valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kangassohvan puhdistus ja hoito-ohjeet

Kangassohvan puhdistus ja hoito-ohjeet


Kangassohvan puhdistus tulee tehdä aina tarkkaan valmistajan antamien hoito-ohjeiden ja sohvassa olevien tekstiilimerkintöjen mukaan. Usein huonekaluissa käytettävä kangas ei ole konepestävää, ellei sitä erikseen hoito-ohjeessa mainita. Tästä syystä johtuen kangassohvaan tulisi valita aina mahdollisimman helppohoitoiset ja mielellään myös likaa hylkivät kankaat. Näin toimimalla kangassohvan puhdistus ei nosta tarpeettomasti kodinhoitoon kuluvaa aikaa. Ohessa muutamia huomioita joiden avulla kangassohvan puhdistaminen sujuu helposti myös arkena.

Kangassohva puhdistus arkena
Arkisen viikkosiivouksen yhteydessä tehtävä kangassohvan puhdistus on helppotapa pitää sohva siistissä kunnossa ja ehkäistä esimerkiksi hajujen muodostumista sohvaan. Kangassohvan hoito on helppoa arkenakin kun irtolian ja pölyn poistosta huolehditaan säännöllisesti. Tästä syystä viikkosiivouksen yhteydessä on syytä imuroida sohva huolellisesti – käyttäen kankaalle sopivaa harjasuulaketta.

Kangassohvan hoito ja puhdistus on entistä helpompaa, jos sohvaan tulevia tahroja voidaan ennaltaehkäistä. Vältä etenkin kangassohvan altistumista kosteudelle ja kosteille esineille (esim. juomalasi). Kosteat esineet aiheuttamat helposti painaumia ja jälkiä joista on vaikeaa päästä eroon. Älä myöskään jätä sohvan selkänojalle kosteita tai nihkeitä pyyheliinoja tai vaatteita kuivumaan, sillä näiden tekstiileiden kautta kosteus pääsee myös sohvaan.

Kangassohva puhtaaksi tahroista
Kangassohvaan tulleiden tahrojen poistossa vaaditaan aina materiaalille sopiva työ- ja tahranpoistotapa; eli jälleen kerran tulee tarkistaa sohvan tekstiili- ja pesumerkinnöistä mitä toimenpiteitä on mahdollista käyttää. Mikäli olet epävarma jonkin puhdistusaineen soveltuvuudesta sohvalle, on kyseisen aineen soveltuvuus materiaalille syytä testata tekstiilin huomaamattomaan kohtaan ennen käyttöä.

Joissain tilanteissa kangassohvan puhdistus on mahdollista suorittaa myös marketeissa myytävän tekstiilin puhdistusvaahdon avulla. Vaahdon soveltuvuus sohvan päällisille on niin ikään materiaalista riippuvaista.

Jos kangassohvasi tekstiilimerkinnöissä ei kerrota mitään materiaalin puhdistuksesta, on usein varmempi jättää kangassohvan puhdistaminen pesulan tehtäväksi.

Kangassohvan hoito
Nykyaikaiset materiaalit on valmistettu niin, etteivät ne itsessään juuri pölyä, joten tästä syystä johtuen esimerkiksi mattopiiskan käyttö kangassohvan puhdistuksessa on monesti turhaa; pahimmillaan piiskan käyttö vain vahingoittaa kankaan sidoksia – – etenkin jos sohvan päällinen on pingotettu tiukkaan patjan päälle.

Myös sohvan sijoittaminen on keskeisellä sijalla kangassohvan hoitoa. Sohva tulisi sijoittaa tilassa niin, ettei se joudu toistuvasti alttiiksi suoralle auringon valolle – – esimerkiksi aurinko porottaisi sohvaan kesähelteellä puolet päivästä. Pitemmän ajan kuluessa pitkäaikainen auringon valo on omiaan haalistamaan sohvan kankaita.

Kangassohvan raikastaminen
Ajan myötä sohvaan saattaa kertyä myös epämiellyttäviä hajuja, tällöin kangassohvan raikastaminen korjaa tilantaan. Ensin tulee paikantaa mistä haju itse asiassa tulee (lähde); jos haju tulee sohvan tyynyistä voidaan tyynyt tai patjat kantaa pihalle (varjoon) tuulettumaan. Kangassohvan raikastaminen on usein helpoiten tehtävissä juuri säännöllisen tuuletuksen avulla.

Kangassohvan materiaalien salliessa sohvalle voidaan tehdä talvella myös ns. lumikäsittely. Lumikäsittelyssä koko sohva tyynyineen ja runkoineen kannetaan pihalle pakkaseen. Sisältä ulos kannetun sohvan annetaan ensin jäähtyä reilun puolituntia, jonka jälkeen sohvan tekstiilipinnoille voidaan hieroa kevyesti puhdasta pakkaslunta. Lumen annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen pakkaslumi harjataan ja ravistellaan nopeasti pois. Käsittelyn ideana on antaa pakkaslumen poistaa sohvan pinnassa mahdollisesti olevat (silmälle näkymättömät) hajun lähteet. Käsittelyn alussa tehtävän ”jäähdytyksen” ideana on odottaa että sohvan lämpötila laskee riittävästi, ettei sohvan oma lämpötila sulata lunta käsittelyn aikana (jolloin sohva kostuisi käsittelystä). Käsittelyssä käytettävän lumen tulee olla ehdottomasti pakkaslunta, sillä suojalumi voi niin ikään kostuttaa sohvan pintaa. Lisäksi lumen tulee luonnollisesti olla täysin puhdasta.

Huomioithan ettei edellä mainittu lumikäsittely sovellu automaattisesti kaikille tekstiileille; esimerkiksi monet synteettiset tekstiilit sietävät melko heikosti pakkasta. Varmista käsittelyn sopivuus sohvallesi ennen kokeilua.

Tuulettumiseen pohjautuvien keinojen lisäksi marketeissa myydään myös erilaisia tekstiilien raikastajia (yleensä aerosoli), jotka peittävät ja neutralisoivat epämiellyttäviä hajuja.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua