valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lehtipuhaltimen huolto ja kunnossapito

Lehtipuhaltimen huolto ja kunnossapito


Lehtipuhallin on laite jonka käyttö rajoittuu monissa talouksissa pariin käyttökertaan keväällä ja pariin syksyllä. Vaikka laitteelle ei kertyisi vuodessa tämän enempää käyttökertoja on lehtipuhaltimen kuntoon syytä kiinnittää säännöllisesti huomiota – – mielellään aina ennen jokaista käyttökertaa.

Lehtipuhaltimelle tehtävät huollot voidaan helposti jakaa kuukausittain tehtäviin (tehdään käyttökauden aikana) ja ennen käyttöä tehtäviin huoltoihin. On hyvä huomioida että monet valmistajat suosittelevat tekemään laitteelle pienen huollon/tarkastuksen nimenomaan ennen käyttöä – – ei käytön jälkeen. Syynä tähän suositukseen on monesti se, että laitteen koneisto voi pitkäkestoisen käytön aikana kuumentua melkoisesti – – joka luonnollisesti hankaloittaa huollon tekemistä.

Esimerkkejä ennen käyttöä tehtävästä huollosta
Ohessa muutamia esimerkkejä ennen käyttöä tehtävistä huolloista. Nämä esimerkit ovat varsin yleisluonteisia, joten tutustu hankkimasi lehtipuhaltimen käyttöohjekirjaan ja varmista mitkä huollot tulee tehdä käytössäsi olevalle laitteelle. Huomioithan myös että moottorin tulee olla huoltoa tehtäessä jäähtynyt ja pois päältä.
1. Laitteen ilmansuodatin on hyvä puhdistaa (ja ajoittain myös vaihtaa) ennen käyttöä. Huomaathan että ilmansuodatin tulee puhdistaa ennen käyttöä harjaamalla tai paineilmaa käyttämällä – ei esimerkiksi pesemällä (märkä tai kostea suodatin ei toimi kunnolla).

2. Jäähdytys ja polttoainejärjestelmien tiiviys ja toimivuus tulee myös tarkistaa ennen käyttöä. Ensimmäinen tehtävä on varmistaa että moottorikopassa olevat ilma-aukot ja sylinterin jäähdytysrivat ovat puhtaat. Polttoainejärjestelmän tiiviyden tarkastaminen puolestaan tarkoittaa polttoainetankin, korkin ja letkun tarkastusta (tehdään yleensä tankkauksen jälkeen). Laite on hyvä asettaa tankkauksen ajaksi paikkaan jossa mahdolliset vuodot on helposti havaittavissa. Mikäli selkeitä vuotoja on havaittavissa, ei laitetta yleensä suositella käynnistettäväksi – vaan laite tulisi toimittaa huoltoon.

3. Kiinnikkeiden (pultit ja mutterit) tarkastus. Ennen käyttöä on myös syytä tarkastaa että laitteen moottorin, rungon ja ohjauslaitteiden kiinnitykset ovat kunnossa. Löystyneet kiinnikkeet on yleensä helppo havaita jo siinä vaiheessa kun laitetta nostetaan pois varastosta.

Esimerkkejä kuukausittain tehtävistä huolloista
Kuten edellä mainittiin myös kuukausittain tehtävien huoltojen tarve tulee selvittää hankkimasi laitteen käyttöohjekirjasta.
1. Polttoainesuodatin ja sytytystulppa on hyvä tarkistaa käyttökauden aikana kuukausittain – – ja ennen kausivarastointia. Näin toimimalla voidaan varmistaa laitteen ongelmaton käynnistys ja käynti.

2. Äänenvaimennin ja kipinäsammutin. Polttomoottorilaitteissa on yleensä erillinen kipinänsammutinverkko, joka tulee puhdistaa tai vaihtaa uuteen ajoittain (karsta tukkii verkon). Karsta tukkii yleensä myös moottorin äänenvaimentimen ja pakoaukon, joka heikentää moottorin tehoja; ja aiheuttaa monesti myös koneen ylikuumenemista. Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä voidaan välttyä näiltä ongelmilta.

3. Kaasuttimen kuntoon on myös hyvä kiinnittää huomiota, etenkin jos lehtipuhallinta käytetään pitkään kerrallaan. Kaasutinta on monesti mahdollista kiristää/säätää mikäli laite ei tahdo käytönaikana reagoida toivotulla tavalla. Kaasuttimelle tehtävät säädöt ovat aina laite/valmistajakohtaisia, joten on hyvä tutustua laitteen ohjekirjan antamiin neuvoihin tai ottaa yhteyttä laitteen huoltoon.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.