valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Korujen säilytys ja puhdistaminen

Korujen säilytys ja puhdistaminen


Korujen säilyttäminen vaikuttaa keskeisesti myös korujen kuntoon ja siisteyteen – ja tätä kautta myös korun käyttömukavuuteen. Monesti ns. arkikäytössä olevien korujen säilytys suoritetaan yhden korukulhon tai korunaulakon avulla, jossa kaikki korut ovat sekaisin toistensa joukossa. Korujen kestävyyden ja siisteyden kannalta tämä ei useinkaan ole suositeltava vaihtoehto, sillä näin korut pääsevät hankaantumaan toisiaan vasten – joka ymmärrettävästi lisää kurujen naarmuuntumisen riskiä ja nostaa tarvetta korujen puhdistamiselle.

Korujen puhdistus
Vaikka korujen säilytys olisi suoritettu kaikkien ohjeiden ja sääntöjen mukaisesti on korujen puhdistaminen välttämätöntä suorittaa aika ajoin. Aktiivisessa käytössä olevat korut voivat tummua ja likaantua toistuvasta ihokosketuksesta (ihon eritteet/suolat ja esim. meikit likaavat korjuja) sekä ilmassa olevien rikkiyhdisteiden seurauksena. Korujen puhdistus kotikonstein on monessa mielessä hieman haastava operaatio – sillä koruissa ei yleensäkään ole tekstiilien tapaan pesulappua, josta voisi katsoa korulle sopivat puhdistustavat. Ennen kuin korujen puhdistaminen aloitetaan tulee aina varmistua korun vedenkestävyydestä; sillä jotkin liimatut kivet saattavat irrota tai kärsiä vedessä liottamisesta.

Korujen puhdistus kotikonstein
Vettä ja nestemäistä käsitiskiainetta kestävien korujen puhdistus kotona on varsin helppoa. Asettele korut yöksi likoamaan pesuaineliuokseen (vettä johon on sekoitettu käsitiskiainetta joukkoon); seos kannattaa tehdä esimerkiksi muoviseen astiaan johon korut saadaan aseteltua yksittäin. Aamulla korut yksinkertaisesti huuhdellaan juoksevan veden alla ja kuivataan huolellisesti.

Helmiä sisältävien korujen puhdistus on puolestaan huomattavasti hankalampaa. Helmet eivät kestä ammoniakkia sisältäviä pesuaineita tai ultraäänipesukoneita. Myöskään harjausta tai pitkä aikaista liottamista ei suositella helmille. Helpoin tapa helmien puhdistukseen on pyyhkiä ne aina käytönjälkeen nihkeällä tai kuivalla säämiskällä. Näin toimimalla helmien pintaan käytönaikana tullut lika saadaan poistettua ennen korun siirtämistä säilytykseen. Helmet kannattaa myös säilyttää erillään muista koruista, sillä helmet naarmuuntuvat erittäin helposti.

Hopeaa sisältävien korujen puhdistaminen onnistuu myös helposti kotioloissa. Hopean kiillotus ja puhdistus onnistuu helposti esimerkiksi vedestä ja suolasta tehtävän seoksen avulla. Katso tarkemmat ohjeet yllä olevasta linkistä. Huomioithan että edellä mainitulla menetelmällä olevan korun tulee olla varmasti aitoa hopeaa.

Korujen puhdistus kotona ja huomioitavat asiat:
– Varmista veden käytön ja puhdistustavan sopivuus korulle
Hammastahnaa ei tule käyttää puhdistuksessa (saattaa naarmuttaa korua)


Epävarmoissa tilanteissa
Mikäli olet epävarma mitä puhdistuskeinoa voit käyttää korulle, on varminta viedä kyseinen koru kultasepälle puhdistettavaksi. Samalla kultaseppä voi tarkistaa myös esimerkiksi korussa olevan kiven istutuksen. Korujen puhdistuttaminen kultasepällä on suositeltavaa jos kyseessä on erityisen arvokas koru.

Korujen säilytys
Kotioloissa tapahtuva korujen säilytys tulisi miettiä tarkkaan, jotteivät korut vahingoittuisi tai likaantuisi säilytyksen aikana. Esimerkiksi kullasta valmistettujen korujen säilyttäminen suositellaan tehtäväksi aina erillään muista ns. epäjalommista materiaaleista valmistetuista koruista. Tällä suosituksella pyritään estämään mm. korun naarmuuntuminen. Tästä syystä etenkin arvokkaampien korujen säilyttäminen tulisi tehdä korun omassa rasiassa, joka suojaa korua suoralta auringon valolta (mikäli korussa on virttyviä osia) ja pölyltä. Lisäksi timantteja/kiviä sisältävät korut tulisi säilyttää erillään toisista koruista, koska kyseiset korut aiheuttavat helposti naarmuja muihin koruihin. Etenkin arvokkaampien korujen säilytys on siis suositeltavaa tehdä erillisissä kannellisissa rasioissa – yksi koru per rasia tyylisesti.

Myös kaulaketjujen säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Ketjut saadaan yleensä säilymään hyvänä, kun niiden säilytys tapahtuu ns. korunaulakossa – eli ketjut saavat riippua vapaasti säilytyksen aikana. Korujen säilyttäminen tulisi tietysti suunnitella niin etteivät ketjut pääse sotkeentumaan toisiinsa säilytyksen aikana – tästä syystä korunaulakon lisäksi voidaan harkita myös ketjun säilyttämistä sen omassa rasiassa.





Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua