valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vaatekaapin siivous ja järjestys

Vaatekaapin siivous ja järjestys


Vaatekaapin järjestys on helpompi palauttaa jos kaappi tyhjennetään kokonaan.

Pikainen vaatekaapin siivous kannattaa tehdä vähintään pari kertaa vuodessa esimerkiksi keväällä ja syksyllä, jotta vaatekaapin järjestys säilyisi mahdollisimman hyvänä. Kauden tai vuodenajan vaihtuminen (tai sen lähestyvä vaihtuminen) antaa monesti riittävän syyn myös vaatekaapin siivoukselle, sillä kauden vaihtuessa osa vaatteista kannattaa siirtää kausisäilytykseen, jolloin kauteen kuulumattomat vaatteet eivät vie tarpeettomasti tilaa vaatekaapista.

Vaatekaapin siivous onkin hyvä aloittaa siirtämällä edelliseen tai päättyvään kauteen kuuluvat vaatteet muualle säilytykseen (vintti, varasto tms.). Näin vaatekaapista saadaan vapautumaan lisää arvokasta säilytystilaa käynnissä olevan kauden vaatteille. Pelkän säilytystilan vapautumisen lisäksi vaatekaapin siivous tarjoaa myös mahdollisuuden säilytyksessä olevien vaatteiden kunnon tarkastamiseen. Tästä syystä etenkin rikkinäiset (korjaukseen menevät) tai muutoin poistettavat vaatteet (esimerkiksi kierrätykseen vietävät) on syytä ottaa niin ikään pois vaatekaapista, jolloin kyseiset vaatteet eivät unohdu vaatekaapin perälle vaan päätyvät eteenpäin, joko kierrätykseen tai korjaukseen.

Vaatekaapin järjestäminen alkaa täystyhjennyksellä
Vaatekaapin siivous sujuu nopeasti, kun siihen varaa aikaa tunnin-pari (vaatteiden määrästä ja kaapin koosta riippuen) – – ja päättää tehdä homman kerralla kuntoon. Kun vaatekaapin järjestys halutaan laittaa kerralla kuntoon on monesti helpointa tyhjentää kaappi kokonaan vaatteista, esimerkiksi sängylle. Tämän jälkeen voit yllä olevan ohjeen avulla miettiä mitä vaatteita laitat takaisin vaatekaappiin, ja mitkä joutavat esimerkiksi varastoon odottamaan tulevia kausia.

Vaatekaapin ollessa tyhjillään kannattaa kaapin sisäpinnat (etenkin pohja ja nurkat) imuroida puhtaaksi pölystä ja irtoroskista, joita helposti päätyy vaatekaappiin. Samassa yhteydessä kannattaa myös tarkistaa kaapissa olevien hyllyjen ja tankojen kiinnitysten kunto. Nämä toimenpiteet varmistavat, että vaatekaapin järjestäminen onnistuu arkena helposti koska kaikki kaapista löytyvä hylly ja tankotila on käytettävissäsi.

Vaatekaapin järjestys arkena
Vaatteiden järjestelyyn on jokaisella oma tapansa. Yksi suosittu tapa on laittaa usein käytetyt vaatteet paikkaan josta ne on helppo ottaa. Näin vaatekaapin järjestys säilyy hyvänä, kun usein käytettäviä vaateita ei tarvitse etsiä kaapin perältä.

Jotta vaatekaappi palvelisi arkena mahdollisimman moitteettomasti, kannattaa vaatekaapissa säilytettävien vaatteiden määrään kiinnittää huomiota. Vaatekaapin järjestys pysyy paremmin yllä jos vaatekaappi on puoliksi tyhjä – kuin tilanteessa, jossa vaatekaappi on täpötäyteen ahdettu. Riittävän väljä säilytys on hyväksi paitsi vaatteille (tekstiilit eivät hankaannu ja rypisty toisiaan vasten), mutta myös vaatekaapin järjestykselle. Omia arkisia rutiineita tarkkailemalla voidaan nähdä moniako eri vaatepareja itse kullakin on käytössä esimerkiksi kuukauden aikana – jolloin tälle vaatemäärälle tulisi luonnollisesti löytyä tilaa vaatekaapista. Arkikäytössä olevien vaatteiden määrä saattaa luonnollisesti vaihdella voimakkaastikin eri henkilöiden välillä (esimerkiksi elämäntilanteen mukaan), jonka vuoksi säilytystilan määrää voidaan myös joissain tilanteissa joutua kasvattamaan käytännön tarvetta vastaavaksi. Lisätilan hankkiminen tai säilytysratkaisujen uusiminen onkin yksi vaihtoehto vaatekaapin järjestyksen parantamiselle.

Vaatekaapin siivous ja muita huomioitavia asioita
Mikäli vaatekaapin siivouksen aikana huomaat että vaatekaapista lähtee tunkkaista tai ummehtunutta hajua; katso vinkit vaatekaapin raikastukseen.







Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.