valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Asunnon kylmyys ja vedon tunne kotona

Asunnon kylmyys ja vedon tunne kotona


Leutojenkin talvien aikana asunnon kylmyys vaivaa monia omakotiasukkaita. Syitä asunnon kylmyyteen voi olla useita, mutta monesti syy löytyy vanhentuneista ja kuluneista eristeitä. Useimmiten kylmä pääsee sisälle ovien tai ikkunoiden kuluneiden eristeiden kautta. Tästä syystä ensimmäinen ja helpoin askel kylmyyden torjumisessa on ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunnon tarkastaminen ja kuluneiden tiivisteiden vaihto.

Ovien tiivisteet
Kun syytä asunnon kylmyydelle lähdetään selvittämään, kannattaa juuri ovien tiivisteisiin kiinnittää erityistä huomiota. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että ovia käytetään jatkuvasti – jolloin ovien tiivisteet joutuvat normaalioloissa myös esim. ikkunoiden tiivisteitä kovemmalle rasitukselle. Myös oven alaosan (kynnyksen) yhdessä olevat tiivisteet kannattaa syynätä erityisen huolella, sillä jaloissa kulkeutuva hiekka ja pikkukivet ovat voineet aikojen saatossa kuluttaa sekä oven että karmien rakenteita (varsinkin puurakenteet). Ajan saatossa kuluneet rakenteet luonnollisesti vaikeuttavat tiivistämistä.

Asunnon kylmyyden selvittäminen
Kun asunnon kylmyyteen halutaan saada selitys, kannattaa avuksi ottaa lämpömittarin lisäksi myös pieni lämpökamera. Vuokrattavia lämpökameroita voi tiedustella esimerkiksi pienkonevuokraamoista (rakennus- ja mittausvälineiden vuokraajat). Myös joidenkin kuntien rakennus- tai tekninenpuoli voi vuokrata/lainata kyseistä laitetta (käytännöt ja saatavuudet aina kaupunkikohtaisia). Viimevuosina myös muutamat energiayhtiöt ovat alkaneet lainaamaan/vuokraamaan lämpökameroita asiakkailleen. Hankitpa kameran mistä tahansa, mittaukset tulisi tehdä kylmänä vuoden aikana, eli aikaan jolloin asunnon kylmyyskin on ongelmana.

Syy siihen miksi lämpökameran käyttö on suositeltavaa, liittyy ongelman todentamiseen. Talvipakkasilla esimerkiksi ulko-ovi voi hohkata kylmää ja ovi voi myös tuntua käteen kylmältä, mutta lämpökamera saattaa kuitenkin paljastaa ettei ovessa ole mitään vuotoa – tällöin kyseessä on vain tapa jolla kyseinen materiaali reagoi kylmyyteen.

Vedon tunne lattiassa tai kylmä lattia
Omakotitaloissa, joissa on ns. avopohja, tai joiden kivijalkaan/sokkeliin on tehty erillinen kellari/varastotila saattaa lattia tuntua talviaikaan kylmältä. Syynä lattian kylmyyteen saattaa yksinkertaisesti olla se, ettei esimerkiksi korkeaan kivijalkaan tehtyä varastotilaa ole eristetty juuri mitenkään – vaan lattia on pelkästään omien eristeidensä varassa. Pikaista apua tähän ongelmaan ei villasukkien lisäksi juurikaan ole, vaan eristyksen määrää pitäisi lisätä.

Vedon tunne nurkissa
Vedon tunnetta voi aiheuttaa myös liitosalueelta seinärakenteeseen päässyt viima, jota ei monestikaan voida korjata ilman pintarakenteiden remontoimista. Vanhoissa sahanpurulla eristetyissä taloissa syy voi löytyä myös kasaan painuneesta eristyksestä (sahanpurut ovat vuosien aikana painuneet kasaan), jolloin eristeet eivät enää hoida tehtäväänsä.

Pika-apu asunnon kylmyyteen
1. Pienien tilojen lämpötilaa voidaan nostaa siirrettävien pattereiden avulla, isompiin tiloihin siirrettävien pattereiden teho ei monesti riitä.
2. Ikkunoiden sälekaihtimet kannattaa sulkea yöksi, lisäksi ikkunoiden eteen voidaan laittaa paksut verhot (jotka niin ikään suljetaan yöksi).
3. Ovien eteen voidaan myös virittää paksua kangasta, esim. verhokiskojen avulla. Käytännön kannalta tämä on tosin varsin hankala järjestely.
4. Kylmien lattioiden kohdalla villasukat ja paksut matot ovat monesti nopein apu.

Ovien ja ikkunoiden uusiminen
Vanhojen talojen kohdalla asunnon kylmyyttä voidaan monesti torjua myös ovien ja ikkunoiden vaihtamisella. Nykyaikaiset kerroslasit ja pohjoisiin oloihin suunnitellut ulko-ovet eivät ainoastaan lisää asumismukavuutta vaan monesti remontin hyödyt näkyvät suoraan talviajan lämmityskuluissa.







Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua