valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/ / Vaatteen tai maton raikastus lumessa

Vaatteen tai maton raikastus lumessa


Talvipakkasten aikaan erityyppisten tekstiilien raikastus on mahdollista tehdä ulkona lumen avulla. Kyseessä on menneiden vuosien ajalta varsin yleinen toimintamalli, jonka avulla esimerkiksi mattojen raikastus on mahdollista tehdä nykypäivänäkin. Koska lumen avulla tehtävä raikastus tapahtuu nimenomaan pakkaslumen avulla, tulee toimenpiteen soveltuvuus tekstiilille varmistaa ennen kyseisen vinkin kokeilua.

Tekstiilien ja mattojen raikastus lumella
Vaatteiden ja mattojen raikastaminen pakkaslumessa on varsin yksinkertainen ja nopea toimenpide, jonka soveltuvuus tekstiilille on kuitenkin syytä varmistaa etukäteen. Koska raikastaminen tehdään nimenomaan pakkaslumessa tulee tekstiilin olla pakkasen kestävää, lisäksi tekstiilin tulee kestää myös kevyttä hankausta. Ennen vanhaan pakkaslunta käytettiin eteenkin räsymattojen raikastukseen talvella, mutta kyseistä toimenpidettä voidaan hyödyntää myös useiden muidenkin tekstiilien raikastuksessa.

Ennen raikastuksen aloittamista, puhdistettava tekstiili on hyvä puhdistaa irtoroskista ja pölystä – esimerkiksi matto on hyvä imuroida ja pudistaa puhtaaksi. Pohjatöiden jälkeen tekstiili on hyvä viedä ulos jäähtymään, esimerkiksi matto voidaan siirtää matontamppaus telineelle reiluksi vartiksi ennen varsinaisen käsittelyn aloittamista. Jäähtymisen tarkoituksena on varmistaa, että maton pintalämpötila ei ala sulattamaan pakkaslunta käsittelyn aika. Jos matto heitetään suoraan sisätiloista hankeen, alkaa maton alle jäänyt lumi helposti sulamaan (maton lämpötilan johdosta), joka taas johtaisi maton kostumiseen ja jäätymisen.

Kun matto on saanut hetken jäähtyä, asetetaan matto lumihankeen ja mattoa pyöritellään/liikutellaan kevyesti hangessa. Liikuttelun ideana on varmistaa, että pakkaslumi pääsee mahdollisimman syvälle maton pintakudoksiin. Monesti mattojen kohdalla kyseinen käsittely tehdään maton molemmille puolille. Kun käsittely on tehty, nostetaan matto pois hangesta ja ylimääräiset lumet pudistetaan matosta pois. Maton raikastuksen jälkeen tekstiili voidaan jättää ulos vielä hetkeksi tuulettumaan.

Huomioitavaa lumella raikastamisessa
Kuten jo aiemmin todettiin, raikastuksessa käytettävän lumen tulee olla pakkaslunta. Suojalumi ainoastaan kostuttaa tekstiilin, jolloin lopputulos ei ole toivotunlainen. Lisäksi käsiteltävän tekstiin pinnan tulee olla riittävän huokoinen, jotta käsittelystä olisi hyötyä. Esimerkiksi tiivispintaisiin materiaaleihin lumella raikastus ei yleensä toimi, koska lumi ei pääse materiaalin sisään.

Käytettävän pakkaslumen tulee myös olla täysin puhdasta, jotta tekstiili ei likaannu käsittelyn aikana. Lisäksi pakkaslunta tulee olla maassa riittävästi, sillä ideana ei ole hangata tekstiilejä jäistä maata vasten vaan nimenomaan pakkaslunta vasten.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua