valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oksasilppuri – laitteen valinta ja käyttö

Oksasilppuri – laitteen valinta ja käyttö


Oksasilppuri on erinomainen apuväline esimerkiksi omakotitalossa jonka ympäristössä on runsaasti puita ja pensaita, jotka tarvitsevat jokavuotista leikkausta. Silppurin avulla oksat ja risukasat eivät jää pyörimään pihamaalle vaan ne voidaan muuttaa hakkeeksi – joka voidaan myöhemmin levittää esimerkiksi pensaiden tai aitojen juurelle tai käyttää kompostissa kuivikkeena.

Mitä eroa on hakettimella ja oksasilppurilla
Toimintaperiaatteiltaan haketin ja oksasilppuri ovat samanlaisia laitteita – oksasilppuri on näistä laitteista ns. kuluttajaversio, kun taas haketin on suunnattu ammattikäyttöön (haketin pystyy käsittelemään huomattavasti paksumpia oksia ja suurempia puumääriä). Tässä vaiheessa on myös hyvä huomioida että oksasilppuri on tarkoitettu nimensä mukaisesti oksille ja risuille – ranteen paksuista puutavaraa on turha yrittää hakettaa oksasilppurin avulla, vaan työhön tarvitaan traktorin perään kiinnitettävä haketin.

Oksasilppurin hankkiminen
Kuluttajakaupassa olevat oksasilppurit voidaan nopeasti jakaa kahteen ryhmään: sähkökäyttöisiin ja polttomoottorilla varustettuihin malleihin. Tämän lisäksi laitteet voidaan jakaa vielä toimintaperiaatteensa mukaan leikkaaviin ja murskaaviin oksasilppureihin. Ohessa lyhyt yhteenveto erityyppisistä oksasilppureista.

Sähkökäyttöinen oksasilppuri – huomioitavaa
Sähkökäyttöinen oksasilppuri on ehdottomasti yleisin kotitalouksista löytyvä silppuri. Nykyaikaisten sähkösilppurien tehot riittävät hyvin perinteisten pihapuiden ja pensaiden oksien hakettamiseen. Matalatehoisilla malleilla saattaa olla pieniä ongelmia selvitä esim. kovimpien puu/pensaslajien oksista – esim. vanhasta orapihlaja-aidasta, joten laitteen tehomääriin kannattaa kiinnittää huomiota ostohetkellä.
Koska kyseessä on sähkölaite tulee kiinnittää huomiota myös sulakkeelle asetettuun vaatimukseen, monet laitteet on suunniteltu toimimaan perinteisen 10-amppeerisen sulakkeen takana, mutta tehokkaammat laitteet saattavat tarvita 16-ampeerin sulakkeen. Lisäksi on hyvä miettiä mihin kohtaan pihaa laite voidaan sijoittaa käytön ajaksi. Tyypillisesti laitetta ei suositella käytettäväksi pitkien/useista jatkojohdoista koostuvien liitosten päässä (esim. kolme jatkojohtoa yhdistettynä yhdeksi), sillä tämä saattaa heikentää laitteeseen tulevan sähkövirran tasaisuutta, joka voi aiheuttaa laitteen ylikuumentumista. Sähkökäyttöinen oksasilppuri on tyypillisesti myös melko kevyt ja helposti liikuteltavissa, joten laitetta voidaan helposti siirtää eri kohtiin pihaa – eikä laitteen varastointikaan aiheuta näin ollen kohtuuttomia ponnistuksia.

Polttomoottorilla varustettu oksasilppuri
Polttomoottorilla varustetut oksasilppurit ovat luonnollisesti sähkökäyttöisiä malleja tehokkaampia, mutta samalla myös äänekkäämpiä ja painavampia (ja usein myös kalliimpia). Tehojensa ansiosta polttomoottorilaitteet sopivat hyvin esim. mökille jossa sähköä ei ole saatavissa, tai tilanteisiin jossa haketetaan suurempia määriä oksia kerralla. Huomioithan että polttomoottorilla varustettu oksasilppuri ei tehoistaan huolimatta vastaa vielä traktorinperään kiinnitettävää haketinta, eli kovinkaan paksua puutavaraa tälläkään laitteella ei voida hakettaa – vaan kyseessä on edelleen risujen ja oksien haketukseen sopiva laite.

Leikkaava oksasilppuri
Toimintaperiaatteeltaan ns. leikkaava oksasilppuri on yleisin markkinoilla oleva silppurimalli. Laite nimensä mukaisesti leikkaa oksasta lastuja, jotka maatuvat mursketta hitaammin. Leikkaava oksasilppuri on tyypillisesti myös hieman äänekäs ja laitteen teriä joudutaan välillä teroittamaan (tyypillisesti huollon yhteydessä). Kun oksa takertuu käytönaikana kiinni oksasilppuriin tulee laite sammuttaa ja kotelo avata oksan poistamiseksi silppurista – moni käyttäjä kokee tämän vaiheen melko työläänä. Oksien takertumisen voi tietysti välttää syöttämällä laitteeseen mahdollisimman suoria ja haarattomia oksia.

Murskaava oksasilppuri
Murskaava oksasilppuri tuottaa lastujen sijaan mursketta, joka maatuu lastua nopeammin. Käyttöääneltään murskaava oksasilppuri on hieman hiljaisempi ja usein laitteessa on myös vähemmän kuluvia osia, kuin leikkaavassa oksasilppurissa. Laitteen hinta on puolestaan leikkaavaa silppuria korkeampi.

Työturvallisuus silppuria käytettäessä
Oksasilppuria käytettäessä on tärkeää muistaa työturvallisuus. Oksia ei tule milloinkaan syöttää koneen sisään kädellä, vaan oksat tulee aina työntää silppuriin käyttäen laitteen mukana tullutta syöttökapulaa. Laitetta hankkiessa tulee varmistaa myös että laitteessa on takaiskusuoja, joka estää oksankappaleiden lentämisen takaisin syöttöaukkoon. Koneissa olevista varotoimista huolimatta kuulosuojaimia ja suojalaseja on suositeltavaa käyttää työnaikana.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua