valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sytytystulppien huolto ja puhdistus

Sytytystulppien huolto ja puhdistus


Sytytystulppa löytyy oikeastaan kaikista polttomoottorilla varustetuista pienkoneista; kuten ruohonleikkurista, siimaleikkurista, moottorisahasta tai puutarhajyrsimistä. Ohessa muutamia huomioita ja vinkkejä sytytystulpan puhdistukseen ja huoltoon, joiden avulla tulpan puhdistus onnistuu helposti pihatöiden yhteydessä.

Miksi Sytytystulppien huolto tehdään?
Kuten kyseisen osan nimestäkin voidaan päätellä liittyy sytytystulpan tehtävä polttomoottorisen puutarhakoneen käynnistymiseen. Tulpan tehtävä voidaan karrikoiden määrittää sytytyskipinän antamiseen, jonka avulla polttomoottori pystyy käyttämään laitteeseen tankattua pienkonebensiiniä (tai muuta polttoainetta). Mikäli tulppa ei syystä tai toisesta pysty luomaan sytytyksessä tarvittavaa kipinää – ei laitetta voida käynnistää. Tästä syystä laitteen sytytystulpan huolto tulee tehdä säännöllisesti.

Eli lyhyesti sanottuna sytytystulppien huolto varmistaa laitteen käynnistymisen ja tekee koneesta entistä toimintavarmemman.

Sytytystulpan puhdistus
Ennen kuin ryhdyt puhdistamaan minkään pienkoneen tulppaa huomioi että sytytystulppien puhdistus tulisi tehdä ainoastaan tulpan ollessa jäähtynyt. Tulpat kuumenevat laitteen käytönaikana (muun laitteen mukana), joten tulpan käsittely laitteen käytön jälkeen saattaa olla melko hankalaa. Tästä syystä anna laitteen jäähtyä tai suorita sytytystulppien puhdistaminen ennen laitteen käyttöä. Tulppia ei yleensä saa poistettua laitteesta ns. paljain käsin vaan työssä tarvitaan erillistä tulppa avainta.

Tulpan huolto ja kunnostus
Sytytystulpan huolto on melko helppoa, joten työ suorittamiseen ei tarvita erityistä mekaniikan erityistuntemusta (jos löydät tulpan koneesta ja saat poistettua tulpan – osaat todennäköisesti myös puhdistaa sen).

Tulpan alapäässä (paksumpi pää) on jenka, josta lähtee tulpan keskiosaa kohti jatkuva uloke – jota kutsutaan virallisemmin sivuelektrodiksi. Sivuelektrodin ja muun tulpan väliin pitäisi jäädä pieni tyhjä väli, josta käytetään virallisemmin nimitystä tulpan kärkiväli. Kärkiväli on se alue johon tulppa luo sytytyskipinän, joten kyseisen alueen tulisi olla puhdas ja tyhjä.

Sytytystulpan huolto aloitetaan siis puhdistamalla tulpan kärkiväli kaikesta karstasta ja liasta, joka voisi estää sytytyskipinän muodostumisen. Tulpan puhdistus voidaan hoitaa seimerkiksi teräsharjalla. Huomioithan ettei sytytystulpan puhdistus tarkoita tulpan pesua – tulppaan ei tule puhdistuksen aikana päästä mitään kostettua, joten vettä ei tule käyttää puhdistuksessa – olipa tulppa sitten miten likainen tahansa.

Sytytystulpat ja laitteille tehtävät huollot
Monien laitteiden huolto- tai ohjekirjoissa käsketään poistamaan sytytystulppa koneelle tehtävän huollon ajaksi. Esimerkiksi tavallisesta ruohonleikkurista saattaa löytyä kyseinen kehotus. Syynä tähän kehotukseen on tietysti laitteen käynnistymisen estäminen – eli kun tulppa poistetaan laitteesta heti huollon aluksi ei ole olemassa vaaraa että laite vahingossa käynnistyisi huollon aikana.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.