valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kodin sähkölaitteiden puhdistaminen

Kodin sähkölaitteiden puhdistaminen


Arkena tapahtuva sähkölaitteiden puhdistus on yleensä pelkkää pölyjen pyyhintää, joka onnistuu helposti muun kodinhoidon yhteydessä. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki pölyjen pyyhinnän lisäksi tapahtuva sähkölaitteiden puhdistaminen tulee tehdä täsmälleen laitteen valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti – tästä syystä laitteen käyttöohje tulisi pitää tarkassa tallessa koko laitteen käyttöiän ajan. Näin on suositeltavaa toimia olipa kyseessä sitten kodinkone tai viihde-elektroniikkaa edustava sähkölaite.

Vesi ja sähkölaitteiden puhdistaminen
Veden käyttö tulisi pitää varsin minimissään kun puhdistetaan sähkölaitteita – tai parhaassa tapauksessa vettä ei tulisi käyttää lainkaan sähkölaitteita puhdistettaessa. Jopa pölyjen pyyhintä sähkölaitteiden päältä tulisi mieluiten hoitaa vedettömästi esimerkiksi pölyhuiskalla tai ainoastaan aavistuksen nihkeällä liinalla. Hyvä muistisääntö on että sähkölaitteen pinta tulisi jäädä pölyjen pyyhinnän jälkeen kuivaksi. Näin toimimalla varmistetaan ettei vettä tai kosteutta pääse sähkölaitteen sisään esimerkiksi tuuletusreikien kautta.

Sähkölaitteiden puhdistaminen ja verkkovirta
Se milloin sähkölaitteet kannattaa irrottaa verkkovirrasta puhdistuksen ajaksi riippuu pitkälti laitteesta ja tapahtuvasta puhdistustoimenpiteestä. Yleisesti sähkölaite tulee irrottaa verkkovirrasta, jos laiteta täytyy avata puhdistuksen aikana (esim. tietokoneen keskusyksikkö) tai jos laite altistetaan kosteudelle puhdistuksessa (kodinkoneet). Joissain tilanteissa verkkovirran tai laitteen akun irrotus liittyy käyttäjän turvallisuuteen, eikä niinkään laitteen kunnossapitoon – näin toimitaan esimerkiksi sauvasekoittimen puhdistuksessa.

Sähkölaitteiden sisäosien puhdistus
Joskus sähkölaitteet tarvitsee puhdistaa pölystä myös sisäosia myöten. Tällöin laite tulee luonnollisesti irrottaa verkkovirrasta puhdistuksen ajaksi; tai laitteen akku tulee irrottaa. Kun sähkölaitteita puhdistetaan kotikonstein tulisi aina välttää laitteen sisällä oleviin komponentteihin ja piirilevyihin koskemista – käytännössä puhdistus tulisi tehdä pölynimurin tai paineilmasprayn avulla; paineilmaa tulisi ruiskuttaa spraypurkista noin 15-20 cm etäisyydeltä, jolloin komponenttien yksittäisiä osia ei rasiteta puhdistuksen yhteydessä. Myöskään imurin suulakkeella ei tulisi kolhia komponentteja – joten mikäli sinulta ei löydy työssä tarvittavia välineitä kannattaa sähkölaitteiden puhdistusta tiedustella tietokoneen puhdistusta tekevistä ATK-alan liikkeistä tai sähkölaitteiden korjaajilta.

Maadoitusrannekkeen käyttö sähkölaitteiden puhdistamisen yhteydessä
Antistaattisen rannekkeen eli maadoitusrannekkeen tarkoituksena on estää staattiset sähkönpurkauksen sähkölaitteiden komponentteihin ja osiin. Pelkän pölyjen pyyhinnän yhteydessä maadutusranneketta ei siis tarvita, mutta kyseisen rannekkeen käyttöä kannattaa harkita jos puhdistetaan esimerkiksi tietokoneen keskusyksikön sisälle päätynyttä pölyä – eli silloin kun ollaan tekemisissä komponenttien kanssa.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua