valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pakastimen sulattaminen

Pakastimen sulattaminen


Pakastimen sulattaminen on suositeltavaa tehdä 1-2 kertaa vuodessa. Pakastimen sulatus kannattaa ajoittaa aina talveen, jolloin pakastimessa olevat tuotteet on helppo pitää kylmänä esim. parvekkeella. Näin toimimalla kyseisen kodinkoneen puhdistus sujuu ilman suurempia ongelmia. Ajankohtaiseksi pakastimen sulattaminen tulee silloin, kun pakastimen sisäpinta on kauttaaltaan jäähileen/huurrekerroksen peitossa. Pakastimen ohjekirjaa kannattaa tutkailla ennen pakastimen sulatusta, sillä valmistaja/tuotekohtaiset pakastimen sulatusohjeet poikkeavat hieman toisistaan.

Pakastimen sulattamisen aloittaminen
Pakastimen sulattaminen voi olla pakastimen koosta (ja niiden määrästä) riippuen sen verran iso operaatio, että sulatus saattaa olla viisain hoitaa täysin omana työnään, jolloin kodinhoitoon kuluva aika ei karkaa käsistä.

Ennen sulatuksen aloitusta pakastin tulee hetkellisesti säätää normaalia kylmemmälle, jotta pakastimessa olevat elintarvikkeet kestäisivät sulattamisen paremmin. Tämän jälkeen elintarvikkeet on hyvä koota (ja tarvittaessa lajitella ja inventoida) laatikkoon ja viedä esim. parvekkeelle pakkaseen. Tästä syystä pakastimen sulatus kannattaakin tehdä juuri talvella. Parvekkeelle vietävät korit on myös hyvä peittää (ja vuorata) vaikka sanomalehdillä. Näin toimimalla pakasteet pysyvät varmemmin jäisinä.

Pakastimen sulattaminen talvella
1. Aloita pakastimen sulatus hankkimalla tarvittava määrä koreja ja sanomalehteä (vuorausta varten) lähettyville. Lisäksi tarvitse pyyhkeitä sulavan jään keräämiseen ja imeyttämiseen.

2. Kytke virta pois pakastimesta – myös pakastimen virtapistoke voidaan ottaa pois sulatuksen ajaksi. Tämän jälkeen siirrä pakasteet nopeasti kylmään; esim. parvekkeelle.

3. Mikäli pakastimessa ei ole erillisiä sulatus ohjelmia (sulattaminen tehdään katkaisemalla virrat), jätä pakastimen ovi tai luukku auki sulatuksen ajaksi, jolloin ilma tuulettaa ja kuivaa pakastinta samalla.

4. Pakastimen sulattamista voi helpottaa/nopeuttaa keräämällä jäiset levyt ja hileet pois pakastimesta, ennen kuin ne sulavat vedeksi (älä kuitenkaan naarmuta pakastimen sisäpintaa esim. käyttämällä jääskrapaa tms.). Sulamista voi nopeuttaa myös laittamalla lämminvesiastian pakastimen sisään (esim. ämpäri puolillaan kuumaa vettä). Lämminvesiastiaa kannattaa käyttää vasta siinä vaiheessa kun pakastimen lämpötila on selvästi laskemassa (ei siis heti virran katkaisun jälkeen).

5. Pyyhi vedeksi sulanut jää huolellisesti pois myös niistä kohdista joista vesi ei näytä poistuvan itsestään (nurkat, hyllyn kannattimet jne.).

Vedeksi sulanut jää ohjautuu yleensä automaattisesti pakastimen pohjalta, vesiaukon tai kourun kautta pois pakastimesta. Vesiaukon alle, tai kourun päähän tulee tietysti asettaa ämpäri tai muu astia, joka kerää veden (tai rätti johon vesi imeytetään). Mikäli vesiaukkoa tai kourua ei ole, tulee vesi kerätä pakastimen pohjalta manuaalisesti.

Pakastimen sulattaminen kesällä
Tarvittaessa pakastimen sulatus on mahdollista suorittaa myös kesällä – kuten jo edellä mainittiin pakasteet tulisi viedä sulatuksen ajaksi kylmään paikkaan; mahdollisesti toiseen pakastimeen tai vaikkapa jääkaappiin – – koska kesäaikaan ei luonnollisestikaan voida hyödyntää pakkasella olevaa ulkoilmaa pakasteiden viilentämisessä. Mikäli päätät sulattaa pakastimesi kesällä ja siirtää pakasteet jääkaappiin sulatuksen ajaksi – kannattaa sulatus tehdä ns. pikana, sillä jääkaapin lämpötilassa pakasteet alkavat ennen pitkää sulamaan.

Pakastimen sulattaminen kesto – pikasulatus
Kuten yllä olevan lista kohdassa nro. 4 jo vinkattiin voidaan pakastimeen sijoittaa myös lämmönlähteitä; kuten kuumaa vettä sisältäviä astioita. Sulamista voidaan nopeuttaa vaihtamalla kuuma vesi uuteen tasaisin väliajoin, jolloin lämmönlähde ei pääse jäähtymään. Samaa ideaa voidaan käyttää myös pienikokoisten pakastimien sulatukseen, joihin vesiämpärin/astian sijoittaminen tuottaa ongelmia. Tällöin avuksi voidaan ottaa kuumaan veteen kastettu pyyhe, joka kierretään kuivaksi ja asetetaan (mieluiten kaksin kerroin) suoraan sulatettavan kohdan päälle. Vastaavasti pyyhettä tulee vaihtaa tasaisin väliajoin/kun pyyhe jäähtyy – tämän vinkin ansiosta pakastimen sulattaminen nopeutuu oleellisesti.

Myös höyrypesurin käyttöä voidaan harkita pakastimen sulatuksessa, laitteen tuottama lämmin vesihöyry poistaa jäät pakastimesta varsin nopeasti. Höyrypuhdistimen käyttö tulisi kuitenkin lopettaa heti kun jäät alkavat irtoamaan, sillä muutoin pakastimeen tulevaa kosteutta joudutaan imeyttämään pyyhkeisiin tavallista kauemmin. Kuuman höyryn avulla pakastimen sulatus saadaan tehtyä yllättävänkin nopeasti.

Huomioitavaa ennen pakastimen käyttöön ottamista
Ennen käyttöönottoa pakastin tulee kuivattaa ja tuulettaa huolellisesti, sekä sisä- että ulkopuolelta. Mikäli pakastimessa on erillinen poista aukko sulamisvedelle, varmista että kyseinen aukko on tyhjä sulatuksen jäljiltä. Muuten aukkoon kertynyt lika saattaa alkaa haista; ja jäätyessään tukos haittaa seuraavaa pakastimen sulatuskertaa.

Ennen kuin kytket virrat takasin pakastimeen, varmista ettei pakastimen virtajohto ole kostunut; ja ettei sulamisen aiheuttamaa vettä ole päässyt pakastimen sähköosiin.

Tyypillisesti pakastimen sulattaminen ja tuuletus poistavat myös pakastimessa olleet epämiellyttävät hajut, mutta pakastimen hajuille on olemassa myös omat hajunpoisto keinonsa.

Pakastimen sulatus ja pakasteiden takaisin laitto
Kun pakastimen sulattaminen ja puhdistus on saatu päätökseen on aika laittaa pakastin takaisin päälle ja palauttaa pakasteet takaisin paikoilleen. Pakastimen täyttöön liittyy kuitenkin muutama huomioitava asia. Pakasteita ei tule laittaa takaisin paikoilleen heti kun pakastimen virrat on käännetty päälle, vaan pakastimen sisälämpötilan on hyvä antaa laskea ensin riittävän alas – ns. käyttölämpötilan tasolle. Vasta kun käyttölämpötila on saavutettu voidaan osa pakasteista – esim. sulamisalttiimmat pakasteet – laitetaan takaisin pakastimeen. Tämän jälkeen pakastimen annetaan jälleen hakea oikea lämpötilansa, ja vasta sitten loput pakasteet siirretään paikoilleen. Näin toimimalla varmistetaan, että pakasteet pysyvät kokoajan sopivassa lämpötilassa. Lisäksi varmistetaan myös se, ettei pakastimen koneisto joudu äkillisesti toimimaan ylikierroksilla viilentäessään sekä pakastimen sisätilat että itse pakasteet. Vanhempien pakastimien kohdalla koneiston äkillinen kuormittaminen voi osoittautua kohtalokkaaksi – – vaikka laite kestäisikin kuormituksen on hyvin todennäköistä, että pakastimen sähkönkulutus kasvaa kyseisen kuormituksen aikana. Tästä syystä pakasteet kannattaa laittaa takaisin pakastimeen parissa erässä (jolloin koneiston kuormitus pysyy maltillisena), mikäli pakasteilla ei ole välitöntä sulamisvaaraa.

Pakastimen kuormitusta voidaan myös keventää, jos osa pakasteista voidaan ottaa käyttöön (siirtää sulamaan) pakastimen puhdistuksen aikana. Pakasteiden käsittelyn yhteydessä on myös hyvä inventoida pakasteet, ja katsoa onko pakastimeen unohtunut tuotteita jotka olisi syytä ottaa nopeasti käyttöön. Tai löytyykö pakasteiden joukosta tuotteita, joiden pakkaus (pakastepussi tai -rasia) on rikkoutunut.





Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua