valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Piha ja puutarha talvikuntoon

Piha ja puutarha talvikuntoon


Syyskauden edetessä pitkälle tulee talon piha-alueiden talvikuntoon laittaminen ajankohtaiseksi. Talon piha-alueiden ja puutarhan talvikuntoon laittaminen eroavat toisistaan hieman, sillä monesti kasveja aletaan valmistella talveen jo syyskauden alussa (esim. sopivalla lannoituksella), mutta pihan talvikuntoon laittoa voidaan venyttää siihen asti kunnes pihakalusteilla ei tarkene enää istuskella.

Piha talvikuntoon
Pihan talvikuntoon laitto on hyvin pitkälti säiden armoilla, jonka vuoksi syksyyn liittyvät pihatyöt tarvitsee tehdä muutamassa osassa. Kun säät viilenevät syksyllä riittävästi ei puutarhakalusteilla tarkene enää istuskella, jolloin ruoanlaittokin on siirtyy kesäkeittiöstä sisätiloihin. Tässä vaiheessa kesäkalusteet on syytä puhdistaa ja viedä talvisäilytykseen; sama koskee myös grilliä.

Kun kaikki pihamaan lehtipuut ovat pudottaneet lehtensä, kannattaa myös talon räystäät puhdistaa – etenkin jos talon läheisyydessä sijaitsee useita lehtipuita. Vesikourujen puhdistukseen on olemassa monenlaisia apuvälineitä, esimerkiksi taittuvalla päällä varustettuja pitkävartisia harjoja joiden avulla työ voidaan tehdä maasta käsin. Vaikka työ suoritettaisiin maasta käsin, kannattaa lopputulos varmistaa kiipeämällä tikkaille ja kurkistamalla vesikouruun. Näin toimimalla voidaan varmistaa, että kourut puhdistuvat pohjiaan myöten.

Piha-alueilla on hyvä kiinnittää huomiota myös asetettujen ulkovalojen toimivuuteen ja valaistuksen riittävyyteen. Valaistukseen liittyvät työt on helpointa tehdä alkusyksystä, ennen pakkasten ja pimeän vuodenajan alkua. Ennen talvipakkasten alkua on myös hyvä varmistaa, että hiekoitussepeliä on saatavilla. Lisäksi kannattaa huolehtia myös pihamaalle mahdollisesti asennettavien aurauskeppien paikalleen laittamisesta (mikäli aurauskeppejä on käytetty pihalla).

Puutarha talvikuntoon
Kuten jo alussa mainittiin puutarhan talvikuntoon laittaminen alkaa syyslannoituksella, joka tehdään monesti viimeistään syyskuussa (tilanteesta ja sijainnista riippuen syyslannoitus voi olla tarpeen hoitaa jo aikaisemmin). Haravointi on myös syksyinen työ, jonka avulla pyritään varmistamaan, että pihamaa pysyy siistin näköisenä ja lehdet päätyvät kompostiin tuottamaan uutta multaa puutarhan tarpeisiin. Käytännössä haravoinnilla myös varmistetaan, että nurmikko saa valoa mahdollisimman pitkään (lehdet eivät estä nurmikon valon saantia). Haravoinnin kanssa ei kuitenkaan kannata mennä äärimmäisyyksiin, sillä muutamat nurmikolle tippuneet lehdet voidaan ajaa silpuksi ruohonleikkurilla, jolloin nurmikolle jää lannoittavaa ja (maatuessaan) multaa tuottavaa ainesta.

Puutarhassa olevien vesisaavien tyhjentäminen on myös osa puutarhan talvikuntoon laittoa. Vesisaavit on hyvä tyhjentää ja viedä varastoon kun puutarhan kasteluun ei ole enää tarvetta (sateet ovat alkaneet). Puutarhasta kannattaa samalla siirtää varastoon myös tyhjät ruukut, laatikot ja ämpärit; jotka voisivat muuten tarjota suoja- tai piilopaikan esimerkiksi tuholaisiksi laskettavilla jyrsijöille.

Mikäli pihamaalla on omenapuita, joiden sadossa ilmenee ns. muumiotautia (omena muuttuu ruskeaksi ja omenan pintaan ilmestyy vaaleita pilkkuja), kannattaa kyseiset omenat kerätä pois maasta ja puusta syystöiden yhteydessä. Muumiotauti on itiötauti, jonka itiöt pystyvät selviytymään talvesta maassa. Tästä syystä kyseiset omenat tulisi kerätä erilleen ja hävittää vaikka polttamalla tai viemällä omenat kaatopaikalle. Muumiotaudin vaivaamia omenoita ei siis tulisi laitta kompostiin, josta itiöt päätyisivät mullan mukana takaisin puutarhaan.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.