valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Puiden talvisuojaus pitää tuholaiset loitolla

Puiden talvisuojaus pitää tuholaiset loitolla


Puiden talvisuojauksella tarkoitetaan puun juuren ja rungon suojaamista puutarhassa talviaikaan vierailevilta jyrsijöiltä. Puiden runkojen lisäksi etenkin lehtipuiden taimet on hyvä suojata talvea vasten, jotta tuholaisvahingoilta voidaan välttyä. Tästä artikkelista löydät muutamia puiden runkojen talvisuojaukseen liittyviä huomioita.

Miksi puiden talvisuojausta tehdään?
Kuten jo edellä mainittiin pääasiallisena syynä puiden talvisuojaukselle ovat puutarhassa talviaikaan vierailevat rusakot ja esimerkiksi vesimyyrät, jotka saattavat talviaikaan käydä nakertamassa puun kuorta. Erityisesti nuoret omenapuut ja koivut maistuvat rusakoille talviaikaan, ja tästä syystä puiden runko ja alaoksat olisi hyvä suojata jyrsijöiltä.

Miten puiden talvisuojaus toteutetaan?
Puiden runkojen talvisuojaukseen on olemassa muutamiakin vaihtoehtoja. Ensinnä puun rungon ympärille voidaan asettaa joustava muovispiraali, joka laajenee ja venyy puun kasvaessa (spiraali voi olla paikoillaan ympäri vuoden). Mikäli mahdollista muovispiraali olisi asennusvaiheessa hyvä kaivaa noin 5 cm maanpinnan alle, jotta spiraali tuo suojaa myös rungon alaosalle. Talvea ajatellen muovispiraalin tulisi puolestaan olla riittävän pitkä, jottei se hautaudu lumen alle – – spiraalia asennettaessa on hyvä huomioida, että esimerkiksi rusakko pystyy talviaikaan käyttämään satanutta lumikerrosta hyödykseen – mitä paksumpi lumikerros kasvin vieressä on, sitä ylemmäs rusakko pystyy kurottautumaan. Tästä syystä taimien ympärille asennetaan yleensä myös suojaverkko, jonka tehtävänä on estää jyrsijöiden pääsy kasvin läheisyyteen.

Puiden talvisuojauksessa voidaan käyttää apuna myös rautakaupoista löytyvää ns. kanaverkkoa, joka on helposti muokattavissa ilman erikoisia työkaluja. Ideana on tehdä puun (tai muun suojattavan kasvin) ympärille aita verkosta, joka estää ei toivottujen eläinten pääsyn puulle. Verkko on hyvä asettaa noin 30-50 cm etäisyydelle lehtipuun rungosta (ei runkoon kiinni), jolloin esimerkiksi rusakot eivät pääse nakertamaan puun runkoa verkon lävitse. Verkon asentamista suunniteltaessa tulisi jälleen huomioida talvella satava lumi. Suojaverkosta kannattaa tehdä 1-1.5 metriä korkea, jotta se ei talvella hautautuisi lumeen.

Ensimmäisten lumimyräköiden jälkeen kannattaa suojaverkot käydä suoristamassa. Samalla aidan sisäpuolella olevaa lunta kannattaa talloa tiiviiksi, jotta myyrien pääsy puun luokse vaikeutuu. Jos suojaverkot asetetaan jo syksyllä (ennen kuin maa on jäässä) voidaan ne kiinnittää maahan erilaisilla hakasilla, koukuilla tai kepeillä; jolloin suojaverkko pysyy paremmin paikallaan – – vaihtoehtoisesti suojaverkko voidaan kaivaa aavistuksen maan sisään.

Erillisten jyrsijäverkkojen asentaminen
Talvi ja kevät aikaan tapahtuva myyrien torjunta saattaa tarvita avukseen myös kanaverkkoa tiheämmän jyrsijäverkon, jota on saatavilla useimmista puutarhaliikkeistä ja rautakaupoista. Jotta jyrsijäverkolla onnistuttaisiin suojaamaan kasvin/taimen juuria, tulisi jyrsijä verkko asentaa paikoilleen jo taimen istutuksen yhteydessä (osa verkosta kaivetaan maan sisään, jolloin myyrät eivät pääse kaivamaan käytävää taimen juurakkoon). Jyrisijäverkko asennetaan niin ikään 10-20 sentin etäisyydelle puun rungosta.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.