valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Asetonin käyttö siivouksessa ja tahranpoistossa

Asetonin käyttö siivouksessa ja tahranpoistossa


Asetoni on liuotin jota käytetään joskus myös kotitöiden yhteydessä erikoispuhdistusaineena; sillä asetoni poistaa tehokkaasti esimerkiksi rasvan aiheuttamia tahroja. Ennen asetonin käyttöä tulee muistaa tutustua huolellisesti valitun tuotteen käyttöohjeeseen ja hankkia asetonin käsittelyyn sopivat suojavarusteet – valmistajan antamat suositukset selviävät tuoteselosteesta.

Huomioitavaa asetonin käsittelyssä
Asetoni aiheuttaa yleisesti ärsytystä silmissä, iholla ja hengitysteissä, joten tuotetta käytettäessä on hyvä käyttää sekä asianmukaisia suojakäsineitä että hengityssuojainta. Asetonin ihokostetusta tulee välttää, sillä rasvaa poistavana aineena asetoni kuivattaa ihoa (joskus hyvinkin voimakkaasti). Asetoni on myös herkästi haihtuvaa ja syttyvää, joten asetonia ei pidä altistaa suoraan tulelle tai kipinöille. Asetonista on saatavilla myös tuotekohtainen käyttöturvallisuustiedote, josta selvittää valitsemallesi asetoni tuotteelle parhaiten sopivat käsittelytavat.

Mistä asetonia saa?
Siivoukseen ja tahranpoistoon soveltuvaa asetonia löytyy usein monista kynsilakanpoistoaineista, joita on saatavilla lähes jokaisesta marketeista; tuotesisällöstä kannattaa etsiä esimerkiksi ”acetone” tai ”aceton” –sanoja, jotka kertovat tuotteen sisältävän asetonia. Tämän lisäksi markkinoilla on myös erityisiä asetoni valmisteita, joita saattaa löytyä hyvin varustetuista rautakaupoista – näiden tuotteiden käsittelyssä tulee luonnollisesti olla kynsilakanpoistoainetta huomattavasti tarkempana.

Asetonin soveltuvuus pinnalle
Vaikka asetoni tepsii hyvin muutoin vaikeasti poistettaviin rasvatahroihin, ei asetonia tule automaattisesti käyttää kaikilla pinnoilla. Liuottimena asetoni saattaa esimerkiksi vahingoittaa joitain maali- ja muovipintoja, jolloin pinnan maalaus voidaan joutua uusimaan. Tästä syystä onkin viisasta selvittää asetonin soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle etukäteen esimerkiksi testaamalla sitä pinnan huomaamattomaan kohtaan. Aremmista ja väriä herkästi luovuttavista tekstiileistä asetoni saattaa puolestaan viedä värit; lisäksi asetaatti- ja triasetaattikuitujen on huomattu kärsivän asetonin käytöstä.

Asetonin käyttö
Yleisimpiä käyttökohteita asetonille ovat liima- ja liisteritahrat. Näiden lisäksi asetonia on mahdollista käyttää myös kuulakärkikynän, tussin tai kynsilakan aiheuttamiin tahroihin. Tekstiilien puhdistuksessa on usein suositeltavampaa käyttää ns. öljytöntä asetonia – eli jo edellä mainittua kynsilakanpoistoainetta, sillä öljytön asetoni on myös huomattavasti miedompaa, ja näin ollen sopii paremmin tekstiileille. Kun liuottimia annostellaan (niitä kestäville) tekstiileille – on annostelu suositeltavaa tehdä aina tekstiilin nurjalle puolelle (tahran kohdalle); näin toimimalla voidaan osiltaan estää tekstiilin värien haalistuminen (verrattuna siihen että liuotinta annosteltaisiin suoraan tahralle).





Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua