valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lian irrotus eri pinnoilta

Lian irrotus eri pinnoilta


Lian irrottaminen perustuu monesti neljän eri osa-alueen toimintaan – tai näiden osa-alueiden yhteisvaikutukseen. Ohessa hieman ”teoriaa” siitä miten lian irrotus tapahtuu käytännössä näiden osa-alueiden avustuksella.

Hankaus tai paine
Lian irrottaminen hankauksen tai paineen kanssa on usein selvin ja helposti ymmärrettävin osa-alue. Mekaanisen hankauksen tarkoituksena on joko ”raapia” lika irti puhdistettavalta pinnalta, tai varmistaa käytettävän puhdistusaineen imeytyminen puhdistuksen kohteena olevaan tahraan. Mekaanista hankausta käytettäessä on aina hyvä muistaa kohtuus; monet pinnat saadaan pilattua puhdistuksen yhteydessä jos työssä käytetään liian voimakasta hankausta.

Lämpötila
Lian irrottamisen yhteydessä lämpötila voi tarkoittaa useita eri asioita. Lämpötila voi tarkoittaa puhdistettava pinnan tai tilan lämpötilaa; pesulämpötilaa tai valmistettavan käyttöseoksen lämpötilaa. Lämpö on siis oleellisesti läsnä lian ja tahrojen poistossa. Huomioi kuitenkin ettei lämpötila tarkoita siivouksessa aina automaattisesti kuumuutta; esimerkiksi monet puhdistusaineet sekoitetaan kylmään veteen.

Aika
Lian irrottamisen yhteydessä aika liittyy yleensä jonkin puhdistusaineen vaikutusaikaan, pesu- tai liotusaikaan – jolloin kyseessä on yleensä useamman minuutin tai tunnin mittainen aika. Käytettävän / kuluvan ajan tarkoituksena on varmistaa, että työssä käytettävä puhdistusaine (tai muu puhdistusmenetelmä) saa toimia rauhassa, jolloin puhdistuksen lopputulos on toivotunlainen.

Kemialliset yhdisteet
Puhdistusaineet, tensidit jne. – – kemia on usein vahvasti läsnä kun kyse on tahrojen poistosta tai lian irrottamisesta eri pinnoita. Kemian ja puhdistusaineiden tehtävänä on usein nopeuttaa siivoustyötä, desinfioida pintoja ja varmistaa lian poistuminen puhdistettavalta pinnalta.

Yhteisvaikutus
Toisinaan lian irrotus voi tapahtua myös edellä mainittujen tekijöiden yhteisvaikutuksella. Esimerkkinä lämmön ja ajan yhteisvaikutuksesta käy vaikkapa lastenrattaat joiden pyöriin on tarttunut kosteaa hiekkaa. Kun hiekkaa koetetaan harjata pois heti tuoreeltaan, on harjaajalla edessään melkoinen urakka mikäli kaikki hiekan murut halutaan poistaa harjaamalla. Mutta kun rattaiden on annettu olla sisätiloissa (huoneenlämmössä) pari tuntia rapisee hiekka usein pois lähes itsekseen. Tässä tilanteessa kosteus piti hiekan kiinni renkaassa, mutta lämmin sisäilma (yhdessä ajan kanssa) poisti kosteuden jolloin lika hiekka rapisee pois.

Lisäksi on olemassa tilanteita joissa lian irrotus perustuu kaikkien edellä mainittujen osa-alueiden yhteistoimintaan. Tällaisesta tilanteesta voidaan käyttää esimerkkinä vaikka lattiamateriaalia suojaavan vahan poistoa. Tällöin työssä on yleensä mukana veteen sekoitettu kemiallinen puhdistusaine jota hierotaan puhdistettavalle pinnalle (mekaaninen hankaus). Aineen valmistaja on usein ilmoittanut käytettävälle puhdistusaineelle vaikutusajan (jonka jälkeen aine huuhdellaan/pestään pois), lisäksi tuotteen käyttöohjeessa mainitaan usein kuuluuko puhdistusaine sekoittaa kylmään vai lämpimään veteen (lämpötila).

Siivoustekniikoiden ja lian irrottamiseen liittyvän ”teorian” opiskelu saattaa usein tuntua melkoisen pitkästyttävältä, mutta se antaa kuitenkin hyvän pohja ja perustiedot erityyppisten pintojen puhdistuksen suorittamiseen.

Siivous.Infosta löydät tiedot mm. seuraavien pintojen puhdistukseen ja lian irrottamiseen:
Metallipintojen puhdistaminen
Lattiamateriaalien puhdistus
Tekstiilipintojen puhdistus
Tahrojenpoisto vaatteista






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua