valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Nurmikon hoito ja lannoitus

Nurmikon hoito ja lannoitus


Pihamaan nurmikon hoito ei vaadi kuin muutamia yksikertaisia hoitotoimenpiteitä, joiden avulla nurmikko saadaan näyttämään hyvin voivalta ja samalla myös pihamaan yleisilme kohenee. Nurmikkoa ei kuitenkaan pidä lähteä suinpäin lannoittamaan tai kalkitsemaan, vaan aivan aluksi tulee selvittää kasvualustan, eli pihan maaperän pH-arvo, jotta tiedetään minkälaisessa maaperässä nurmikko kasvaa. Vasta maan pH-arvon mittauksen jälkeen voidaan ryhtyä suunnittelemaan muita hoitotoimenpiteitä nurmikolle.

Nurmikon hoito keväällä
Keväinen nurmikon hoito voidaan aloittaa jo lumien sulettua jolloin nähdään missä kunnossa maapinta on talven jäljiltä; onko nurmialue esimerkiksi routinut pahasti, jolloin olisi vaarana että vesi jäisi makaamaan nurmikolle (notkot). Monille nurmikon hoito keväällä tarkoittaa myös lumen alta paljastuvien lehtien pois haravointia, joka tehdään lähinnä esteettisistä syistä – nurmikon hoidon kannalta muutama nurmikolle jäänyt lehti ei merkitse mitään (lehdet maatuvat mullaksi). Ainoastaan silloin jos lumen alta paljastuu alueita, joissa lumen alle jääneet lehdet ovat muodostaneet tiiviin kerroksen (maton) kannattaa kyseiset lehdet haravoida pois (lehdistä muodostunut matto estää valon pääsyn alueelle).

Nurmikon lannoitus keväällä
Nurmikon lannoituksella tarkoitetaan monesti nurmikon kalkitsemista, joka tapahtuu yleensä keväällä heti lumien sulamisen aikaan. Kalkin käytön tarpeellisuus ja sopiva aikaväli kalkitsemiselle (vuosittain, joka toinen vuosi tai harvemmin) ovat täysin riippuvaisia alussa mainitusta maaperän pH-arvosta. Monesti kalkin käytöllä pyritään myös ehkäisemään nurmikon sammaloitumista, jolloin kalkin käytön tarkoituksena on nostaa happaman maaperän pH-arvoa kohti nurmikolle sopivaa neutraalia arvoa.

Kalkin lisäksi nurmikoille on saatavilla myös muita typpipitoisia lannoiteta, joiden tarkoituksena on nopeuttaa nurmikon kasvua. Tämän tyyppisiä lannoitteita voidaan käyttää myös tilanteissa, joissa nurmikon elpyminen talven jäljiltä tuntuu kestävän tavallista pidempään.

Vuoden ensimmäinen nurmikon leikkaus
Nurmikon leikkaus on myös osa nurmikon hoitoa. Ruohonleikkurin esiin kaivamisen kanssa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä etenkään vanhan nurmikon kanssa, vaan vuoden ensimmäinen leikkaus tulisi tehdä vasta kun nurmikon vuosikasvu on selvästi lähtenyt käyntiin (kasvua on tullut esim. 5 cm) ja yöpakkasten aika on mennyt ohi. Vuoden ensimmäisillä leikkuukerroilla ruohonleikkurin leikkuukorkeus kannattaa säätää hieman normaalia ylemmäs, jolloin kasvun aloittanutta nurmikkoa ei leikata heti kovinkaan lyhyeksi.

Nurmikon hoito kesällä
Kesään ajoittuva nurmikon hoito tarkoittaa lähinnä säännöllistä nurmikon leikkausta ja tarpeen vaatiessa myös kastelua. Nurmikon kasvu on yleensä voimakasta alkukesästä jolloin nurmikkoa voi tarvita leikata jopa kaksi kertaa viikossa; loppukesästä kasvutahti hidastuu jolloin myös leikkauskertojen määrää voidaan vähentää. Hellekausien aikana nurmikkoa ei kannata leikata kovin lyhyeksi, sillä kuivuus ja kuumuus saattavat kärventää erittäin lyhyeksi leikatun nurmikon. Kesäaikaan tapahtuva nurmikon kastelu kannattaa puolestaan ajoitta aamuun tai iltaan, jolloin nurmikko pystyy imemään vettä itseensä mahdollisimman paljon, eikä kuumuus haihduta vettä.

Nurmikon hoito syksyllä
Syysaikaan nurmikon hoito koostuu pääasiassa haravoinnista ja nurmikon leikkuusta. Lehtien poistolla varmistetaan, että nurmikko saa valoa mahdollisimman pitkään, jolloin nurmikko pysyy mahdollisimman elinvoimaisena, eikä esimerkiksi sammal rupea kilpailemaan elintilasta nurmikon kanssa.

Ennen talven tuloa nurmikko kannattaa myös leikata vielä kertaalleen. Vuoden viimeinen nurmikon leikkaus kannattaa suorittaa jälleen tavallista korkeammalla leikkuukorkeudella (mieluiten yli 5 cm) jolloin nurmikko pystyy hyödyntämään saatavilla olevaa valoa mahdollisimman hyvin.

Nurmikon lannoitus syksyllä
Nurmikolle on saatavilla erityisiä syyslannoitteita, joiden koostumus eroaa aiemmin mainituista kevätlannoitteista. Nurmikon lannoitus syksyllä tapahtuu yleensä runsaasti kalkkia sisältävällä lannoitteella, jossa on mukana vain vähän typpeä. Typen määrää vähentämällä nurmikon kasvua hillitään, jolloin nurmikkoa valmistellaan myös edessä olevaa talvea varten.

Muita nurmikolle tehtäviä hoitotoimenpiteitä
Joillain kotipuutarhureilla on tapana pistellä nurmikkoon reikiä talikolla; toimenpiteen tavoitteena on parantaa juurien ilman saantia. Kyseisen toimenpiteen toimivuudesta ollaan montaa mieltä. Perusongelma on maaperän huokosrakenteessa, joka ei korjaannu muutamalla reiällä. Tilannetta voidaan kuitenkin korjata vuosien kuluessa, tuomalla nurmikolle säännöllisesti ohuita kerroksia multaa, jolloin tilanne korjaantuu ajan kanssa.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.