valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ikkunoiden tiivistys

Ikkunoiden tiivistys


Ikkunoiden tiivistys tehdään pääasiassa kahdesta syystä. Ensinnäkin halutaan estää kylmän ilman pääsy sisätiloihin, joka helposti muodostaa niin sanotun vedon tunteen. Tämän lisäksi halutaan myös varmistaa, ettei esimerkiksi katu- tai siitepöly kulkeudu sisätiloihin ikkunan raosta. Lopputuloksena ikkunoiden tiivistys siis lisää sekä asumisviihtyvyyttä että pienentää lämmityskulujen tuomaa laskua. Teknisesti, ikkunan tiivistämisellä voidaan tarkoittaa kahta toisistaan poikkeavaa asiaa: itse ikkunalasin kiinnityskohtien tiivistämistä josta aiemmin käytetiin termiä ikkunan kittaaminen – tai ikkunapokien ja karmien tiiviyden varmistamista.

Tiivisteiden kunnon tarkastus
Jos et ole ennen tehnyt ikkunatiivisteiden vaihtoa, niin kyseessä ei ole kovinkaan erikoinen projekti. Selvitä ensin itsellesi miltä ikkunatiivisteen tulisi näyttää – käy esimerkiksi rautakaupassa katsomassa minkälaisia ikkunatiivisteitä on tarjolla – samalla myös huomaat, ettei tiivisteiden vaihto tule erityisen kalliiksikaan. Tämän jälkeen yksinkertaisesti avaat ikkunan ja katsot kuinka pahasti nykyiset tiivisteet ovat painuneet.

Ikkunan tiivisteen tehtävänä on (nimensä mukaisesti) luoda tiivispinta suljetun ikkunan ja karmin väliin. Mikäli tiivisteet ovat ajan kuluessa painuneet kasaan, irtoilleet tai muuten vaurioituneet – ei ikkunan tiiviste pysty luomaan toivottua tiivistä pintaa. Huononkuntoon päässeet tiivisteet tulee luonnollisesti vaihtaa.

Koska ikkunoiden tiivistäminen tulee tehdä
Ikkunoiden tiivistyksen perään ryhdytään yleensä kyselemään syksyllä tai talvella kun kylmyys ja vedon tunne alkavat tuntua sisätiloissa. Tämä ei kuitenkaan ole otollisin aika ikkunan tiivistämiselle vaan työ olisi hyvä suorittaa kuivana vuodenaikana (kesällä tai ennen syksyn alkua) jolloin lämpötila on ollut pitkään yli 5 astetta. Näin toimimalla voidaan varmistaa, ettei kosteuden tai lämpötilan vaihtelu ole vaikuttanut tiivistettäviin karmeihin.

Oikean tiivisteen valinta
Markkinoilla on olemassa useita erilaisia ikkunatiivisteitä, ratkaisevin tekijä on yleensä tiivisteen leveys ja paksuus. Monissa ikkunoissa on yleensä tiettykohta johon tiivistenauha asennetaan. Sopivan ikkunatiivisteen leveyden saa siis parhaiten selville mittaamalla vanhan tiivisteen leveyden (liian leveä tiiviste ei välttämättä sovi kyseiseen paikkaan). Ikkunatiivisteen paksuuden arviointi vanhan tiivisteen perusteella voi olla hankalampaa – – voit yrittää painaa vanhaa tiivistettä sormilla takaisin alkuperäiseen muotoonsa ja arvioida näin tiivisteen paksuutta (samalla voit myös nähdä aiemman tiivisteen profiilin). Toinen vaihtoehto on yrittää mitata pokan ja karmin väliin jäävää tilaa (ks. alla mainittu testi). Mikäli ikkunan valmistaja ei ole antanut selvää suositusta käytettävän tiivisteen paksuudesta, voidaan valinta tehdä ”noin” mitoilla. Tärkeää olisi kuitenkin saada jonkinlainen käsitys tiivisteen paksuudesta, sillä hyvin varustetussa rautakaupassa tiivisteiden paksuudet voivat vaihdella 4-10 mm välillä. Onneksi tiivisteet ovat joustavaa ja kasaan painuvaa materiaalia, jolloin parin milliä yläkanttiin tehty arvio ei merkitse yleensä mitään. Luonnollisesti tarpeettoman paksujen tiivisteiden käyttöä tulisi välttää.

Sinitarratesti
Sopivaa tiivistepaksuutta voidaan arvioida myös sinitarran tai lasten muovailuvahan avulla. Poista pienipätkä tiivistenauhasta ja aseta tilalle sinitarraa (tai muovailuvahaa); sulje ikkuna. Kun sinitarra on painunut kasaan voit yksinkertaisesti mitata sinitarran paksuuden jolloin saat arvion tiivistettävän raon paksuudesta. Kun tähän mittatulokseen lisätään 2-3 milliä niin saadaan arvio tarvittavan tiivisteen paksuudesta. Eli mikäli rako on 3 mm tulisi käyttää 5-6 mm paksuista tiivistettä.

Tiivisteprofiilit
Ikkunatiivisteiden paketeissa saattaa olla merkintöjä Omega-, P- tai E-profiileista. Näiden profiilien merkityksen saa helposti selville tiivistettä tarkastelemalla. E-profiili on käytännössä tiivistenauha jossa kulkee kaksi uraa; P-profiilissa taas tiivisteen toinen puoli on kohollaan. O tai Omega-profiilissa on suora tarrapinta jonka päällä on O-kirjaimen muotoinen (ontto) tiivisteosa. Näiden lisäksi tarjolla voi olla myös täysin tasaisia tiivisteitä (esim. ns. pölytiivisteet).

Mikäli ikkunan valmistaja ei suosittele mikään tietyn profiilin käyttöä, kannattaa valita saman profiilin tiiviste mitä ikkunassa on aiemminkin ollut. Moniin ikkunoihin tiivisteeksi voidaan valita mikä tahansa profiili, kunhan leveys ja paksuus ovat kohdallaan. Aiemmin käytetty profiili selviää luonnollisesti vanhaa ikkunatiivistettä tarkastelemalla.

Ikkunan tiivistys ja tiivisteiden vaihto
Ikkunatiivisteiden vaihto ei vaadi kummoisiakaan nikkarointitaitoja tai työkaluarsenaalia. Ennen työn aloittamista mittaa paljonko tarvitse tiivistenauhaa ja selvitä tarvittavan tiivisteen mitat ja profiili. Kun uudet tiivisteet on hankittu tarvitset käytännössä esim. mattopuukon (tai sakset) jolla voit leikata nauhan poikki sopivasta kohdasta. Tämän lisäksi on hyvä varata pinnalle sopivaa liuotinta tai hiekkapaperia, jolla voit poistaa vanhan tiivisteen jättämät liimajäljet.

Useimmiten vanha tiivistenauha lähtee paikoiltaan ongelmitta, ja uusi tiiviste voidaan kiinnittää suoraan paikalleen. Mikäli vanha tiiviste jättää jälkeensä liimajälkiä, kannattaa nämä jäljet poistaa jotta uudella tiivisteellä on mahdollisimman hyvä tartuntapinta.

Uratiivisteiden tai muutoin tiettyyn kohtaan tulevien tiivisteiden kiinnitys on varsin helppoa. Tärkeitä on varmistaa että tiiviste tulee suoraan linjaan ja kiinnittyy kunnolla paikoilleen. Ikkunoiden tiivistys kannattaa hoitaa ikkuna kerrallaan. Näin toimimalla mahdollisesti ikkunan edestä siirrettävät huonekalut ja vanhat tiivisteetkin saavat olla rauhassa paikoillaan vaihtoon asti. Tämä työtapa mahdollistaa myös työn jakamisen useammalle päivälle – vaikka kyseessä onkin varsin joutuisasti tehtävä työ.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua