valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Akryylin pesu ja hoito-ohje

Akryylin pesu ja hoito-ohje


Akryyli on pehmeä ja (suhteellisen) kestävä materiaali, joka myös säilyttää värinsä kastuessaan (sateella) tai pyykinpesun yhteydessä. Keinokuituisena materiaalina akryyli puolestaan nukkaantuu ja sähköistyy erittäin helposti, joka on syytä ottaa huomioon tekstiiliä puhdistettaessa. Nukkaantuminen saa akryylisen vaatteen näyttämään kuluneelta ja sähköistyminen puolestaan vetää pölyä ja irtonaisia langan pätkiä vaatteeseen erittäin helposti, joka lisää tekstiilin puhdistustarvetta.

Akryylille on myös ominaista heikko lämmön ja kuumuuden kesto (lämpöherkkä materiaali), joten akryylistä vaatetta ei missään tapauksessa tule kuivattaa esimerkiksi patterin päällä. Nämä seikat on hyvä huomioida jo akryylistä valmistettua vaatetta hankittaessa.

Akryylin pesuohje
Koska akryyli lasketaan usein herkäksi materiaaliksi, on tekstiilin pesumerkinnät syytä lukea tarkasti läpi ennen vaatteen pesua tai jälkikäsittelyä. Tekstiilin hoito-ohjeessa määritellään akryylin pesulämpötilaksi tyypillisesti 40 astetta (ja hienopesu). Koska akryyli on arka materiaali, myös käytettävä pesuaine tulisi olla mahdollisimman neutraalia (pH-arvo esim. 7). Näin toimimalla pyritään minimoimaan pesun ja käytetyn pesuaineen materiaaliin kohdistama rasitus, jolloin vaatteen käyttöikää voidaan osiltaan hieman pidentää.

Akryyli nukkaantuu helposti, joten pesu ja kuivaus tulee tehdä tarkkaan tekstiilin pesuohjeiden mukaisesti (usein akryyliä sisältävän tekstiilin nukkaantumiselta ei voida siltikään välttyä). Nukkaantunutta akryylipintaa voidaan yrittää puhdistaa esim. vaateharjalla, nukanpoistajalla tai ns. teippiharjalla. Nukkaantuminen on kuitenkin merkkinä akryylin kulumisesta, joten nukanpoistolla ei varsinaisesti palauteta akryylin alkuperäisiä ominaisuuksia tekstiiliin.

Akryylin silittäminen
Akryylin silitys tehdään haalealla raudalla – eli käyttäen matalia silityslämpötiloja (varmista silityksen sopivuus silityksen pesumerkeistä). Mikäli kyseessä on silityksen kestävä akryylitekstiili, kannattaa silityksessä käyttää apuna erillistä silitysliinaa, joka asetetaan silitysraudan ja silitettävän pinnan väliin. Näin toimimalla kuumuudelle arka pinta ei joudu suoraan tekemiseen silitysraudan kanssa.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua