valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Näin karkotat hyttyset

Näin karkotat hyttyset

hyttynen karkotus
Hyttyssavu on yksi yleisimmistä keinoista hyttysten torjuntaan.

Karkota hyttyset pihalta
Hyttyset viihtyvät varjoisissa paikoissa jotka ovat suojassa tuulelta. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi pihapensaat ja pitkäksi kasvanut nurmikko. Hyttysten torjunnan ensimmäinen askel onkin nurmikon ajo ja trimmaus puiden ja kivetysten ympäriltä. Esimerkiksi takapiha kannattaa suunnitella niin ettei oleskelutilojen, kuten terassin välittömään läheisyyteen synny varjoisia, kosteita ja tuulelta suojassa olevia nurkkauksia joihin hyttyset voisivat kerääntyä. Mikäli tuuli pääsee helposti puhaltamaan pihapensaiden läpi (pensaat eivät ole kovin tiheät) on epätodennäköisempää että hyttyset viihtyvät niissä. Tiheät pensaat ja piha/oleskelualueen välittömässä läheisyydessä olevat lepikot (lepät) kannattaa siis harventaa. Pihasuunnittelu on siis tärkeä osa tuholaistorjuntaa.

Estä hyttysten pääsy sisätiloihin
Hyttysten kulkeutumisen sisätiloihin voi puolestaan helpoiten estää asentamalla oviin ja ikkunoihin asianmukaiset hyttysverkot. Erityisesti iltaisin tai pahimpaan hyttysaikaan ovet kannattaa pitää visusti kiinni, lisäksi vaatteisiin tai hiuksiin asettuneet hyttyset tulisi muistaa hätistää ennen sisälle menoa – – hätistelyä ei kannata tehdä aivan oven suussa, sillä muutoin hyttyset tulevat sisätiloihin samalla oven avauksella asukkaan kanssa.

Hyttysiä saattaa kulkeutua sisätiloihin myös ilmanvaihtokanavien kautta. Tästä syystä IV-kanavien päissä olevien metallikehikkojen alle olisi hyvä asentaa erilliset hyttysverkot (mikäli kohteen ilmastoinnin toteutus sen mahdollistaa verkkojen asennuksen). Näin toimimalla estetään hyttysten ja useiden muidenkin lentävien hyönteisten pääsy IV-kanavaan.

Pikkulinnut avuksi hyttys-jahtiin
Pihapiirin läheisyyteen on hyvä kiinnittää myös muutamia pikkulinnuille tarkoitettuja linnunpönttöjä. Pönttöjä ei kannata kiinnittää aivan pihan tai oleskelualueen tuntumaan vaan reilusti etäämmälle oleskelualueesta (näin linnuille taataan pesimisrauha). Esimerkiksi kirjosiepot ja useat muut pikkulinnut käyttävät hyttysiä ravinnokseen, joten mikäli näitä lintuja saadaan pesiytymään pihapiiriin vähenee myös hyttysten määrä.

Hyttyskarkotteet ja hajuvedet
Hyttyskarkotteet tarjoavat yleensä toimivan suojan hyttysiä vastaan. Mikäli karkotetta ei ole saatavilla, saattavat myös voimakkaat hajuvedet hoitaa saman asian (voimakkaat kemikaalit sotkevat hyttysten suuntavaiston). Allergisille henkilöille hajusteiden ja karkotteiden käyttö ei kuitenkaan aina sovellu.

Hyttysten karkotus ja tekniikka
Marketeissa ja toreilla myydään monenlaista sähkölaitetta, jonka pitäisi karkottaa hyttyset. Käyttökokemukset näistä laitteista vaihtelevat kuitenkin suuresti. Monesti esim. oleskelualueilla ja terasseilla pystytään karkottamaan hyttysiä tehokkaammin asentamalla laitteita, jotka muokkaavat elintilaa (ennemmin kuin asentamalla suoraan hyttysille kohdistettuja karkottimia). Yksi hyväksi havaittu laite on tuuletin. Koska hyttyset eivät viihdy tuulisissa paikoissa, myös terassille asennettava tuuletin voi auttaa hyttysten karkottamisessa. Tuuletin tulee asentaa niin että sen luoma ilmavirta puhaltaa hyttyset pois terassilta tai takapihalta (ei siis niin että tuuletin työntää hyttyset terassille, tai ajaa ne mahdolliseen nurkkaukseen).

Hyttysten karkottaminen ja pihasuunnittelu
Hyttysten määrää vähentää myös se ettei tontillasi ole vettä joka ei pääse virtaamaan; esimerkiksi avonaisia tynnyreitä tai ämpäreitä. Hyttyset munivat hiljaa virtaavaan tai paikallaan pysyvään veteen. Voit siis torjua hyttysiä myös poistamalla tällaiset vesilähteet pihaltasi tai ympäristöstä.

Edellä mainuttuja vesilähteitä voi löytyä myös hieman yllättävistä paikoista. Esimerkiksi puiden lehdistä tai havunneulasista täyttyneet räystäskourut saattavat tarjota hyttysille otollisen piilopaikan, joten räystäiden puhdistamista kannattaa myös harkita.

  • Pihasuunnittelulla voit karkottaa hyttyset
  • Estä hyttysten kulkeutuminen sisätiloihin
  • Pidä nurmikko lyhyenä






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua