valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Talon maalaus – vinkit puutalon maalaamiseen

Talon maalaus – vinkit puutalon maalaamiseen


Talon maalaus tulee väistämättä eteen puisessa omakotitalossa asuvalle. Talon maalauksen voi tietysti teettää rakennus/remonttifirmalla, mutta maalaus on suhteellisen helppoa tehdä myös itse. Jos mahdollista talon maalaus kannattaa ajoittaa alkukesään, jolloin voimakkaat helteet eivät ole haittaamassa maalaustyötä (maali kuivuu turhan nopeasti helteellä, ja maalaustyö muuttuu helteellä melko tukalaksi).

Talon maalaus – pohjatyöt

Ennen varsinaisiin pohjatöihin ryhtymistä kannattaa luoda yleissilmäys vanhan maalipinnan kuntoon, sekä myös laudoituksen kuntoon. Mikäli näet yksittäisiä lautoja, jotka tulisi vaihtaa kannattaa tämä työ tehdä ennen talon maalausta (ja jos vain mahdollista tulisi myös selvittää minkä tyyppisellä maalilla talon maalaus on alun perin tehty).

Varsinaiset pohjatyöt liittyvät pölyn, lian ja vanhan maalin poistoon. Mikäli pohjatöitä ei tehdä huolellisesti, ei talon maalaus yksinkertaisesti onnistu – sillä maali ei tartu kunnolla likaiseen pintaan. Seinän peseminen tavallisella painepesurilla on yleensä helpoin tapa päästä eroon liasta ja irtoilevasta maalista. Painepesurin käytössä kannattaa kuitenkin olla tarkka, jos seinään on päässyt muodostumaan hapertumia (lauta mennyt huonoon kuntoon), saattaa painepesuri rikkoa hapertuneen kohdan, jolloin vettä voi päästä laudoituksen sisään. Vastaavasti vettä ei saisi päästä sisään laudoituksessa olevista ilmastointikanavista. Jos huomaat että seinässä kosteuden/homeen jälkiä, kannattaa seinä pestä homeenpoistoaineella (käsipelillä).

Kun seinä on kuivunut kaavitaan vanha maalipinta pois kaapimen avulla. Kaapimisen yhteydessä voit halutessasi käsitellä laudoituksessa olevat oksankohdat oksalakalla (pihkavalumat saa pois mineraalitärpätillä). Mikäli kyseessä on rimoituksen kanssa toteutettu ns. pystylaudoitus, kannattaa rimoitus poistaa maalaamisen ajaksi. Rimoituksen poisto aiheuttaa tietysti lisätyötä, mutta helpottaa varsinaista maalaustyötä. Rimoitus voidaan poistaa esimerkiksi vain siltä alueelta jossa telineet sattuvat olemaan, tai alueelta joka on suunniteltu maalattavaksi kyseisen päivän aikana.

Talon maalaus ja apuvälineet
Monesti talon maalauksessa suositellaan käytettäväksi telineitä tikkaiden sijasta. Telineet nopeuttavat talon maalausta ja ovat nojatikkaita huomattavasti turvallisemmat. Telineet vaativat kuitenkin tukevan ja tasaisen alustan, eli jos talon seinustalla on istutuksia (tai pieniä puita/pensaita) ei telineiden käyttö välttämättä onnistu. Suoritatpa talon maalauksen telineitä tai tikkaita käyttäen, kiinnitä aina huomiota työturvallisuuteen sillä putoamisen vaara on aina olemassa.

Henkilönostimia on myös mahdollista käyttää apuna talon maalauksessa. Etenkin kaukosäädöllä varustetut henkilönostimet (maalari voi itse liikuttaa koria), nopeuttavat maalaustyötä. Henkilönostimen avulla säästetään aikaa, joka kuluisi esimerkiksi telineiden rakentamisessa ja siirtämisessä. Vuokrattavan henkilönostimen käyttö kannattaa suunnitella niin ettei nostinta seisoteta tyhjänpanttina vaan vuokra-ajasta otetaan “kaikki irti”.

Vinkkejä talon maalaamiseen

Jos omat maalaustaidot ovat päässeet ruostumaan, kannattaa maalaaminen aloittaa talon takaa – tai alueelta jossa voit harjoitella maalaamista ilman, että lopputulos näkyy kaikille. Mikäli et ajatellut maalata talon sokkelia, suojaa se maaliroiskeilta (laudoituksen alle vaakatasoon asetettava leveä lauta suojaa sokkelia roiskeilta). Jos maalaat sokkelin laudoituksen jälkeen, ei roiskesuojausta tarvita. Myös peltikaton maalaus kannattaa ajoittaa samaan yhteyteen muun talon maalauksen kanssa, näin talon julkisivu pysyy yhtenäisen siistinä.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua