raitoja jo toukkavaiheessa. Osalla ihrakuoriaisen toukista on perässään myös pitkulainen piikkiä tai häntää muistuttava uloke.

Koska ihrakuoriainen munii munansa/toukkansa vain harvoin suoraan ravinnonlähteelle, ovat juuri ihrakuoriaisen toukat valtaamassa asuntoa ravintoa hakiessaan. Tästä syystä myös toukkien esiintymiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Ihrakuoriaisen torjunta ja hävittäminen kotikonstein
Koska ihrakuoriaiset eivät käytä ravintonaan pelkästään elintarvikkeita, ei ihrakuoriaisten torjuntaa voida rajata pelkästään ruokakaapin käsittelyyn. Ihrakuoriaisten torjunta voidaan oikeastaan aloittaa jo talon ulkopuolelta – taloon kiinnitetyistä linnunpöntöistä ja esimerkiksi räystäiden alla olevista linnunpesistä; jos mahdollista nämä pestä tulisi poistaa (silloin kun pesiminen ei ole käynnissä). Linnunpöntöt tulisi siirtää hieman kauemmas rakennuksesta, ja hylättyjen pesien paikalle voidaan asettaa ns. pulupiikit (paikasta riippuen), jotka estävät lintuja rakentamasta pesiä rakennukseen kiinni. Ihrakuoriaisen toukkia saattaa päätyä linnunpesiin ja rakennuksessa kiinni olevista pesistä niiden on yleensä helppo päästä sisään itse rakennukseen, esimerkiksi tuuletusrakojen kautta. Tämän lisäksi myös ullakolle varastoidut tekstiilit voivat tarjota ravintoa ihrakuoriaisille, joten ullakolla säilytettävien tekstiilien suojaamiseen kannattaa kiinnittää niin ikään huomiota.

Ihrakuoriaisten torjuntaan liittyy myös keittiössä olevan roska-astian suojaaminen ja säännöllinen tyhjentäminen. Roska-astia saattaa tarjoa ravintoa kuoriaisille ja sen toukille, joten roskat tulisi poistaa päivittäin ja astia olisi hyvä suojata tiiviillä kannalla.

Myös keittiön yleisellä siistimisellä voidaan poistaa kuoriaisille sopivia ravinnonlähteitä, kuten leivänmuruja ja roiskeita. Siivous tulisi kuitenkin ulottaa myös kaappien ja hellojen taakse ja alle, jonne ruoan tähteitä voi myös päätyä. Nämä näkymättömissä olevat tähteet ovat usein ravinnonlähteenä monelle tuholaiselle.

Jos kuoriaisia on havaittu ruokakaapissa on myös ruokakaapin puhdistaminen ja käsittely torjunta-aineella suositeltavaa. Aluksi ihrakuoriaisten pilaamat elintarvikkeet on syytä hävittää ja kaappi tulee tyhjentää kokonaan. Tämän jälkeen kaappi pestään huolellisesti, ja lopuksi kaappi voidaan käsitellä esimerkiksi pyretriiniä sisältävällä torjunta-aineella (tyypillisesti aerosoli). Huomioithan ettei elintarvikkeita saa pitää kaapissa käsittelyn aikana, eikä elintarvikkeita tule laittaa takaisin kaappiin heti käsittelyn jälkeen – vaan torjunta-aineen tulee antaa haihtua ja laskeutua rauhassa. Torjunta-aineen käyttö tulee kohdentaa etenkin kaapin takakulmiin ja hyllyn reunoihin/kannattimiin (ei niinkään itse hyllyyn), jossa on tyypillisesti rakoja joita kuoriaiset voivat käyttää kulkureitteinään.

Käsittelyn jälkeen hankittavat elintarvikkeet on hyvä sijoittaa tiiviisiin kannellisiin rasioihin, jolloin kuoriaisten ja muiden tuholaisten pääsy ravinnon lähteeseen estetään.

Tapauskohtaisesti torjunta-aine käsittely voidaan suorittaa myös kaapin läheisyydessä olevien jalkalistojen taustoille (jalkalistat kannattaa poistaa varovasti) ja seinässä mahdollisesti oleviin koloihin ja rakoihin, joita kuoriaiset saattavat käyttää piilopaikkoinaan tai kulkureitteinään.

Jos olet epävarma torjunnan suorittamisen suhteen, tai asunnossasi esiintyy tavallista enemmän ihrakuoriaisia on suositeltavaa ottaa yhteyttä alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaa harjoittavaan yritykseen.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua