valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kuusiaidan leikkaus – milloin ja miten työ tehdään

Kuusiaidan leikkaus – milloin ja miten työ tehdään


Kuusiaita on tuttu näky etenkin monilla vanhoilla omakotialueilla, joissa kuusiaidat ovat helposti kasvaneet jo parin metrin korkuisiksi ja laajentuneet tonttia ympäröivien ojien päälle. Edellä mainittujen mielikuvien vuoksi kuusiaitaa näkeekin harvemmin uusien omakotitalojen aitana, vaikka säännöllinen kuusiaidan leikkaus pitäisikin aidan halutun korkuisena ja muodossaan. Ohessa muutamia kuusiaitojen hoitoon liittyviä huomioita.

Miksi kuusiaidan leikkaus kannattaa

Pääasiallinen tarkoitus kuusiaidan leikkaamiselle on pitää aita muodossaan ja halutun korkuisena. Näin toimimalla aidan leikkaamisesta ei muodostu päivien mittaista urakkaa, jossa tarvittaisiin apuna siirrettäviä telineitä tai tikkaita – vaan kuusiaidan leikkaus saadaan tehtyä helposti maasta käsin, käyttäen työhön sopivaa (riittävän tehokasta) pensasleikkuria tai oksasaksia. Jotta kuusiaidan leikkaaminen ei muodostuisi ongelmaksi on aita hyvä leikata muotoonsa säännöllisesti vuosittain. Monet tekevät kuusiaidan leikkauksen kahdessa osassa; loppu talvesta tai alku keväästä aita leikataan muotoonsa (suurempi leikkaus), ja kesällä tai syksyllä aidasta poistetaan yksittäisiä (pitkäksi kasvaneita) oksia.

Kuusiaidan leikkaaminen keväällä

Yleisin ja monesti myös suositelluin ajankohta kuusiaidan leikkaamiselle on alku kevät. Ajallisesti kuusiaidan leikkaamisen tulisi tapahtua talvipakkasten päättymisen aikaan (tai aikaan jolloin pakkaset alkavat lauhtumaan), mutta ennen uuden kasvukauden alkua. Monena vuotena maalis-huhtikuu on ollut sopivaa aikaa kuusiaidan leikkaamiselle etenkin Etelä-Suomessa. Osa omakotiasukkaista hoitaa kuusiaidan leikkaamisen jo helmi-maaliskuun (hiihtolomien) aikaan, kun talven pahimmat pakkasjaksot ovat monesti jo takana. Tämä ei useinkaan ole ongelma etenkään vanhempien/hyvään kasvuun päässeiden aitojen kohdalla.

Juhannuksena tapahtuva kuusiaidan leikkaus

Välillä kuusiaitoja näkee leikattavan myös keskikesällä hieman juhannuksen jälkeen. Tämäkään ajankohta ei ole täysin pois suljettu, jos kuusiaita sijaitsee otollisella paikalla – eli veden saanti on turvattu – eikä heti leikkaamisen jälkeen ole tiedossa pitkää helleaaltoa. Monesti kesällä tehdyn leikkauksen jälkiä joudutaan siistimään seuraavana keväänä, eli käytännössä aitaan loppukesän aikana tullut kasvusto siistitään pois seuraavana vuonna. Erityisten kuusilajikkeiden kohdalla kesäisen leikkuuajankohdan sopivuus on hyvä varmistaa esim. taimitarhasta.

Kuusiaidan leikkaaminen syksyllä

Monesti kuusiaitoja on mahdollista leikata myös syksyisin. Tosin syksyllä tapahtuva kuusiaidan leikkaaminen tulisi tehdä selvästi ennen yöpakkasten alkamista, jolloin leikattu kuusi saa valmistautua talveen kaikessa rauhassa. Käytännössä syksyllä tapahtuva leikkaaminen tulee ajoittaa kuusen kasvukauden päättymisen jälkeiseen aikaan.

Miten kuusiaitaa leikataan

Jos kyseessä on uusi kuusiaita, ei aidan pituuskasvuun kannata puuttua ennen kuin aita on kasvanut haluttuun korkeuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa ettei latvaversoja katkoja lainkaan, ennen kuin aita on saavuttanut halutun korkeuden. Kuusiaidan kanssa on hyvä muistaa, että havupuut kasvavat monesti lehtipuita ja -pensaita hitaammin, jolloin latvojen katkominen vain hidastaa kasvua entisestään.

Kuusiaitaa ei leikata sivuilta aivan suoraksi, vaan aidan alaoksat jätetään pidemmiksi kuin yläoksat (aidasta tulee ns. ylöspäin kapeneva) – näin toimimalla varmistetaan alaoksien valon saanti. Ylöspäin kapeneva kuusiaita kerää itseensä myös vähemmän lumikuormaa talviaikana.

Aidan pituuden rajoittaminen

Kun kuusiaitaa leikataan säännöllisesti, voidaan parhaiten varmistaa että pysyy halutun korkuisena. Koska havukasvit uusiutuvat loppujen lopuksi melko huonosti, ei vuosia vapaasti kasvanutta aitaa voida monestikaan mennä leikkaamaan haluttuun korkeuteen (keskeltä poikki / ns. alas leikkaus) ilman, että koko aita tai aidan yksittäinen kuusi kärsisi. Näissä tilanteissa koko aidan uusiminen on monesti varmin ratkaisu.

Kuusiaidan leikkaamisen yleisimmät ongelmat

Kuusiaitaa leikattaessa leikkuulinjan tulisi pysyä täysin suorana ja muuttumattomana, sillä leikkuuvirheet ovat helposti havaittavissa (ja vaikeasti korjattavissa) tuuheasta kuusiaidasta. Tästä syystä leikkuulankojen käyttö ja leikkauslinjan säännöllinen tarkkailu on suositeltavaa. Jos kuusiaidan leikkaus suoritetaan talvella, tulisi aidasta varistaa lumet pois ennen leikkausta. Näin varmistetaan ettei lumi paina oksia alas, jolloin aidan muoto muuttuisi heti lumien sulamisen jälkeen.

Myös oikean leikkauskohdan löytäminen voi tuottaa välillä vaikeuksia. Yksittäisessä oksassa, leikkauskohdan alapuolelle (aitaan jäävään osuuteen) tulisi aina jäädä terveitä neulasia ja mahdollisia verson kärkiä. Näin toimimalla varmistetaan, että leikatun oksan kasvumahdollisuudet säilyvät hyvänä. Mikäli oksaan ei jää ainuttakaan neulasta tai versoa, ei kyseisen oksan kasvu ennuste ole kovinkaan kummoinen.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.