valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tussitahran poistaminen eri pinnoilta

Tussitahran poistaminen eri pinnoilta


Tussikynän jättämän tahran poistaminen riippuu aina siitä millaiselle pinnalle tussitahra on tullut ja minkälaisesta tussista on ollut kysymys – – eli onko tussi vesiliukoinen vai ns. spriiliukoinen. Mikäli tussin liukoisuudesta ei ole tietoa, saattaa etenkin tekstiilien kohdalla olla viisasta yrittää ensin tahranpoistoaineiden käyttöä ensin ja siirtyä vasta sen jälkeen liuottimiin. Vesiliukoiset tussitahrat puolestaan lähtevät yleensä pois veden ja nestemäisen astianpesuaineen kanssa.

Tussitahra pois vaatteista
Tekstiileistä ja vaatteista tussitahrat tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti, sillä kuivuttuaan etenkin ns. spriiliukoiset tussit ovat käytännössä värjänneet vaatteenkuidut jonka jälkeen tussitahraa on monesti mahdotonta saada enää pois. Alussa mainittiin jo muutama keino vesiliukoisten tussitahrojen poistoon (tahranpoistoaineet ja saippuavesi), näiden toimenpiteiden jälkeen myös vesiliukoisen tussin tahrima tekstiili on hyvä laittaa pesukoneeseen hoito-ohjeen sallimaan pesulämpötilaan, jotta tussitahrasta päästäisiin kokonaan eroon.

Liuottimia vaativat tussitahrat ovat huomattavasti haastavampia puhdistettavia, sillä tussin tahriman materiaalin tulisi kestää liuottimen käyttö. Erittäin arkojen tekstiilien kohdalla pienikin määrä liuotinta (esim. denaturoitu sprii, asetoni, tärpätti tai kynsilakanpoistoaine) voi viedä tekstiilistä värit, jonka jälkeen tussitahra voi näyttää varsin pieneltä harmilta. Kun liuottimia käytetään apuna tahranpoistossa ei ainetta tyypillisesti annostella suoraan tahralle, vaan annostelu tapahtuu tekstiilin nurjalle puolelle. Näin toimimalla pyritään minimoimaan värien kärsiminen. Tahranpoiston päätteeksi tekstiili tulisi pestä hoito-ohjeen mukaisesti, jottei liuotinta jää tekstiilin kuituihin.

Käytätpä sitten mitä tahansa käsittelykeinoa tussitahran poistoon, pyri parhaasi mukaan välttämään tahran hankaamista. Tahran hankaaminen saattaa pahimmassa tapauksessa levittää tahraa entistä laajemmalle.

Tussitahra pois puupinnoilta
Puupinnoille ilmestyneiden tussitahrojen poisto taas riippuu pitkälti siitä onko kyseessä käsitelty (maalattu tai lakattu) pinta vai käsittelemätön puupinta. Käsitellyssä pinnassa tussitahra ei käytännössä ole kiinni itse puussa, vaan pinnan päällä olevassa maalissa tai lakassa. Näin ollen vesiliukoinen tussitahra lähtee maalin tai lakan päältä yleensä pelkästään pyyhkimällä (ja kevyesti hankaamalla) tahraa kostealla liinalla. Apuna voidaan käyttää esim. jo alussa mainittua tiskiaine-vesiseosta.

Liuottimia vaativat tussitahrat ovat selvästi ongelmallisempia myös lakka- tai maalipinnalla. Itse tahra saadaan kyllä poistettu esimerkiksi huonekalun pinnalta liuottimen avulla, mutta maali- tai lakkapinta kärsivät mitä todennäköisemmin liuottimen käytöstä. Tällöin kyseisen huonekalun pinnat joudutaan tyypillisesti hiomaan ja käsittelemään uudelleen (koko huonekalun käsittelyllä varmistetaan huonekalun yleisilmeen yhtenäisyys).

Mikäli tussitahra on tullut käsittelemättömään puupintaan, on tahra luonnollisesti kiinni suoraan puussa. Tällöin varmasti toimiva ratkaisu on puupinnan hionta; eli tahriintuneesta pinnasta hiotaan pois tussin tahrima puukerros. Hionta tulee luonnollisesti tehdä koko alalle, eikä ainoastaan tahran kohdalle. Mikäli tahra on kovin pieni voidaan tahraa yrittää poistaa myös liuottimien avulla. Puupinnoissa ja liuottimissa on kuitenkin kaksi huomioitavaa asiaa. Ensinnäkin liuotin saattaa työntää tahraa syvemmälle puuhun (jolloin hiontaa tarvitaan entistä enemmän), tästä syystä voimakasta hankaamista ja painelua tulee välttää. Toiseksi liuotin saattaa viedä väriä etenkin ajan patinoimasta puupinnasta, jolloin pintaan saattaa ilmestyä selvästi erottuva laikku.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua