valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Steariinitahra – steariinin poisto vaatii omat niksinsä

Steariinitahra – steariinin poisto vaatii omat niksinsä


Steariinitahran poisto ja tekstiilin pesu-ohjeet
Steariinin poisto tekstiileistä saattaa olla joskus yllättävänkin työlästä. Ennen steariinitahran poistamista on aina syytä lukea tekstiilin pesu-ohjeet ja käydä lävitse tekstiilin pesumerkinnät, joista selviää mitä tahranpoistomenetelmiä tekstiili tai steariinin tahrima vaate sietää. Tekstiileiden lisäksi steariinitahroja voi tulla myös koville pinnoille – kuten pöydille tai hyllyille – ohjeet näiden tahrojen poistamiseen löydät artikkelin lopusta.

Steariini pois vaatteista
Steariinitahran poistamisessa käytettävä työtapa on pitkälti kiinni materiaalista. Jos steariini ei ole varsinaisesti päässyt imeytymään materiaalin sisään, saadaan steariinitahra monesti pois kevyesti rapsuttamalla täysin jähmettynyttä steariinia. Tällöin tulee tietysti välttää pinnan tarpeetonta kuluttamista ja jälkien tekoa.

Toisista tekstiileistä steariini saadaan pois vasta uudelleen kuumentamisen ja imeyttämisen jälkeen, joka yleensä toteutetaan silitysraudalla. Kun steariinitahraa poistetaan silittämällä, silitys tehdään yleensä kankaan nurjalta puolelta; ei koskaan suoraan steariinitahran päältä; sillä näin toimimalla steariinia vain levitettäisiin laajemmalle alueelle. Toinen vaihtoehto on asettaa hieman paksumpi imeytyskangas suoraan tahran päälle, ja silittää kevyesti imeytyskangasta. Työtavasta riippumatta imeytyskangas tulisi pitää mahdollisimman paikallaan, sillä muuten kangas vain levittää sulaa steariinia laajemmalle alueelle. Steariinitahran imeyttämisessä käytettävän kankaan tulisi olla erittäin imukykyistä, eikä se saisi reagoida steariinin tai lämmön kanssa mitenkään – muutoin puhdistettava tekstiili saattaa esimerkiksi värjääntyä tahranpoiston aikana.

Steariinin poistaminen liuottimilla
Värillisiin steariini tahroihin on hyvä kokeilla puhdistettavalle tekstiilille sopivaa tahranpoistoainetta, jonka jälkeen tekstiili pestään normaalisti – mahdollisimman kuumassa pesulämpötilassa – pesuohjeen antamien suositusten rajoissa. Mikäli tahra ei poistu pesussa, voit kokeilla myös kostuttaa tahraa lakkabensiinillä (huom. varmista liuottimen soveltuvuus tekstiilille ennen kokeilua), tämän jälkeen hierot tahran päälle vielä saippuaa ja vettä, jonka jälkeen huuhtelet ja peset tekstiilin normaalisti. Puhdistettavasta tekstiilistä riippuen liuotinkäsittely saattaa olla viisaampaa suorittaa tekstiilin nurjaltapuolelta (ei kankaan päälipuolelle/suoraan tahralle), jolloin säästetään tekstiilin värejä.

Mikäli et ole varma miten steariinin poistaminen tehdään, tai et omista tarvittavia apuvälineitä, kannattaa tahriintunut vaate viedä pesulaan pestäväksi.

Steariinin poisto pöydästä ja muilta kovilta pinnoilta
Kuten alussa mainittiin saattaa kynttilöiden steariinia valua myös esimerkiksi pöydille. Steariinin poisto pöydästä voidaan suorittaa useammallakin eri tavalla – poistotapa tulisi valita aina pöydän pintamateriaalin mukaan. Yleensä pöydille tai hyllyille tulleiden steariinitahrojen poistossa voidaan hyödyntää steariinin supistumista – eli suhteellisen tuoreen tahran päälle (steariini on jo alkanut jähmettyä) voidaan asettaa esimerkiksi jääpala jolloin steariini supistuu tavallista nopeammin. Tämän jälkeen tahraa voidaan rapsuttaa varovasti pois. Raaputtamisen aikana tulee varoa pöydän pinnan naarmuttamista, joka tapahtuu erittäin helposti. Tämän jälkeen tahran rippeet saadaan usein pois pinnalle sopivalla puhdistusaineella ja siivouspyyhkeellä. Koville pinnoille tulleita steariinitahroja ei kannata ryhtyä lämmittämään (ideana olisi muuttaa steariini jälleen juoksevaksi), sillä esimerkiksi pöytien lakkaukset ja pinnoitteet voivat kärsiä tästä.

Pöydille tai hyllyille tulevia – kynttilöistä johtuvia – steariinitahroja voidaan ehkäistä helposti asettamalla kynttilä aina alustan päälle; näin toimimalla sulanut steariini ei pääse valumaan suoraan pöydälle.

  • Ennen steariinitahran poistoa lue pesu-ohje
  • Liuottimet eivät sovellu herkille materiaaleille
  • Vie tarvittaessa pesulaan






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua