valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hikitahrat pois vaatteissa

Hikitahrat pois vaatteissa


Ennen kuin hien aiheuttamia tahroja ryhdytään poistamaan vaatteesta, tulee muistaa tutustua tekstiilin hoito-ohjeeseen ja vaatteessa oleviin pesumerkintöihin. Hikitahrojen poisto tulee suorittaa kyseisissä ohjeistuksissa mainitulla tavalla, jotta puhdistettava tekstiili ei kärsi puhdistuksen yhteydessä. Ohessa muutamia hyväksi havaittuja neuvoja, joiden avulla hikitahrat saadaan poistettua useimmista tekstiileistä.

Hikitahrat pois paidasta
Valkoiseen puuvillasta valmistettuun paitaan tullut hikitahra on syytä esikäsitellä ennen pesua, varsinkin jos tietyt kohdat paidasta (esimerkiksi kainalot) hikistyvät toistuvasti paidan ollessa käytössä. Hikitahran esikäsittely voidaan suorittaa esimerkiksi nestemäisellä pyykinpesuaineella, sappisaippualla tai paita voidaan liottaa vedessä johon on sekoitettu jauhemaista tahranpoistoainetta. Esikäsittelyn jälkeen vaate pestään käyttämällä valkaisuainetta ja entsyymejä sisältävää pyykinpesuainetta. Liotuksen ja vaatteen valkaisun soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille tulee aina selvittää ennen kyseisten menetelmien käyttöä. Kemiallisilla aineilla tehtävän valkaisun lisäksi voidaan kokeilla myös vaatteen valkaisua ruokasoodalla.

Deodoranttitahrat
Värillisiin vaatteisiin voi puolestaan jäädä hikitahrojen lisäksi myös deodoranttitahroja, jotka lähtevät useimmin pois käyttämällä laimennettua oksaalihappoa (saatavilla apteekeista). Mikäli tekstiilin hoito-ohje sallii oksaalihapon käytön, tee oksaalihaposta liuos suhteessa 1:20. Eli 0.5-1 tl oksaalihappoa ja 1 dl haaleaa vettä. Käsittele tekstiilissä olevat hikitahrat tai deodoranttitahrat liuoksella ja pese tekstiili mahdollisimman nopeasti käsittelyn jälkeen. Huom. oksaalihapon sopivuus puhdistettavalle tekstiilille tulee varmistaa esimerkiksi tekstiilin huomaamattomaan kohtaan ennen tahriintuneen alueen käsittelyä. Näin varmistut siitä, että tekstiilin värit ja kuidut kestävät kyseisen käsittelyn.

Mikäli deodoranttitahrat ilmestyvät samaan kohtaan vaatetta kerta toisensa jälkeen (esim. aluspaidan kainalot), saattaa tekstiilin puhdistaminen olla melkein toivoton urakka – – paidan kainalot saattavat tällöin jäädä kosteiksi eivätkä tahdo kuivua kunnolla lainkaan. Mikäli aluspaita on tehty laadukkaista ja kestävistä materiaaleista, voidaan edellä mainittujen puhdistuskeinojen lisäksi kokeilla myös paidan keittämistä (isoon kattilaan vettä kiehumaan ja joukkoon hieman pesuainetta, jonka jälkeen aluspaitaa liotetaan hetki kiehuvassa vedessä; apuna voidaan käyttää vaikka pitkävartista kauhaa); huomioithan että kyseinen toimenpide on hieman äärimmäinen, eivätkä kaikki tekstiilit välttämättä kestä näin korkeaa pesulämpötilaa.

On myös hyvä huomioida, että deodoranttitahroja syntyy helpoiten silloin kuin käytetään antiperspirantti -tyyppisiä deodorantteja. Monesti näissä deodoranteissa on mukana alumiinisuoloja, jotka reagoivat hien kanssa muodostaen iholle geelimäisen kalvon. Käytännössä tämä kalvo aiheuttaa tahran vaatteeseen. Tilannetta voi yrittää korjata joko pienentämällä deodorantin annostelua tai siirtymällä käyttämään toisen tyyppistä deodoranttia.

Hikitahrat ja etikka
Vaatteeseen ajan myötä tullut pinttynyt hienhaju on puolestaan mahdollista poistaa käyttämällä vedestä ja etikasta tehtävää liuosta. Sekoita 1-2 dl tavallista etikkaa ja 10 l haaleaa vettä keskenään (tarpeen mukaan etikan osuutta voidaan nostaa esimerkistä). Liota vaatetta korkeintaan 30 min. Pese tekstiili lopuksi valkaisuainetta sisältävällä pyykinpesuaineella, mikäli tekstiilin hoito-ohje tämän sallii.

Hikitahrat ja villa
Villasta valmistettuihin vaatteisiin tulleet hikitahrat voidaan poistaa tekstiilistä hienopesuaineen avulla tehtävällä esikäsittelyllä. Esikäsittelyn päätteeksi villavaate pestään hoito-ohjeen sallimissa rajoissa, käyttämällä mahdollisimman korkeaa pesulämpötilaa. Etikkaa tai oksaalihappoa ei suositella käytettäväksi aitojen villavaatteiden puhdistuksessa.

Hienhaju puolestaan lähtee villavaatteesta yleensä tuulettamalla tekstiiliä riittävän usein raittiissa ulkoilmassa.

  • Hikitahra vaatii lähes poikkeuksetta käsittelyn
  • Hikitahrat käsitellään aina tekstiilin asettamissa rajoissa
  • Liian voimakkaat käsittelyt pilaavat tekstiilin helposti
  • Vaikeasti puhdistettavat tekstiilit voi viedä pesulaan






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua