valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vanhentuneiden lääkkeiden hävittäminen

Vanhentuneiden lääkkeiden hävittäminen


Vanhentuneet lääkkeet voidaan luokitella lähes tulkoon kodin ongelmajätteeksi, sillä käyttämättä jääneitä tai vanhentuneita lääkkeitä ei voida hävittää talous- tai kaatopaikkajätteen mukana – eikä lääkkeitä tule myöskään hävittää viemäriin kaatamalla. Ohessa muutamia huomioita joiden avulla lääkkeiden hävittäminen ja käsittely on helpompaa arkisen kodinhoidon yhteydessä.

Milloin lääkkeiden hävittäminen tulee tehdä
Kodin lääkekaappiin voi ajan myötä kertyä käyttämättä jääneitä ja/tai vanhentuneita lääkkeitä. Lääkepaketit syövät luonnollisesti kaappitilaa ja liian suureksi kasvanut lääkevalikoima kotikaapissa nostaa myös inhimillisen sekaannuksen mahdollisuutta, jolloin vanhentunut lääke saattaa päätyä käyttöön. Tästä syystä lääkkeiden hävittäminen tulisi tehdä melko nopeasti niiden vanhentumisen tai pilaantumisen jälkeen. Lääkekaapin läpikäyntiin kannattaakin varata hieman aikaa, sillä lääkkeiden pakkausmerkintöjen tulkitseminen ei aina käy aivan kädenkäänteessä.

Lääkkeiden hävittäminen ja pakkausmerkinnät
Yleisesti lääkkeet on suunniteltu niin että niitä voidaan säilyttää ns. huoneenlämmössä (15-25 astetta). Mikäli lääkettä tulee säilyttää tätä viileämmässä, on poikkeuksellisesta säilytyslämpötilasta maininta lääkkeen pakkauksessa. Mikäli esimerkiksi jääkaapissa säilytettäväksi suositeltavaa lääkettä, on säilytetty epähuomiossa huoneenlämmössä jo pidemmän aikaa, on täysin mahdollista että lääke on pilaantunut. Näissä tapauksissa lääkkeen käyttämisestä ja hävittämisestä kannattaa tiedustella apteekista.

Lääkepakkauksista löytyy yleensä merkinnät ”käytä ennen” tai ”käytä viimeistään”. Nämä merkinnät kertovat lääkkeen vanhentumisesta. Käytä ennen -merkintä tarkoittaa, että lääkettä voi käyttää merkityn kuukauden alkuun. Käytä viimeistään -merkintä puolestaan kertoo, että lääkettä voidaan käyttää vielä merkityn kuukauden loppuun asti. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kääntyä apteekin puoleen; ja lääkkeen käyttöaika kannattaakin varmistaa jo lääkkeen hankinnan yhteydessä.

Joissain tilanteissa myös kosteus saattaa pilata lääkkeen. Esimerkiksi jos pilleri- tai jauhepurkin sisään pääsee kosteutta (tai suoraa vettä), saattavat lääkkeet alkaa liukenemaan pakkaukseensa. Mikäli lääkettä on säilytetty tuotemerkintöjen vastaisesti (esim. liian lämpimässä) tai lääke on pakkausmerkintöjen mukaan vanhentunut – tulee kyseinen lääke siirtää hävitettävien lääkkeiden joukkoon.

Lääkkeiden hävittäminen
Vanhentuneet lääkkeet – tai yksinkertaisesti vain käyttämättä jääneet lääkkeet – tulee palauttaa apteekkiin, josta ne kuljetetaan hävitettäväksi ongelmajätelaitokselle. Lääkkeiden palautus apteekkiin on yleisesti aina ilmaista. Lääkkeitä ei tule hävittää normaalin talousjätteen mukana, jolloin ne voisivat aiheuttaa vaaraa lapsille tai kotieläimille.

Hävitettävien lääkkeiden lajittelu
Käyttämättä jääneiden lääkkeiden hävittäminen tapahtuu seuraavan logiikan avulla: apteekki vastaanottaa lääkkeet – ei pahvi- tai muovijätettä. Eli lääkkeet voidaan kyllä viedä pakkauksineen kaikkineen apteekkiin, mutta pahvipakkaukset ja muovipurkit tulevat apteekista mitä todennäköisemmin takaisin. Esimerkiksi läpipainoliuskoihin pakatut lääkkeet voidaan viedä apteekkiin pelkässä liuskassa (ilman pahvipakkausta). Pahvi- ja muovipakkausten takaisin antamista ei kannata pitää huonona palveluna apteekin osalta, sillä lääkepakkauksissa on yleensä liimattuna/teipattuna kiinni lääkkeen annosteluohje, josta yleensä selviää myös lääkkeen käyttäjän nimi. Kyseinen tarra kannattaa tietysti poistaa pakkauksesta ennen sen hävittämistä – – tästä syystä on monesti parempi, että saat itse hoitaa pakkauksien hävittämisen.

Lääkkeiden lisäksi apteekit vastaanottavat monesti myös vanhoja elohopeakuumemittareita ja käytettyjä injektioneuloja ja –ruiskuja. Tarkempia ohjeita lääkkeiden palautukseen voit kysyä apteekista.

Lääkejätteen määrän vähentäminen
Hävitettävien lääkkeiden määrää voidaan monesti vähentää hankkimalla lääkkeet pienemmissä erissä vaikka suuremmat pakkaukset ovatkin yleensä edullisempia. Etenkin jos jonkin tietyn sairauden hoitoon kokeillaan uutta lääkitystä – kannattaa uutta lääkettä hankkia mahdollisimman pieni erä – – etenkin jos on olemassa mahdollisuus, että lääkitys pitää keskeyttää. Näin toimimalla tarpeettomia lääkkeitä ei hankita kotiin kaappien täytteeksi.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.