valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Rikkaruohojen torjunta ja hävittäminen

Rikkaruohojen torjunta ja hävittäminen


Rikkaruohojen hävittäminen pihamaalta on usein suuren työn takana, eikä kaikkia rikkokasveja saada kitkettyä lopullisesi millään. Tarve rikkakasvien hävittämiselle istutusalueilta ja viljelmistä perustuu yksinkertaisesti siihen, että rikkakasvit leviävät nopeasti ja vievät kasvutilan ja ravinteet maahan istutetuilta kasveilta. Rikkaruohojen torjunta vaatii siis työtä, mutta onnistuu varsin helpon nyrkkisäännön avulla: rikkakasvit tulee poistaa juurineen tai kasvissa olevat kukinnot tulee poistaa ennen siementen muodostumista. Samainen ohje pätee oikeastaan niin moni- kuin yksivuotisiin rikkakasveihin.

Rikkakasvien torjunnan ongelmatilanteita

Kun sääolot ovat epäsuotuisat istutus- ja viljelykasveille, kääntyy yleensä myös puutarhurin huomioi muualle. Viljelykasvien huono menestys voi kuitenkin vapauttaa elintilaa rikkakasveille, jotka voivat tässä tilanteessa vallata alaa hyvinkin nopeasti. Joskus myös maatilkun peittäminen harsolla voi aiheuttaa rikkakasvien leviämistä, sillä olosuhteet harson alla voivat olla hyvinkin otolliset nopeasti leviäville rikkakasveille. Tästä syystä rikkaruohojen torjunta ei saisi päästä unohtumaan, vaan harson alle tulisi vilkaista säännöllisin väliajoin – jotta nähdään mitä harson alla oikein kasvaa.

Rikkaruohojen torjunta ja hävittäminen nurmikolta

Rikkaruohojen torjunta nurmikolta on riippuvainen nurmikolla viihtyvästä rikkakasvista. Esimerkiksi valkoapilan kasvua voidaan häiritä yksikertaisesti haravoimalla. Voikukkia voidaan poistaa mekaanisesti rikkaruohorauhoilla (voikukkien poisto on tärkeää tehdä ennen kuin voikukka alkaa levittää siemeniään). Hankalampia rikkakasveja voidaan hävittää nurmikolta myös torjunta-aineilla. Mikäli nurmikon tilalla kasvaa kaikkea muuta kuin nurmea (sammalta, voikukkaa, apilaa, ratamoa) voi olla viisainta poistaa vanha nurmikko ja sen alla oleva maakerros – tuoda paikalle uudet pohjamaat/mullat ja kylvää uusi nurmikko (tai käyttää siirtonurmea). Uuden nurmen onnistuminen on pitkälti kiinni kasvualustan laadusta, joten ammattilaisten apuun kannattaa turvautua.

Rikkakasvien hävittäminen käsittelyaineilla

Rikkakasvien torjuntaan on saatavilla myös useita käsittelyaineita, joita sumutetaan tai hierotaan kasvin lehdille. Muutamat rikkakasvien torjuntaan tarkoitetut tuotteet pohjautuvat glyfosaatti -nimiseen aineeseen (eng. glyphosate), joka on varsin tehokas rikkakasvien poistaja (hävittää kasvin juurineen). Kyseisen aineen pitkäaikais- ja haittavaikutuksia on kuitenkin ryhdytty selvittämään vasta viime vuosina. Käsittelyaineiden käyttöä suositellaan yleisesti välttämään viljelykasvien yhteydessä, eli kasvimailla.

Kemiallisten torjunta-aineiden sijasta joitain rikkaruohoja on mahdollista hävittää myös etikkahapon avulla. Kyseinen käsittely ei kuitenkaan tehoa aivan kaikkiin rikkakasveihin.

Rikkaruohojen hävittäminen polttamalla

Rikkakasvien polttamisella voidaan tarkoittaa kahta täysin erillistä toimenpidettä. Jotkut puutarhurit polttavat keräämänsä rikkakasvit tulessa keräämisen päätteeksi. Tämä käytäntö ei ole täysin tuulesta temmattu, vaan polttamisen ideana on varmistaa etteivät kasvin siemenet tai juuret mahdollista enää rikkakasvin leviämistä. Monet kotipuutarhuritkin ovat todenneet, ettei esimerkiksi kompostointi välttämättä tuhoa rikkakasvien siemeniä ja juuria – vaan kompostissa saattaa jopa itää rikkakasveja.

Rikkaruohojen polttamisella voidaan tarkoittaa myös yksittäisen rikkakasvin polttamista tai liekittämistä. Rikkaruohojen hävittäminen polttamalla tapahtuu yleensä kaasupolttimen avulla. Ideana on yksinkertaisesti käyttää kuumuutta rikkakasvin kasvupisteen taittamiseen (korventamiseen). Kyseessä on suhteellisen vanhatapa rikkakasvien hävittämiseen, mutta tekniikan käyttö vaatii kuitenkin opettelua sillä tulen käyttöön liittyy aina omat vaaransa. Väärin tehtynä rikkaruohojen polttaminen voi aiheuttaa palovaaran, tuhota viereisiä kasveja tai jättää maahan ikävät palojäljet. Käsittelyn hyviin puoliin taas kuuluu nopeus, jo parin sekunnin liekitys riittää tyypillisesti yksittäisen kasvin torjuntaan. Tulta tulee siis käyttää mahdollisimman hallitusti ja valvotusti.

Suodatinkankaan ja juuriesteen käyttö

Etenkin juurakon kautta leviävien rikkakasvien tilanvaltausta voidaan rajoittaa juuriesteiden ja suodatinkankaiden avulla. Kankaita voidaan asentaa esimerkiksi istutusalueiden pohjille ja reunoille, jolloin vaikeutetaan rikkakasvien juurien pääsyä istutusalueisiin.

Kuorikkeen käyttö rikkaruohojen torjunnassa

Istutusten ja puiden juurille levitettävää kuoriketta (tai kuorikatetta) voidaan myös käyttää apuna rikkaruohojen torjunnassa. Siementen avulla leviävät rikkakasvit pystyvät vain harvoin itämään paksun kuorikekerroksen seassa. Käytännössä kuoriketta tulee olla noin 10-15 cm kerros. Tämä tarkoittaa, että kuorikkeen määrää tulee tarkkailla vuosittain, sillä lumi ja jää painavat kuorikekerrosta yleensä kasaan.

Osa puutarhureista levittää kuoriketta jo syksyllä kukka- tai kasvimaan päälle. Kuorike kerätään maasta pois vasta myöhään keväällä kun on aika tehdä istutukset. Tällä toimenpiteellä pyritään estämään maassa mahdollisesti olevin rikkakasvien valon saanti, jolloin rikkakasvit tukahtuvat katteen alle.

Rikkakasvit ja maan kääntö ja jyrsintä

Rikkakasvit tulisi poistaa kasvi- tai kukkamaalta ennen kuin maata ryhdytään kääntämään istutuskäyttöön. Pahimmassa tapauksessa puutarhajyrsin saattaa vain levittää rikkakasvin juurta suurammalle alueelle, joka ainoastaan edistää rikkakasvien leviämistä.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.