valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Jätteiden lajitteleminen kotona

Jätteiden lajitteleminen kotona


Arkinen jätteiden lajittelu on nykyään tehty melko helpoksi, ja valistuskampanjoiden ansiosta lajittelu sujuu usein ilman sen kummempia miettimisiä. Ohessa muutamia helppoja ja käytännössä hyviksi havaittuja vinkkejä helpottamaan arkista jätteiden lajittelua kotona.

Jätteiden lajittelu keittiössä
Taloyhtiöissä ja taajamissa on selkeästi merkityt kierrätyspisteet, johon sekä metallijäte (esim. säilyketölkit) että lasijäte (esim. lasten ruokapurkit) viedään. Jätteiden lajittelu keittiössä voi kuitenkin olla hieman pulmallista, esimerkiksi hajujen, kärpästen tai säilytystilan johdosta. Yksi hyväksi havaittu keino on huuhdella tölkit ja purkit puhtaiksi ennen kuin ne laitetaan odottamaan kierrätystä. Näin tölkkeihin ei jää ruokaa joka aiheuttaisi hajuja, tai toimisi kärpäsille ruoanlähteenä. Kierrätykseen vietävät tölkit ja purkit voi myös ”varastoida” tiiviisiin (kannellisiin) muovilaatikoihin; hajut pysyvät kannen avulla paremmin kurissa, eivätkä kärpäset tai muurahaiset pääse käyttämään tyhjiä tölkkejä ja purkkeja ruoanlähteenään. Muovilaatikko on lisäksi helppo puhdistaa esimerkiksi tyhjennyksen yhteydessä.

Jätteiden lajittelu kotona
Arkisessa käytössä on usein myös materiaaleja, joita ei tule hävittää normaalin talousjätteen mukana. Tällaisia materiaaleja ovat mm.:
* Alumiinifolio – Puhdas alumiinifolio tulee viedä metallinkeräykseen, tai erilliseen ekopisteeseen.

* Aerosoli – Ponnekaasua sisältävä (ei tyhjä) aerosoli lasketaan ns. vaaralliseksi jätteeksi ja se tulee viedä hyötyjäteasemalle, tai erilliseen vastaanottopisteeseen (varmista paikkakuntasi käytäntö).

* Emäksinen tai hapan puhdistusaine – Lasketaan vaaralliseksi jätteeksi, ja tulee viedä erilliseen vastaanottopisteeseen (varmista paikkakuntasi käytäntö).

Jätteiden lajittelussa tulee usein eteen pulmia kun siivotaan esim. autotallia tai varastoa. Ohessa esimerkkejä muutamista jätteistä, joiden hävitys tulee tehdä asianmukaisella tavalla.

* Rikkinäiset tai käytöstä poistetut auton renkaat – Tulee viedä Suomen Rengaskierrätyksen järjestämiin keräyspisteisiin (yleensä rengasliikkeitä), joihin ajokelvottomat renkaat voi yleensä viedä maksutta (maksuttomuus perustuu ns. tuottajavastuuseen).

* Rikkinäiset tai ylimääräiset kaakelit – Kaakelit lasketaan yleensä kiviainesjätteeksi ja ne toimitetaan yleensä hyötyjäteasemalle (varmista paikkakuntasi käytäntö). Suuremmissa erissä kannatta ottaa yhteyttä paikkakunnan jätehuoltoon/keskukseen ja kysyä toimintaohjeita.

* Vanhat autoradiot ja kasettisoittimet – Sähkölaitteet luokitellaan pääsääntöisesti aina sähköromuksi. Niitä vastaanotetaan yleisesti hyötyjäteasemilla tai erillisissä vastaanottopisteissä (paikkakuntakohtaisissa käytännöissä voi olla eroja).

Paikkakuntasi jätehuoltoa hoitava taho tuntee parhaiten paikkakuntakohtaiset käytännöt (esim. määriä koskevat rajoitukset), ja osaa neuvoa sinut myös lähimmälle hyötyjäteasemalle tai vaarallisten jätteiden vastaanottopaikalle.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua