valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Orapihlaja-aidan leikkaaminen

Orapihlaja-aidan leikkaaminen


Piikikäs orapihlaja-aita on varsin pitkäikäinen valinta kiinteistön aidaksi. Oikein leikattuna kyseinen aita säilyttää myös muotonsa mahdollisimman pitkään. Orapihlaja-aidan leikkaus on jokavuotinen urakka, josta on mahdollista selvitä kunnialla oikein valittujen työvälineiden avulla. Ohessa muutamia huomioita, joiden avulla orapihlaja-aidan leikkaaminen sujuu helposti.

Orapihlaja-aidan leikkaus aika
Orapihlaja-aidan leikkaamisessa on olemassa oikeastaan kaksi koulukuntaa. Toiset leikkaavat aidan kerran kesässä ja toiset taas kaksi kertaa vuodessa. Käytettävään leikkuutapaan vaikuttaa pitkälti se kuinka vanhasta aidasta on kyse. Vanha (useamman kymmenen vuoden ikäinen) orapihlaja-aita ei kasva merkittävästi loppukesällä tai syksyllä, jolloin keskikesään (monesti viikko pari juhannuksesta) ajoittuva aidan leikkuu riittää. Nuorempi aita taas kasvaa voimakkaasti jo keväällä sekä myös syksyllä jolloin leikkuukertoja tarvitaan vuodessa kaksi. Yhtenäisenä tekijänä molemmissa leikkuutavoissa on varmistaa, että aita leikataan ennen kuin aitaan tullut vuosikasvu alkaa kovettua, näin toimimalla aidan leikkaaminen sujuu helpommin.

Orapihlaja-aidan leikkaus keväällä ja syksyllä
Lämpimien ja aikaisin alkavien kevätsäiden vallitessa myös nuoren orapihlaja-aidan vuosikasvu voi alkaa jo tavallista aikaisemmin. Osa orapihlaja-aidan omistajista muotoilee aitansa kevät kuntoon jo ensimmäisten silmujen puhkeamisen jälkeen, kun taas toiset odottavat lehtien ja vuosikasvun selvää näkymistä. Aivan absoluuttista leikkuuaikaa on hankala määrittää, sillä olosuhteista ja kasvupaikasta riippuen kevään aikainen vuosikasvu voi olla yllättävänkin nopeaa. Toisaalta jos aidan hieman uloskasvanut ulkomuoto ei häiritse, kannattaa aidan antaa keväällä kasvaa rauhassa jolloin vuosikasvu saa rauhassa vahvistaa aitaa.

Nuorella orapihlaja-aidalla on hieman nurmikkoa vastaava kasvurytmi. Keväällä ja alkukesällä kasvu on nopeaa, jolloin hoitotoimenpiteitäkin tarvitaan. Keskikesän helteillä kasvu hidastuu huomattavasti ja syksyllä tulee helposti vielä toinen kasvukausi. Tästä syystä leikkuu kertoja voidaan tarvita vuodessa kaksi.

Vanhan orapihlaja-aidan leikkaaminen
Vanhassa orapihlaja-aidassa vuosikasvu rajoittuu pääsääntöisesti loppukevääseen ja alkukesään. Tästä syystä vanhan aidan leikkaamisen kanssa voidaan monesti odotella jopa juhannuksen yli, eikä vuosikasvu ole siltikään täysin kovettunut. Myöhemmin syksyllä vanhaankin orapihlaja-aitaan saattaa ilmestyä yksittäisiä kasvustoja, jotka on helppo leikata vaikka pensassaksilla – silti aidan yleinen kasvu rajoittuu usein vain alkukesään.

Orapihlaja-aidan korkeus
Orapihlaja-aita mielletään usein korkeaksi – reiluksi parimetriseksi – aidaksi, jonka leikkaaminen on hankalaa tarvittavien telineiden ja pukkien vuoksi. On täysin totta, että orapihlaja saadaan kasvamaan hyvin korkeaksikin, mutta kiinteistönomistajan ei välttämättä kannata antaa aitansa kasvaa näin korkeaksi. Aidan leikkaamisen kannalta työ sujuu parhaiten jos leikkaaminen voidaan tehdä maasta käsin, ilman telineitä ja pukkeja. Se mitä leikkaamisen hankaluuteen muutoin tulee, on pitkälti kiinni oikean pensasaitaleikkurin valinnasta. Pehmeille pensaslajeille tarkoitettu leikkuri ei pärjää kovalle orapihlaja-aidalle, jolloin leikkuujälki on lähinnä repivää.

Orapihlaja-aidan leikkaamisen jälkityöt
Pihan siistiminen ja leikkuujätteen huolellinen kerääminen (ja hakettaminen; kompostointi/maatuminen muutoin heikkoa) on tärkeää piikkisen orapihlaja-aidan kohdalla. Kovettuneet orapihlaja-aidan piikit menevät helposti läpi niin jalkineesta kuin auton tai pyörän renkaasta, jonka vuoksi pihamaan kulkureitit ja ajoväylät on hyvä käydä pariin kertaan läpi leikkuujätteen keräämisen jälkeen. Myös leikkaamisen aikana, leikkuujätettä ei kannata heitellä ympäriinsä, vaan oksien ja risujen kannattaa antaa laskeutua siististi aidan viereen. Näin toimimalla leikkuujäte on helppo kerätä talteen. Aidan piikkisyys kannattaa huomioida myös leikkuujätettä käsiteltäessä, riittävän paksut/tiiviit työvaatteet ja kunnolliset työkäsineet suojaavat piikkien pistoilta varsin tehokkaasti.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua