valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/ / Allergiakodin siivous ja sisustus

Allergiakodin siivous ja sisustus


Allergisen kodin siivous ja siihen liittyvä kodinhoito ei aina ole yhtä suoraviivaista kuin muissa tiloissa tapahtuva siivous. Allergisen kodin siivouksessa tulee ottaa huomioon monia asioita, joista ehkä tärkein on siivouksen säännöllisyys ja siivouksessa käytettävien puhdistusaineiden soveltuvuus. Mikäli mahdollista allergisen kodin siivous tulisi suorittaa joka viikko, jottei esimerkiksi huoneistossa olevan pölyn määrä pääse kasvamaan liian suureksi - - vaikka täysin pölyttömään tilaan ei siivouksella tähdättäisikään (mahdollinen siedätys). Ohessa muutamia huomioita allergisen kodin siivouksesta, sekä allergisen siivousvinkit – jotka helpottavat mm. siivouksen ja kotitöiden suunnittelua.

Allergisen siivousvinkit
Kuten jo edellä mainittiin allergiakodin siivous ei ole kiinni yhdestä tai kahdesta tekijästä, vaan siivoukseen vaikuttaa useampikin tekijä. Oheiset allergisen siivousvinkit auttavat tilanteen hahmottamista.

1. Sisusta ja suunnittele asunto mahdollisimman helposti siivottavaksi. Mukavuudesta tai tyylistä ei tarvitse tinkiä allergiankaan vuoksi - - mutta kotona käytettävien materiaalien ja sisustustekstiilien valinnoilla voidaan vaikuttaa myös allergisen kodin siivouksen helppouteen.

2. Siivouksen työjärjestys kannattaa suunnitella hyvin ja siivousvälineet vaihtaa uusiin allergian kannalta toimivampiin ratkaisuihin. Usein esimerkiksi hepa-suodattimella varustetun imurin hankinta vähentää jo jonkin verran siivouksen aikana huoneilmaan pääsevän pölyn määrää.

3. Vältä herkästi pölyävien materiaalien käyttöä. Materiaalivalinnat eivät vaikuta ainoastaan estetiikkaan vaan niillä voidaan parantaa viihtyvyyttä ja helpottaa allergiakodin siivousta.

4. Suosi allergiatunnuksen saaneita siivousaineita. Vaikka kyseiset tuotteet eivät täysin poistaisikaan allergian oireita, voidaan niillä usein minimoida kyseisten tuotteiden aiheuttama ärsytys.

5. Täysin hajusteettomat – allergisille suunnatut pyykinpesuaineet ovat usein varma valinta, mikäli allergianoireet on todettu pyykinpesuaineesta johtuviksi. Kyseisillä aineilla on usein myös allergiatunnus.

Allergisen kodin siivous käytännössä
Allergiakodin siivous tulisi suorittaa varsin järjestelmällisesti, jotta jokaisen tilan siisteys pysyisi samalla tasolla. Pölyt tulisi puhdistaa huolellisesti sekä lattioilta että muilta pölyä kerääviltä pinnoilta (myös kasvit ja kukat) - - eli myös esimerkiksi koriste-esineistä. Myös patjat ja vuodevaatteet tulisi ottaa osaksi allergisen kodin siivousta, sillä vuoteessa vietetään tyypillisesti useita tunteja vuorokaudesta.

Kun allergiakodin siivous tehdään joka viikko - - edes pienessä ylläpitävässä muodossa, ei suursiivouksesta tule ylitsepääsemätöntä ongelmaa. Koko huoneisto on suositeltavaa imuroida viikkosiivouksen yhteydessä, ja kun pölyt ovat laskeutuneet imuroinnin jäljiltä suoritetaan pölyjen pyyhintä kaikilta pinnoilta. Pölyjen pyyhintä on hyvä suorittaa ns. ylhäältä alas tekniikalla, jolloin ilmaan nousevan pölyn määrä voidaan minimoida. Siivouksen lopuksi huoneisto kannattaa vielä tuulettaa huolellisesti (ei pahana siitepölyaikana).

Lemmikkieläimet
Joissain tapauksissa myös lemmikkieläimet aiheuttavat asukkaissa allergisia oireita. Monesti oireet katoavat kun lemmikki sijoitetaan ulos (esim. lämmitettävä koirankoppi), mutta joissain tapauksissa lemmikistä voidaan joutua luopumaan. Tällöinkin allergiset oireet eivät välttämättä katoa välittömästi, sillä lemmikkieläimestä irronneita karvoja (tai "hilsettä" tiettyjen eläinten kohdalla) on saattanut päätyä jos jonkinlaisiin paikkoihin kotona. Tällöin koirankarvojen poisto tai kissankarvojen poisto kannattaa kohdentaa niihin tiloihin, joissa lemmikki tyypillisimmin oleskellut. Huomioithan että lemmikistä irronneita karvoja on ajansaatossa saattanut päätyä vaikka jalkalistojen taakse - tällöin tarvittava työpanos on ymmärrettävästi tavallista suurempi.

Huomioitavaa pyykinpesussa
Kuten yllä olevat allergisen siivousvinkit jo paljastivat myös pyykinpesuun liittyy huomioitavaa. Allergiamerkittyjen pesuaineiden lisäksi voit kokeilla myös hajusteista ja kemikaaleista vapaita pesupähkinöitä, jotka ovatkin tuttuja monissa allergiakodeissa.

Allergiakodin sisustus
Monet pienet asiat helpottavat allergisen kodin siivousta ja yksi niistä on sisustus. Huolellisesti mietityt materiaali ja kalustevalinnat nopeuttavat ja helpottavat siivousta, mutta myös tavaroiden sijoittelulla voidaan vaikuttaa siivouksen kulkuun. Allergisessa kodissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tavaran määrään. Mitä enemmän tavaraa on esillä, sitä enemmän on myös tilaa pölyn laskeutumiselle - joten jos mahdollista jo edellä mainittujen koriste-esineiden määrä on hyvä pitää minimissään; näin ”pölyä keräävän” pinta-alan määrä saadaan minimoitua.

Kalusteissa kannattaa huomioida niiden sijoituspaikan lisäksi myös kalusteen siivoukselle muodostamat esteet. Kannattaa suosia kalusteita, jotka mahdollistavat niiden alle ja taakse jäävän tilan siivoamisen mahdollisimman helposti. Esimeriksi vain parin sentin jalkojen varassa olevan lipaston alusta on ymmärrettävästi hankalasti siivottava alue.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua