valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/ / Lattiakaivo puhtaaksi ja hajuttomaksi

Lattiakaivo puhtaaksi ja hajuttomaksi

lattiakaivon puhdistaminen
Säännöllinen lattiakaivon puhdistus vähentää mm. lattiakaivosta nousevia hajuja.

lattiakaivo puhdistus
Muista puhdistaa myös lattiakaivon kannen alapinta.


Lattiakaivon puhdistus on erityisen tärkeää kodin peseytymistiloissa, joissa lattiakaivoon päätyy usein mm. hiustuppoja. Pitkään puhdistamatta ollut lattiakaivo saattaa tukkeutumisen lisäksi alkaa myös haista, joka luonnollisesti vähentää tilan käyttömukavuutta. Peseytymistiloissa oleva kosteus ja lämpö tarjoavat hyvän kasvualustan monille mikrobeille, joten lattiakaivon puhdistaminen on myös tästä syystä suositeltavaa tehdä säännöllisesti. Pesutilojen hajut eivät automaattisesti johdu aina lattiakaivosta, mutta usein lattiakaivon hajuttomuuteen voidaan vaikuttaa pitämällä tilan ilmanvaihto kunnossa ja ilmanvaihtoventtiilit auki. Ohessa lyhyt lattiakaivon puhdistusohje, jonka avulla lattiakaivo on helppo pitää puhtaana arkisten kotiöiden yhteydessä.

Lattiakaivon puhdistusohje
Ennen lattiakaivon puhdistusta on hyvä juoksuttaa tai kaataa ämpärillä muutamia litroja vettä lattiakaivoon, jotta kaivossa oleva vesi vaihtuu - samalla nähdään miten lattiakaivo vetää; vai vaikuttaisiko lattiakaivo olevan tukkeessa. Lisäksi tilan - esimerkiksi pesuhuoneen - tuuletusikkuna kannattaa avata heti puhdistuksen alkumetreillä, jolloin lattiakaivon puhdistaminen ei nosta tilaan ikävää viemärin hajua.

Lattiakaivon puhdistus aloitetaan poistamalla lattiakaivon kansi/ritilä. Tämän jälkeen kannesta poistetaan siihen kerääntyneet irtohiukset ja muu lika. Ritilä voidaan poistaa lattiakaivosta jo ennen veden juoksutuksen aloittamista, jotta kaivon kunto on selvemmin nähtävillä. Lattiakaivon kansi on myös hyvä pestä sekä pääli- ja alapuolelta käyttämällä pH-arvoltaan emäksistä puhdistusainetta (mikäli käytetty materiaali ei aseta tälle esteitä). Lattiakaivon kannen puhdistus on hyvä tehdä vaikka käyttämällä vanhaa hammasharjaa, jolloin myös ritilässä olevat välit saadaan puhdistettua kunnolla.

Seuraavaksi lattiakaivon puhdistus jatkuu poistamalla lattiakaivossa olevat irtoroskat ennen lattiakaivon seinämien puhdistusta. Lattiakaivon seinistä saattaa kyllä irrota uutta irtoroskaa, mutta näin toimimalla minimoidaan puhdistuksen aikana irronneiden roskien muodostamien tukosten syntyminen. Irtoroskia saakin usein olla poistamassa lattiakaivosta tämän tästä - läpi koko puhdistuksen.

Kun lattiakaivon ritilä/kansi on saatu puhtaaksi ja irtoroskat on poistettu itse kaivosta, voidaan puhdistaa lattiakaivon seinämät. Puhdistus kannattaa aloittaa tietysti kaivon yläosasta, eli kohdasta johon lattiakaivon kansi asetetaan. Mikäli lattiakaivon seinämät ovat samaa materiaalia kuin kansi, voit hyvin käyttää samaa puhdistusainetta. Hyvä apuväline lattiakaivon sisäseinien puhdistukseen on vanha tiskiharja.

Lattiakaivon puhdistus ei kieltämättä kuulu kaikista siistimpien kodinhoitotehtävien joukkoon – varsinkaan jos kaivo on ollut pitkään puhdistamatta. Tästä syystä johtuen työhön kannattaa valita esimerkiksi kumiset suojakäsineet, jotka suojaavat sormien lisäksi myös ranteita.

Lattiakaivon puhdistaminen arkena
Lattiakaivoon kertyvien hiustuppojen - ja sitä myötä myös tukosten - määrää voidaan vähentää asentamalla lattiakaivoon joko erillinen hiussieppari tai lattiakaivosuodatin. Hiussieppari on tyypillisesti hieman pulloharjaa muistuttava kapistus, jotka käytetään usein hiustuppojen poistoon lavuaarien hajulukoista. Koska siepparia ei varsinaisesti ole suunniteltu lattiakaivoihin, tulee kyseisen apuvälineen soveltuvuus omaan lattiakaivoon päätellä aina tapauskohtaisesti.

Toinen vaihtoehto arkena tapahtuvan lattiakaivon puhdistuksen nopeuttamiseen on lattiakaivosuodattimen asennus. Kyseessä on lattiakaivon ritilän alle asennettava verkko, joka kerää talteen kaiken irtoroskan (kuten hiustupot), mutta päästää likaveden lävitseen. Suodatinta voidaan tyypillisesti käyttää kaikissa nykystandardein valmistetuissa lattiakaivoissa; suodattimia löytyy myös lähes kaikista suuremmista marketeista.

Mikäli lattiakaivoon asennetaan edellä kuvaillun kaltaisia apuvälineitä, nostavat apuvälineet osaltaan lattiakaivon puhdistustarvetta; sillä esimerkiksi suodattimeen ei mahdu kovinkaan suuria määriä irtolikaa. Lisäksi kyseiset apuvälineet tulisi puhdistaa (tai poistaa) esimerkiksi ennen lomamatkalle lähtöä. Suodattimen keräämät hiustupot ja irtoroskat alkavat kuivua ja haista jos kaivo on käyttämättä useita päiviä putkeen (viikoista puhumattakaan).

Lattiakaivon puhdistus ja hajut
Lattiakaivon hajunpoisto on mahdollista suorittaa esimerkiksi hajuja tehokkaasti neutralisoivan etikan avulla. Valuta lattiakaivoon ensin muutama litra vettä, jotta kaivossa oleva vesi vaihtuisi. Muutaman minuutin odottelun jälkeen kaivoon voidaan kaataa pari desiä väkiviinaetikkaa – odotus ajaksi riittää hyvin etikkapullon hakuun kuluva aika. Etikan annetaan neutralisoida lattiakaivon hajuja esimerkiksi yön yli jonka jälkeen kaivoa voidaan käyttää normaalisti (lattiakaivoon lasketaan vettä tavalliseen tapaan), etikasta jää tilaan todennäköisesti oma tuoksunsa, joka poistuu ajan kanssa tai tuulettamalla.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua