valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Betonisokkelin tai kivijalan kunnostus

Betonisokkelin tai kivijalan kunnostus


Monissa vanhemmissa omakotitaloissa on niin sanottu korotettu sokkeli ja/tai kivijalka, jonka sisään on rakennettu osittain maanalla oleva kellari tai varastotila. Tämä ratkaisu on monesti ollut käytössä, jos talo on rakennettu kallion päälle tai rinteeseen, eikä kellarin tekoa varten ole haluttu alkaa louhimaan kalliota, jolloin tilan huonekorkeus on saatu aikaan korkeaa betonisokkelia käyttämällä. Ajan myötä etenkin valettujen sokkeleiden kuntoon on syytä kiinnittää huomiota. Vuosikymmenten saatossa valettu betoni on saattanut rapautua, varastotilan seinään on saattanut tulla kolhuja tai betonin ns. runkoaineessa (kiviaines, kuten hiekka) on ollut mukana epäpuhtauksia, jotka ovat ajan saatossa työntäneet itsensä ulos kivijalasta (tämä saattaa näkyä esim. maalipinnan haurastumisena).

Betonisokkelin kunnon arviointi
Etenkin maalatun kivijalan kunnon arviointi ei onnistu pelkällä yleissilmäyksellä, vaan sokkeli tulisi käydä huolellisesti läpi. Maalipinnasta tulisi etsiä kohtia, joissa maali on halkeillut, tai joissa maali ei ole pysynyt kiinni (kuprut, pullistumat jne.). Mikäli sokkelin maalipinnasta löytyy kupruja, jotka ovat selvästi onttoja, voit puhkaista yhden kuprun – kuprusta saattaa tulla ulos vaaleaa jauhemaista ainesta. Kyseinen aines voi olla betonin joukkoon päätynyttä kalkkia tai suolaa (tai muuta ainesta) joka on työntänyt itsensä ulos betonista vuosien kuluessa.

Betonisokkelin kuntoa kannattaa tarkkailla myös sadevesijärjestelmän poistoputkien läheisyydessä, joskus maahan ropisseet sadevedet (ja talvella pakkanen) ovat voineet kuluttaa maanrajassa olevaa betonia yllättävänkin voimakkaasti. Mikäli talon seinustalla on helposti siirrettävää maa-ainesta (esim. sepeliä) voit myös lapioida maa-ainekset sivuun (esim. lapion mitalta) talon seinustalta, jolloin saat entistä paremman käsityksen sokkelin kunnosta.

Muiden muutosten miettiminen
Kun betonisokkelin kunnostusta ryhdytään miettimään kannattaa samalla miettiä, onko esimerkiksi sadevesien poisjohtamisessa parannettavaa. Voidaanko poistoputket suunnata siten, etteivät sadevedet enää päädy seinän ja sokkelin viereen (vähentää ulkoista rasitusta). Näin toimimalla tehtävien kunnostustöiden hyötyä saadaan parannettua.

Betonisokkelin kunnostus pohjatyöt
Betonipinnan kunnostus vaatii pientä pohjatyötä. Kupruilleet ja irtoilleet maalit tulee poistaa, jonka jälkeen paljastuva betonipinta kannattaa harjata esim. teräsharjalla, jotta irtonainen aines saadaan pinnalta pois (samat työvaiheet koskevat myös maalaamatonta pintaa; isommilla pinta-aloilla työ kannattaa tehdä koneellisesti). Betonin harjaaminen teräsharjalla on hieman pölyistä työtä, joten suojalasien ja hengityssuojaimen käyttö on enemmän kuin suositeltavaa. Harjaamisen jälkeen käsitelty pinta kannattaa vielä puhaltaa puhtaaksi, esim. kompressorista saatavalla paineilmalla. Näin toimimalla käytettävälle paikkausmassalle (tai maalille) on olemassa hyvä tartuntapinta.

Betonipintojen käsittely
Tehdäänpä betonisokkelin korjaustöitä sitten sokkelin ulkopinnalle tai kivijalan sisään rakennetun kellarin ulkoseiniin, kannattaa työssä käyttää ulkokäyttöön suunniteltuja maaleja ja tasoitteita. Syy tähän on se, että kyseiset tilat ovat harvoin erikseen eristettyjä tai lämmitettyjä, jolloin betonisokkelin sisäpintakin on alttiina ulkoilman tuomalle rasitukselle (kosteus, lämpötilamuutokset jne.). Tästä syystä esimerkiksi betonin tasoitukseen voidaan käyttää ulkokäyttöön soveltuvaa seinätasoitetta tai erillistä ulkokäyttöön sopivaa korjaustasoitetta (voi kulkea myös nimellä korjauskitti). Mikäli käsiteltävää pinta-alaa on paljon kannattaa käytettävät tasoitteet hankkia säkkitavarana rautakaupasta, sillä marketeissa myytävät pienet korjauskitti -paketit kuluvat nopeasti ja tulevat usein myös säkkitavaraa kalliimmaksi.

Tasoitteiden ja maalien kanssa työskennellessä työt kannattaa jaksottaa osiin, jolloin tasoitemassaa voidaan sekoittaa vain sen verran kun on tarvis. Näin toimimalla tasoitteet voidaan käyttää tehokkaasti, eivätkä hankitut tasoitteet kuivu sekoitus astian pohjalle.

Tasoitteet voidaan leivittää paikalleen esim. laastikammalla (jos et halua seinään raitakuviota käytä kamman suoraa puolta), teräs- tai levityslastalla. Varsinkin aloittelijalle pienikokoisten teräs- tai levityslastojen käyttö on helpompaa; isokokoisen laastikamman käyttö tosin nopeuttaa suurempien alojen käsittelyä. Ennen tasoitteiden levittämistä kannattaa vielä tutustua tasoitteen työohjeeseen, tyypillisesti tasoite levitetään puhdistetulle ja kostutetulle pinnalle, kostutusta vasten kannattaa hankkia esim. suihkupullo. Huomaathan että käsiteltävän pinnan tulisi olla kostea, jonka vuoksi pinnan käsittelyssä tulee edetä pienialue kerrallaan (esim. kesäkuumalla kosteus haihtuu pinnalta nopeasti).

Jos tasoitteiden levittäminen on sinulle vierasta, voit aloittaa työn jostain sellaisesta kohdasta joka on katseilta piilossa (esim. perimmäinen nurkka).

Työvälineistä huolehtiminen
Mikäli jaksotat tasoittamistyöt useammalle päivälle, muista pestä tasoitteiden levityksessä ja sekoittamisessa käyttämäsi työvälineet huolellisesti – ennen kuin tasoite pääsee kuivumaan kiinni ämpäriin tai lastaan. Kun välineet puhdistetaan työn päätteeksi, lähtee tasoite irti lastasta pelkkää vettä ja vanhaa froteepyyhettä käyttämällä.

Betonisokkelin maalaus
Vaikka paikattu betonisokkeli saattaa olla hieman ikävän näköinen, ei maalauksen kanssa tule kiirehtiä – vaan tasoitteiden tulee antaa kuivua huolellisesti. Käsitellyn pinnan maalaaminen kannattaa tehdä vasta sitten, kun nähdään etteivät tehdyt paikkaukset ole kuivuessaan valuneet tai halkeilleet. Halkeilua voi tapahtua jos massa kuivuu liian nopeasti tai kosteutta ei ole riittävästi; valumista taas voi tapahtua pinnoitetta on lisätty paksukerros. Tästä syystä jotkin halkeamat/epätasaisuudet voidaan joutua paikkaamaan useammassa osassa. Näin toimimalla varmistetaan tasoitteen kuivuminen ja kiinnittyminen.

Ammattilaisten käyttäminen
Betonipintojen kunnostus ei ole erityisen vaativaa työtä, mutta mikäli et omista tarvittavia työkaluja tai et ole varma miten työ tulisi kohteessasi tehdä – kannattaa turvautua paikallisen remonttifirman tarjoamiin palveluihin.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua