valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/ / Maton puhdistus ja pesu

Maton puhdistus ja pesu


Maton puhdistus tulee aina suorittaa valmistajan antamien hoito-ohjeiden ja pesumerkintöjen mukaisesti, jolloin suoritettava maton puhdistus ei vahingoita maton kudoksia tai matossa käytettyjä materiaaleja. Puhdistusohjeet vaihtelevat aina käytetyn materiaalin ja maton tekotavan, sekä valmistajan mukaan; tästä syystä maton mukana toimitettuihin hoito-ohjeisiin on syytä perehtyä ennen puhdistuksen aloittamista. Mattojen puhdistamista kannattaa miettiä jo mattoja ostettaessa; jos teetätät mattosi esim. mittojen mukaan tai hankit matot erikoisliikkeestä kysy myyjältä maton puhdistuksesta jo ennen ostoa; näin toimimalla et tule hankkineeksi hankalasti puhdistettavaa mattoa, joka syö tarpeettomasti aikaa kodinhoidosta tai aiheuta toistuvia pesulalaskuja. Maton ostohetkellä tulee puolestaan aina varmistaa, että matossa tai sen pakkauksessa on selkeät pesumerkinnät, joiden sisällön olet varmasti ymmärtänyt oikein - - sillä laadukkaan ja arvokkaankin maton saa pilattua väärillä puhdistusmenetelmillä.

Maton puhdistaminen arkena
Arkisen viikkosiivouksen yhteydessä suoritettava maton puhdistus tarkoittaa käytännössä maton imurointia ja/tai tuulettamista. Maton imurointi on usein helpoin ja nopein tapa ylläpitää maton siisteyttä. Tämän lisäksi matot tulee tuulettaa ja harjata säännöllisesti, jolloin ennaltaehkäistään mm. hajujen muodostumista mattoon. On kuitenkin hyvä huomioida, että jotkin erikoismatot (kuten silkkimatot) eivät siedä imurointia; näille materiaaleille on olemassa omat hoitoaineensa ja tuotteensa, joita löydät mattoliikkeistä.

Useimmat nykyaikaiset matot eivät myöskään kestä (kovinkaan hyvin) mattopiiskan käyttöä tai voimakasta ravistamista. Usein säännöllinen imurointi ja mattojen tuulettaminen riittävät ylläpitämään näiden mattojen siisteyttä. Kyseisten mattojen käsittelyssä tulee tyypillisesti varoa myös maton taittamista (matto tulee rullata), joka voi tapahtua myös maton joutuessa esim. oven väliin; tällöin mattoon saattaa tulla vekki, joka on vaikeasti oikaistavissa.

Maton puhdistus lumessa
Arkisen imuroinnin lisäksi matoille on syytä tehdä muutaman kerran vuodessa myös perusteellisempi puhdistus. Näin matoista saadaan pois esim. hiekka ja muu lika, joka on kaivautunut maton kudoksiin. Vasta satanut pakkaslumi soveltuu tähän hyvin (mikäli maton tekstiilimerkinnät sallivat kyseisen käsittelyn). Ennen käsittelyn aloittamista vie matto ulos pakkaseen esimerkiksi 30 minuutin ajaksi. Tämän jälkeen levitä matto pintapuoli alaspäin lumelle ja tamppaa kevyesti maton pohjapuolta, jotta lumi ja roskat poistuvat matosta. Lopuksi matto on vielä syytä harjata huolellisesti. Huomioithan ettei pakkaskäsittely sovellu kaikista aremmille materiaaleille (esim. synteettisistä kuiduista valmistetut matot), mutta perinteiset räsymatot voidaan tyypillisesti raikastaa lumessa. Maton puhdistus lumessa tulee suorittaa ainoastaan ilman lämpötilan ollessa reilusti pakkasella, jotta maassa oleva lumi on varmasti pakkaslunta (suojalumi saattaa sulaa maton pintaan, jolloin matto kostuu käsittelyn aikana). Matto on suositeltavaa viedä ulos jäähtymään ennen käsittelyn aloittamista, sillä suoraan sisätiloista hankeen heitettävä matto saattaa muutoin omalla lämmöllään sulattaa mattoa vasten olevan lumen (jolloin matto kostuu). Käsittelyssä käytettävän lumen tulee luonnollisesti olla myös täysin puhdasta pakkaslunta, joten käsittely alue on hyvä valita huolella etukäteen.

Kesällä vastaava toimenpide voidaan tehdä kostean ja puhtaan lakanan avulla, mutta maton puhdistus lumessa tuottaa usein parempia tuloksia.

Maton puhdistusvaahto
Joidenkin mattojen puhdistuksessa voidaan käyttää apuna myös tekstiilien puhdistusvaahtoa, jota on yleisesti saatavilla marketeista (yleensä aerosoli -pakkaus). Vaahto soveltuu monille yleisimmistä mattomateriaaleista, mutta mikäli et ole varma miten matto reagoi puhdistusvaahtoon - - on vaahdon soveltuvuus matollesi syytä testata esimerkiksi maton huomaamattomaan kohtaan. Maton puhdistusvaahdon avulla säästytään usein maton pesulaan vienniltä.

Maton puhdistus soodalla
Maton puhdistus ruokasoodalla on käytännössä maton raikastamista - - eli maton hajujen torjuntaa. Tällöin kuivalle matolle levitetään ruokasoodaa, jonka annetaan painua lumen tavoin maton sisään ja vaikuttaa hetki. Tämän jälkeen matto puhdistetaan soodasta imuroimalla. Tarvittaessa käsittely tehdään matolle molemmin puolin. Katso tarkemmat ohjeet oheisesta linkistä.

Mikäli et ole varma mikä puhdistusmenetelmä soveltuu matollesi, on suositeltavaa viedä matto pesulaan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua