valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Grillin puhdistaminen ja hoito

Grillin puhdistaminen ja hoito

grillin puhdistaminen harjalla
Grillin puhdistus on hyvä tehdä jokaisen käyttökerran päätteeksi.

Grillin puhdistus – perusteet
Ennen kuin grillin puhdistus aloitetaan tulee aina tutustua grillin käyttöohjeisiin. Eri valmistajien grilleissä käytetään erilaisia materiaaleja, jotka vaativat omat hoito- ja puhdistusmenetelmänsä. Etenkin kesällä jolloin grilli on ahkerassa käytössä, tulee grillin puhdistus olla verrannollinen grillin käyttöasteeseen; eli ahkerassa käytössä oleva grilli on hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen. Kun grillin puhdistaminen tehdään säännöllisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, pysyvät sekä grilli että grillausvälineet puhtaina ja käyttövalmiina – tämä luonnollisesti parantaa grillin käyttömukavuutta.

Kuuman grillin puhdistaminen
Yleensä kuuma grilli on jäähtynyttä grilliä helpompi puhdistaa. Grillin ritilään käytönaikana tullut lika lähtee yleensä kuumasta grillistä pois pelkästään harjaamalla (grilliharjalla tai pehmeällä kuumuutta kestävällä pyyhkeellä). Näin toimimalla grilli pysyy puhtaana ja käyttökunnossa erittäin pienellä vaivalla. Kuumaa pintaa puhdistettaessa on aina syytä käyttää suojakäsineitä, eikä työssä tulisi myöskään käyttää liikaa voimaa; joka voisi aiheuttaa esimerkiksi pienen (pallo-grillin) kaatumisen.

Grillin ulkopintojen puhdistaminen
Grillin ulkopinta kannattaa puolestaan puhdistaa vasta kun grilli on täysin jäähtynyt. Uudemmissa grilleissä on yleensä pinnoitettu ulkokuori, joka kestää hyvin pyyhkimistä ja myös kevyttä hankausta. Yleensä grillin ulkopinta saadaan puhtaaksi pelkällä vedellä ja pehmeällä pyyhkeellä pyyhkimällä; tarpeen mukaan pesussa voidaan käyttää apuna myös tiskiainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta.

Jäähtyneen grillin puhdistus – ritilän puhdistaminen
Grillin ritilät on hyvä irrottaa ja puhdistaa kaapimella tai erillisellä grilliharjalla, joka on suunniteltu grillin puhdistukseen. Monesti myös karhunkieltä voidaan käyttää ritilän puhdistuksessa, ja palaneen ruoan irroittamisessa. Karkeita pesulappuja ei kuitenkaan kannata käyttää grillin ulkopintaan. Monissa uudemmissa grilleissä on pinnoitettu ulkopinta, jota karkeat pesulaput saattavat naarmuttaa.

Lopuksi osat ja ritilät kannattaa pestä, esimerkiksi astianpesuainetta käyttäen. Ennen paikalleen laittoa ritilät on hyvä käsitellä esimerkiksi rypsiöljyllä. Valurautaisia osia ei välttämättä suositella pestäväksi, joten noudata valmistajan antamia puhdistusohjeita, kun puhdistat valurautaisia osia.

Mikäli käytössäsi on sähkögrilli, jossa ei ole varsinaista ritilää vaan paistopinta (parilapannua muistuttava pinta) tulee grillin puhdistuksessa varoa pinnan hankaamista ja naarmuttamista.

Grillin puhdistaminen on suositeltavaa tehdä ilman voimakkaita pesuaineita. Monesti etikka-vesi seos tai laimea yleispuhdistusaine riittävät puhdistukseen (muista huuhdella pesuaineet huolellisesti pois). Myös ruokasoodasta ja vedestä voidaan muodosta tahnamainen seos, jota voidaan käyttää lian irti hankaamiseen.

Öljyn käyttö helpottaa grillin puhdistusta
Mikäli mahdollista öljyä grillin paistopinta tai ritilä kevyesti ruokaöljyllä ennen grillin käyttöä. Näin toimimalla lika ei tartu grilliin yhtä helposti kiinni jolloin myös grillin puhdistustarve pienenee. Älä käytä öljyämiseen oliiviöljyjä, sillä ne antavat oman makunsa grillattavaan ruokaan; öljyä ei myöskään tarvitse levittää suurta kerrosta grillin pintaan – kevyt öljyäminen riittää.

Grillin tulisijan puhdistaminen
Hiilet ja tuhka tulee poistaa grillin tulipesästä säännöllisesti. Grillin tulipesän koko ratkaisee pitkälti sen pitääkö tuhkat ja hiilet poistaa jokaisen käyttökerran päätteeksi, vai voidaanko vanhat hiilet jättää pesän pohjalle. Tulipesää tyhjennettäessä on tärkeää huomioida, että grillihiilet jäähtyvät vasta parin vuorokauden kuluttua käytöstä, eli mikäli poistat hiilet aiemmin älä laita niitä paikkaan jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Hiiliä ja kuumaa tuhkaa ei myöskään tule laittaa muoviseen astiaan tai ämpäriin.

  • Puhdista grilli säännöllisesti käytön jälkeen
  • Vältä pintojen turhaa naarmuttamista
  • Tuhka ja hiilet ovat kuumia pitkään (palovaara)






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua