valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kodin valaisimien puhdistus

Kodin valaisimien puhdistus


Valaisimien puhdistukseen on monia syitä. Puhdistus parantaa useasti valaisimen estetiikkaa, mutta usein valaisimien säännöllisellä puhdistuksella voidaan lisätä myös valaisimen tilaan luoman valon määrää. Ennen valaisimen puhdistuksen aloittamista on hyvä huomioida että kyseessä on sähkölaite, joten katkaise laitteen virta hyvissä ajoin ennen valaisimen puhdistusta; ja odota että lamput jäähtyvät riittävästi ennen puhdistuksen aloittamista (kuumat lamput rikkoutuvat tavallista herkemmin). Mikäli mahdollista valaisin on suositeltavaa ottaa kokonaan pois verkkovirrasta ennen puhdistusta. Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei valaisimeen tule sähköä puhdistuksen aikana.

Valaisimien puhdistaminen
Kuten edellä jo mainittiin valaisimet ovat lähes poikkeuksetta aina sähkölaitteita, joten puhdistuksen yhteydessä tulisi käyttää vain nihkeää liinaa (ei läpi märkää). Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei vettä päädy valaisimen sähköosiin tai esimerkiksi pistokkeeseen. Sähkölaitteiden puhdistuksen yhteydessä tarvittavan veden määrä tulisi muutoinkin pitää mahdollisimman minimissään. Mikäli kyseessä on erikoismateriaalista valmistettu valaisin, tutustu huolellisesti valmistajan laatimiin puhdistusohjeisiin.

Ennen valaisimen avaamista/purkamista, katso huolellisesti miten eri osat ovat kiinni – näin saat koottua valaisimen helpommin. Tarpeen vaatiessa voit ottaa vaikka kuvan yksittäisistä liitoksista, niin osaat koota valaisimen puhdistuksen päätteeksi. Pistä mahdollisesti irrotettavat ruuvit ja pienosat talteen esimerkiksi pieneen purkkiin, jotta ne eivät pääse häviämään puhdistuksen aikana. Varsinaisen lamppuosan voi pyyhkiä yleensä nihkeällä liinalla puhtaaksi (mikäli ohjekirjassa ei muuta mainita), huomioi kuitenkin että ennen kokoamista, valaisimen täytyy olla täysin kuiva. Vaihtoehtoisesti pyyhkimisessä voidaan käyttää mikrokuituliinaa tai pölyhuiskaa, jolloin valaisin saadaan pyyhittyä pölyistä täysin ilman kosteutta.

Valaisimen kuvun tai varjostimen puhdistus on aina materiaalista riippuvainen. Posliini- ja lasikuvut on mahdollista pestä vedellä ja miedolla puhdistusaineella (huomio huolellinen kuivaus). Herkästi särkyvien materiaalien puhdistus kannattaa tehdä aina käsin, joten kupuja ei kannata laittaa esim. astianpesukoneeseen. Kangasvarjostimet on usein mahdollista pestä, joko käsin tai koneessa (katso valaisimen tekstiilimerkinnät). Muovi- ja metallivarjostimet taas voidaan pyyhkiä nihkeällä liinalla tai imuroida puhtaaksi.

Palamisjäljet
Varjostimeen/kupuun tulee helposti palamisjälkiä, joka käytännössä tarkoittaa että valaisimessa on käytetty liian suurta lamppua. Materiaalista riippuen valaisimen palamisjälkiä saattaa olla vaikeaa poistaa, sillä aina kyseessä ei ole pelkästään kupuun kiinni palanut pöly – vaan muutos itse kuvussa. Ratkaisuna on käyttää pienempää/oikean kokoista lamppua.

Valaisimien puhdistaminen arkena
Valaisimien kevyt puhdistus kannattaa pitää osana viikkosiivousta ja kodinhoitoa etenkin syksystä kevääseen, jolloin valaisimia käytetään kesää useammin. Arkena valaisimien puhdistus on varsin helppoa ja hoituu usein pelkällä pölyjen pyyhinnällä. Säännöllisesti tehtävä pölyjen pyyhintä varmistaa että lamput ja niiden varjostimet säilyvät puhtaina ja tuottavat mahdollisimman paljon valoa tilaan.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua