valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/ / Tupakan hajun poistaminen

Tupakan hajun poistaminen


Tupakan haju on vaikeasti poistettava etenkin tiloista joissa on tupakoitu pitkään. Tämän lisäksi etenkin kerrostaloissa tupakan haju saattaa kulkeutua asuntoon myös naapurihuoneistosta esimerkiksi parvekkeen kautta. Tämä aiheuttaa ikävän tilanteen jos esimerkiksi pyykkejä kuivatetaan tai tuuletetaan parvekkeella. Taloyhtiön tai kunnan terveysviranomaisten asia on estää se ettei tupakan haju kulkeudu toisiin huoneistoihin taloyhtiössä.

Vinkit tupakan hajun poistamiseksi
Tupakan hajun, joka ei ole vielä päässyt pinttymään saa usein pois pelkästään tuulettamalla. Toiset käyttävät myös kahvinporoja tai etikkavettä tupakan hajun neutralisointiin. Voit asettaa täysinäisiä, käytettyjä kahvinkeittimen suodatinpusseja huoneeseen jossa on tupakan hajua. Aseta suodatinpussit niin etteivät ne ole suoraan lattian tai pöydän päällä, vaan esimerkiksi lautasella tai tarjottimella. Etikkaa voidaan puolestaan kaataa esim. laseihin tai laakeisiin (pieniin) astioihin n. 0.5-1 dl; sekä kahvinporot että etikka jätetään tilaan useammaksi tunniksi vaikuttamaan, jonka jälkeen tila tuuletetaan (näiden aineiden käytön tarkoituksena on neutralisoida tilassa oleva tupakan haju).

Tupakan hajun poistaminen huonekaluista
Tupakan hajua on usein vaikea poistaa etenkin tekstiilipintaisista huonekaluista, joihin haju pinttyy usein melko voimakkaasti. Mikäli puhdistettavassa huonekalussa on irrotettavat päälliset, voidaan tupakan hajua yrittää poistaa pesemällä päälliset tekstiilin hoito-ohjeen sallimissa rajoissa. Mikäli tekstiilin hoito-ohje sallii, voidaan päällisiä myös liottaa etikkavedessä ennen pesua. Mikäli haju on päässyt pinttymään huonekalun pehmusteisiin asti, tulisi selvittää kestääkö huonekalu esim. höyrypesurin käytön.

Tupakan hajun poisto asunnosta
Mikäli tupakan haju on päässyt pinttymään eivät normaalit kotikonstit välttämättä poista tupakan hajua asunnosta. Vanhassa asunnossa jossa on tupakoitu pitkään, voidaan joutua vaihtamaan muovimatto ja maalaamaan seinät ja katto. Maali- ja rautakaupat opastavat oikeanlaisen maalin valinnassa. Jossain tilanteissa myös tilassa olevan hajunpoisto otsonoinnin avulla voi olla tarpeen.

Tupakan hajut pois autosta
Normaalien kotikonstien lisäksi tupakan hajun saa poistettua autosta otsonaattorilla, vuorattavalla höyrypesurilla tai painehuuhtelulaitteella. Pesu- ja huuhtelulaitteilla tulee käsitellä auton tekstiilipinnat tekstiilinhoito-ohjeen mukaisesti. Jos autossa on tupakoitu usein, etenkin auton katto on syytä puhdistaa.

Otsonaattori poistaa tupakan hajuja
Otsonaattoria käytetään usein homeen aiheuttaman hajuhaitan lieventämiseen ja poistoon. Vuokratavan otsonaattorin avulla monet ovat päässeet eroon tupakan hajusta niin asunnossa kuin autossakin. ”Otsonitykkiä” kannattaa kysellä konevuokraamoista tai siivousvälineitä/koneita vuokraavista yrityksistä. Lue lisää otsonoinnista.

  • Kahvinporot ja etikka avuksi tupakan hajunpoistossa
  • Seinien ja katon uudelleen maalaaminen
  • Höyrypesu- ja otsonointilaitteet poistavat hajuja
  • Muista tekstiilien ja pintojen hoito-ohjeet


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua