valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Suursiivous ohjeet

Suursiivous ohjeet


Suursiivous aiheuttaa monelle jo ennakkoon päänvaivaa ja huolta. Hyvän suunnittelun ja valmistautumisen avulla kodinhoitoon liittyä suursiivous on kuitenkin mahdollista saada sujumaan aikataulun mukaisesti ja ilman turhaa murhetta. Ohessa muutamia hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja joiden avulla voit suunnitella oman kotisi seuraavaa suursiivousta.

Selkeät rutiinit helpottavat suursiivousta
Ilman selkeää kaavaa/rutiinia, suursiivous karkaa helposti käsistä; eli suursiivous ohjelman laadinta ja siinä pysyminen on erittäin suositeltavaa. Ei ole mitenkään yllättävää, että suursiivouksen aikana tulee esiin yksittäisiä kohteita tai kotitöitä, jotka ovat olleet pidemmän aikaa siivoamatta tai tekemättä, ja jotka ”tekisi mieli” (tai vähintäänkin pitäisi) hoitaa suursiivouksen yhteydessä. Mikäli kyseiset kohteet eivät ole osana kodin suursiivousta varten laadittua ohjelmaa, jätä kyseiset kohteet siivoamatta – ja siirrä ne esimerkiksi tulevien viikkosiivousten yhteyteen. Näin toimimalla varmistetaan, että suursiivous saadaan vietyä läpi suunnitellun aikataulun puitteissa – eikä siivous lähde rönsyilemään hallitsemattomasti. Omat rutiinit kannattaakin rakentaa juuri omaan asuntoon soveltuvan työjärjestyksen ympärille.

Suunnittele siis huolella etukäteen mitä asioita otat mukaan suursiivoukseen. Suursiivous rutiinia kannattaa myös muuttaa hieman vuodenajan mukaan, esimerkiksi ikkunanpesu kannattaa korvata pakkasella jollakin toisella kohteella ja syksyisin saattaa olla syytä keskittyä enemmän hiekan/kuraan puhdistukseen kuin esimerkiksi kesäaikaan.

Ennen kodin suursiivousta tehtävät työt
Ennen suursiivousta kannattaa myös miettiä, löytyykö kaapeista tarpeettomia tavaroita, tai pieneksi käyneitä vaatteita, joita voisi heittää pois – tai viedä kierrätykseen. Tämä vapauttaa usein kaivattua varastointitilaa. Tavaroiden läpikäynti on hyvä tehdä oikeastaan oman työnään – erillään varsinaisesta kodin suursiivouksesta, sillä tavaroiden käsittely ja siirtely nostaa helposti huoneilmaan pölyä ja lattioille saattaa käsittelyn päätteeksi myös irtoroskaa, josta päästään suursiivouksen aikana helposti eroon; mutta mikäli työt tehdään päin vastaisessa järjestyksessä, joudutaan samoja tiloja siivoamaan useampaan kertaan.

Ennen kodin suursiivouksen aloittamista on syytä luoda silmäys myös siivouskaappiin ja tarkistaa missä kunnossa siivousvälineet ovat. Päättäväisestikin aloitettu siivous tyssää nopeasti, mikäli siivousvälineet ovat rikki tai puhdistusaineet ovat loppu.

Ajankäyttö suursiivoukseen
Myös suursiivouksen ajankäyttö kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen. Mikäli suursiivouksen suorittaminen kerralla tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta, voit jakaa siivouksen useammalle päivälle. Siivoa esimerkiksi huone/tila kerrallaan. Kannattaa myös miettiä ketkä perheestä osallistuvat suursiivoukseen. Mikäli perheeseen kuuluu pieniä lapsia, saattaa olla parempi viedä heidät hoitoon/kaverien luokse suursiivouksen ajaksi (tämä monesti nopeuttaa suursiivouksen kulkua). Näillä ohjeilla esimerkiksi tuleva joulukuinen suursiivous eli joulusiivous – tai muu kausi siivous sujuu ongelmitta.

Huomioitavaa suursiivouksessa
Kuten jo edellä mainittiinkin siivottavien kohteiden miettimisen lisäksi tulisi miettiä myös missä järjestyksessä valitut kohteet siivotaan. Nyrkkisääntö ”katosta lattiaan ja perältä ovelle päin” antaa tietysti hyvät viitteet työn kulusta: ensin puhdistetaan esimerkiksi seinillä olevat hyllyt ja ikkunat, sen jälkeen muiden tilojen siivous aloitetaan aina huoneen perimmäisestä nurkasta – järjestelmällisesti ovelle päin liikkuen. Lopullinen siivousjärjestys tulee kuitenkin aina suunnitella oman asunnon mukaisesti.

Ohessa muutamia tilakohtaisia huomioita joita voit käyttää suursiivousta suunnitellessa.

1. Makuuhuone
– Vuodevaatteiden vaihtaminen on usein hyvä suorittaa suursiivouksen yhteydessä, ennen pölyjen imurointia. Näin pölyjä voidaan poistaa myös vuoteen sisästä/alta, ilman että vuodetta joudutaan sekoittamaan.

2. Keittiö
– Tiskivuori on hyvä hoitaa pois ennen suursiivousta, jotta keittiön pinnat saadaan puhdistettua ja järjestettyä suursiivouksen yhteydessä. Kun tiskejä ei tarvitse ryhtyä tiskaamaan kesken siivouksen säätyy myös aikaa.

3. Pesu- ja pyykkihuone
– Pyykkivuori tulisi hoitaa pois paria päivää ennen suursiivousta, jotta pesuhuone tai kodinhoito huone voidaan siivota ja järjestää kunnolla; ilman että pyykit ovat siivouksen tiellä.

4. Oleskelutilat
– Oleskelutiloihin kertyy yllättävän helposti sinne kuulumatonta tavaraa. Nämä tavarat tulisi kiikuttaa paikoilleen myös ennen kodin suursiivouksen aloittamista; jolloin tavaroita ei tarvitse viedä paikoilleen siivouksen aikana.

Suursiivouksen teettäminen yrityksellä
Kodin suursiivouksen voi tilata myös siivousalalla toimivalta yritykseltä – tyypillisesti kaikkien kotisiivousta suorittavien yritysten palveluvalikoimaan kuuluu myös kodin suursiivous – – joko valmiina pakettina tai asiakkaan toiveiden mukaan räätälöitynä. Kotisiivouksen saa useimmiten tilattua haluamalleen päivälle ja ajelle; poikkeuksen tilanteeseen aiheuttaa kuitenkin joulukuu, jolloin tavallista useammat kotitaloudet tilavat joulusiivouksia; tämä näkyy monesti ruuhkana siivousyrityksissä. Eli mikäli haluat varmistaa suursiivouksesi ajankohdan ole liikkeellä hyvissä ajoin.







Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua