valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kuluneen ja reikiintyneen nahan korjaus

Kuluneen ja reikiintyneen nahan korjaus


Nahan korjaus tarkoittaa mekaanisesta rasituksesta kuluneen tai haljenneen (viilto, painauma jne.) nahan korjaamista ja tilkitsemistä. Tyypillisesti nahan korjaus suoritetaan nahkasohvan tai –tuolin istuimille ja käsinojille; näiden lisäksi myös (nahkaiset) autonistuimet ovat toinen yleinen korjauskohde. Työssä käytetään apuna erityisesti nahan korjaukseen tarkoitettuja tuotesarjoja – – parhaaseen lopputulokseen päästään kun korjattava kohde kunnostetaan alusta loppuun samaan tuotesarjaan kuuluvilla tuotteilla, eikä eri sarjojen tuotteita sekoiteta keskenään. Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei mikään nahan korjaukseen liittyvä työvaihe jää tekemättä.

Nahan korjaus aloitetaan aina puhdistamalla korjattava pinta irtoliasta ja pölystä. Vaikka nahkaa puhdistetaan yleensä pyyhkimällä, kannattaa nahan korjaamisen yhteydessä tehtävä puhdistus tehdä imuroimalla, jottei nahkaa kostuteta juuri ennen korjausaineilla tehtäviä käsittelyjä. Imuroinnin jälkeen käytetään tyypillisesti nahan korjaus -seteistä löytyvää liuotinta, jonka tehtävänä on poistaa nahan vanha pinnoite sekä nahan pinnassa mahdollisesti olevat rasva- ja öljykertymät. Valitusta tuotesarjasta riippuen kyseinen liuotin saattaa tarvita myös neutralisoinnin; neutralisoinnin hoitava aina toimitetaan nahan korjaus -setin mukana (mikäli sellaista tarvitaan).

Kun nahan pinta on puhdistettu siirrytään nahan korjaamisessa viiltojen ja reikien tilkitsemiseen. Ennen työvaiheen aloittamista on kuitenkin syytä tarkistaa että valittu tuotesarja sisältää reikien tilkitsemiseen liittyvät massat ja taustapaikat, sillä ilman näitä tuotteita reikiintyneen nahan korjausta ei voida suorittaa. Massan kanssa tehtävän nahan korjauksen ideana on muodostaa reiän tilalle uusi mahdollisimman tasainen pinta, ilman että korjattavaa pintaa tarvitsee ommella. Tästä syytä tilkittävän reiän/viillon ympärystä tulee siistiä esimerkiksi saksien tai puukon avulla (reikää ei tule suurentaa tarpeettomasti) ennen paikkauksen aloittamista. Ideana on poistaa reiän ympäriltä ulospäin roikkuva nahka, jolloin paikkausmassa voi luoda reiän päälle mahdollisimman tasaisen pinnan. Ennen massojen levittämistä, paikattavan reiän alle/taakse asennetaan erillinen taustapala, joka luo tartuntapintaa itse levitteelle. Taustapala asennetaan paikattavan reiän koosta riippuen, joko sormin tai pinsettien avulla nahan sisäpuolelle – reiän taakse/alle. Taustapaikka kiinnitetään yleensä nahkaliiman avulla paikoilleen; jonka jälkeen taustapalan päälle levitetään varsinainen korjausmassa.

Valittuun tuotesarjaan kuuluva korjausmassa levitään asennetun taustapaikan päälle ja lopuksi massa tasoitetaan. Massan levittämiseen ja kuivumiseen liittyvät yksityiskohdat on syytä tarkistaa valitun tuotteen käyttöohjeista, sillä toiset paikkausmassat suositellaan levitettäväksi yhdellä kerralla – ja toiset pienissä osissa/kerroksissa (kerroksittain levittämisen ideana on välttyä aineen kutistumisen aiheuttamilta halkeamilta). Täytettä tulee käyttää aina niin paljon että muodostunut pinta on nahan kanssa täysin tasainen.

Mikäli valitsemasi tuotesarjan paikkausmassa ei ollut valmiiksi sävytetty käsitellään kuivunut paikka vielä nahkavärillä, joka sävyttää paikan muuhun pintaan sopivaksi. Nahkaväri levitetään yleensä ruiskun tai vaahtomuovin avulla. Jos sävytteitä/maaleja käytetään vanojen huonekalujen tai istuinten kunnostukseen, on usein aiheellista sävyttää koko istuin uudelleen. Näin toimimalla huonekalu näyttää yhtenäiseltä, eikä paikattu kohta ota heti katsojan silmään.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua