valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Auton renkaiden vaihto kotioloissa

Auton renkaiden vaihto kotioloissa


Auton renkaiden vaihtaminen ei ole vaikeaa, eikä työ vaadi suurta työkaluarsenaalia. Työssä tarvittavat periaatteet tulisi olla jokaisen autoilijan hallussa, jolloin auton renkaan vaihto onnistuu myös tien päällä mahdollisen rengasrikon sattuessa.

Auton renkaiden vaihdossa käytettävän tunkin valinta
Renkaiden kausivaihto eli talvirenkaiden vaihto kesärenkaisiin (tai päinvastoin) on helppo suorittaa, joko omalla pihalla tai vuokrattavassa tee-se-itse -hallissa. Hallitilat ovat etenkin kausivaihdon aikaan varsin kysyttyjä, jonka vuoksi moni päättääkin vaihtaa autonsa renkaat omalla pihamaallaan. Pihalla tapahtuvassa renkaiden vaihdossa ei ole suositeltavaa käyttää auton mukana toimitettavaa kevyt tunkkia (ns. narutunkki), joka on oikeastaan tarkoitettu vain tien päällä tapahtuvia renkaiden vaihtoja varten. Kausivaihtoon ja säännöllisempään käyttöön on syytä hankkia ns. hallitunkki, joka on huomattavasti kestävämpi.

Huomioita narutunkeista
Edullisesti valmistettavat ja muutamalla kympillä myytävät narutunkit, eivät aina kestä edes tunkissa mainittua painorajaa, jolloin tunkki saattaa rikkoutua kesken renkaan vaihdon aiheuttaen selviä vaaratilanteita. Tästä syystä laadukkaisiin ja kestäviin välineisiin kannattaa panostaa.

Renkaiden vaihdon pohjatyöt
Ensimmäinen tehtävä renkaiden vaihdossa on valita paikka jossa renkaat vaihdetaan. Paras paikka auton renkaiden vaihtoon on mahdollisimman tasainen ja kovapohjainen alusta (esim. asfalttipiha), joka ei vietä voimakkaasti mihinkään suuntaan. Oikean paikan valinnalla voidaan varmistaa ettei auto vahingossakaan lähde liikkeelle renkaiden vaihdon aikana, eikä esimerkiksi tunkki ”uppoa” pehmeään maahan.

Kun sopiva paikka on löydetty, ajetaan auto renkaiden vaihtopaikalle ja varmistetaan että auton käsijarru (seisontajarru) on päällä koko renkaiden vaihdon ajan. Tämä on yleensä parastapa varmistaa, että auto pysyy paikallaan renkaiden vaihdon aikana. Haluttaessa pyörien etu- ja takapuolelle (pyörimissuunnassa) voidaan asettaa myös kiilat. Mikäli auton käsijarrun toimivuudesta ei ole varmuutta, kannattaa varata aika tee-se-itse hallista, jossa auto nostetaan kokonaan ilmaan esimerkiksi pilarinostimen avulla.

Työn aloittaminen
Kannattaa muistaa, että auton renkaiden vaihto tapahtuu aina rengas kerrallaan, ja vaihdettavan renkaan kiinnityspultit tulee löysätä ennen kuin auto nostetaan tunkin varaan. Pulttien avaamisessa tarvitaan yleensä hieman voimaa, jolloin auton on syytä olla tukevasti maankamaralla eikä tunkin varassa kun pultteja löysätään. Pulttien löysääminen tapahtuu tietysti auton mukana tulleella (tai tarvikkeena hankitulla) rengasavaimella. Kun renkaan kaikki pultit on saatu löysättyä nostetaan auto tunkin varaan ja pultit ja rengas poistetaan kokonaan.

Tässä työvaiheessa auto on ehkä kaikista alteimmillaan tunkin pettämiselle. Kun yksi auton kulmista on nostettu tunkin varaan ja kyseisen kulman rengas on pois paikaltaan, saattaisi tunkin pettäminen tehdä varsin ikävää jälkeä autolle. Tästä syystä monet renkaiden vaihtajat asettavatkin vararenkaan (tai seuraavaksi asennettavan renkaan) varmistuksesi tunkin varaan nostetun kulman alle. Tällöin tunkin pettäessä, putoava kulma osuu varmistukseksi laitettavaan renkaaseen eikä maahan (tämä tulee huomioida varmistavaa rengasta aseteltaessa).

Renkaan laitto paikalleen
Useissa renkaissa on ns. pyörimissuunta, joka on tyypillisesti merkitty renkaan ulkopintaan nuolella (tai nuolimaisella merkinnällä). Nuolen tulisi tietysti osoittaa auton menosuuntaan päin. Pulttien kiristyksen yhteydessä tulee toimia samalla tavalla kuin vanhan renkaan poiston yhteydessä; eli auton ollessa tunkin varassa pultit kierrettään melko piukkaan, mutta viimeinen kiristys tehdään auton ollessa maassa. Jos mahdollista pulttien viimeinen kiristys tulee tehdä momenttiavaimella, jolloin kaikki pultit tulevat yhtä lujasti kiinni.

Renkaiden vaihdon yhteydessä tehtäviä toimenpiteitä

Ruosteen ja pölyjen poistaminen
Auton renkaan vaihdon aikana kannattaa käyttää pari ylimääräistä minuuttia ja puhdistaa ruoste- ja jarrupölyt pois renkaan jarru- ja kiinnitysmekanismeista. Nopeiten työ sujuu paineilman / kompressorin avulla. Rengaskohtaisesti työssä ei mene kuin pari minuuttia, joten suuresta lisätyöstä ei ole kysymys.

Renkaiden ilmanpaineiden tarkastus
Kun renkaat on saatu paikalleen on syytä tarkistaa myös renkaiden ilmanpaineet. Mikäli et itse omista ilmanpainemittaria löytyy sellainen usein tee-se-itse –halleilta tai huoltoasemilta; ilmanpainemittareita myydään myös suuremmissa marketeissa tai autotarvikeliikkeissä. Renkaissa käytettävä ilmanpaine on aina hieman autosta ja asentajasta kiinni. Jos autosi renkaat on aiemmin vaihdettu huollon yhteydessä (korjaamolla) voi katsoa josko löydät tiedot aiemmista ilmanpaineista autosi huoltokirjasta tai esimerkiksi auton oven sisäkarmista löytyvästä huoltotarrasta.

Auton renkaiden merkintä
Auton renkaiden vaihdon yhteydessä auton renkaat tulee myös merkitä, jotta tiedät mikä rengas kuuluu millekkin paikalle. Renkaiden merkintä on erityisen tärkeää silloin jos renkaita on tasapainotettu sopivan pidon ja ajotuntuman saavuttamiseksi. Renkaat voidaan merkitä esimerkiksi vanteen sisäpuolelle tehtävällä merkinnällä (tussilla) tai erillisillä lapuilla.

Renkaiden pesu ennen varastointia
Renkaat ja vanteet on hyvä pestä puhtaaksi sekä sisä- että ulkopuolelta renkaiden vaihdon yhteydessä. Pesussa ei yleensä tarvita kuin puutarhaletku ja pehmeähkö harja jolla kurat saadaan harjattua pois renkaasta. Painepesuria ei tyypillisesti suositella käytettäväksi renkaiden puhdistuksessa. Kun renkaat on pesty, tulee renkaiden antaa kuivua huolellisesti ennen kuin renkaat siirretään kausisäilytykseen (säilytykseen siirrettävien renkaiden tulee olla täysin kuivat).






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.